Tillverkning av våra mediciner förorenar indiska vattendrag

Tillverkningen av många av de mediciner som vi i Sverige äter för olika sjukdomar och besvär orsakar stora utsläpp av läkemedelsrester i de låglöneländer där de produceras. Något som gör våra mediciner till en stor miljöbov.

Utsläppen skadar såväl ekosystem som djur och människor, rapporterar SVT Nyheter. Men varken apoteken eller vi som konsumenter har idag någon möjlighet att ställa några miljökrav på de mediciner vi använder. Förutom at orsaka antibiotikaresistens kan läkemedelsföroreningar bland annat störa fortplantningen och påverka beteendet hos levande varelser, för vissa arter är läkemedlen dessutom giftiga. Föroreningarna påverkar även grödor och människor, då de finns i grundvattnet.

 

Apoteket hjärtat har beställt analys
Enligt en analys som forskningsinstitutet RISE nyligen gjort på uppdrag av Apoteket hjärtat är vattendragen i indiska Hyderabad fulla med mediciner mot epilepsi, lågt blodtryck och svampinfektioner och idag importeras en stor del av de läkemedel vi använder i Sverige härifrån.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring kan ge naturen rättigheter

Stor risk för antibiotikaresistens
Tidigare har flera studier visat att utsläppen från läkemedelstillverkningen i Asien är omfattande. Till exempel har en svensk studie från 2007 funnit en miljon gånger så höga halter läkemedelsrester i vattnet från ett vattenreningsverk i Indien, jämfört med vad ett svenskt reningsverk släpper ut. Det indiska reningsverket tog emot avloppsvatten från flera läkemedelsfabriker. Forskarna fann bland annat flera bredspektrum-antiobiotika, vilket kan leda till stora problem med antiobiotikaresistens.

LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

"Ta hänsyn till hur läkemedel produceras"
Problemet är att läkemedelsbranschen inte är transparent, menar Annika Svedberg chefsapotekare på Apoteket Hjärtat. ”Som kund vet du idag inte när du handlar läkemedel om det är tillverkat på ett miljövänligt sätt eller inte”, säger hon till SVT. Och på grund av sträng företagssekretess får inte heller apoteken veta vilka länder medicinerna kommer ifrån.

Nu uppmanar Annika Svedberg politiker att ge de myndigheter som upphandlar läkemedel i uppdrag att inte bara ta hänsyn till pris, utan även ta hänsyn till hur miljövänligt ett läkemedel har producerats.

 

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Problemet är akut
Naturskyddsföreningen ser allvarligt på att utsläppen från läkemedelsproduktionen fortsätter trots att problemen varit kända sedan länge och nu är problemet akut enligt organisationens generalsekreterare Karin Lexén som kräver förändrad lagstiftning för att sätt stopp för utsläppen som idag regleras av tillverkningsländernas miljölagstiftning.

Motstånd från läkemedelsbranschen
Även Läkemedelsverket anser att utsläppen från produktionen och den bristande insynen är problematiska, och vill ha en mer kraftfull internationell lagstiftning. Myndigheten har i flera år arbetat för att EU ska ställa miljökrav på de läkemedel som säljs på den europeiska marknaden något som stött på motstånd från läkemedelsbranschen som motsätter sig en skarpare reglering.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!