Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tinande permafrost orsakade rysk miljökatastrof

Norra Sibiren drabbades av ett gigantiskt dieselläckage häromveckan. Läckaget, som är ett av det värsta i modern tid, hotar nu att orsaka allvarliga skador i den redan utsatta arktiska miljön.

President Putin utlyste ett katastroftillstånd i området efter att 20 000 ton diesel nyligen läckte ut i floden Ambarnaja och färgade den röd. Läckaget berodde på att en bränsletank kollapsade i ett kraftverk i staden Norilsk –som redan innan var en av världens mest förorenade.

Beror på tinad permafrost
Enligt Norilsk Nickel, världens största tillverkare av nickel och ägare av kraftverket, var det den tinande permafrosten som gjort att ett av bränsletankens ben kollapsat. Detta visar på farorna med den globala uppvärmningen och de senaste årens extremvarma somrar som bland annat lett till att permafrosten tinar.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

Jämförs med Exxon
Olyckan utgör en av de största oljeläckagen i Rysslands moderna historia och Greenpeace Ryssland jämför det med Exxon Valdez-katastrofen 1989 då oljetankern ägd av företaget Exxon Valdez grundstötte utanför Alaskas kust och läckte ut 41 000 ton råolja.

 

I Ryssland har nu en brottsutredning startat och man har fängslat kraftverkets chef Vyacheslav Starostin.

LÄS OCKSÅ: Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Återhämtning tar minst tio år
Särskilda bommar har installerats i Ambarnaja-floden i ett försök att hindra läckaget att nå en närliggande sjö och därefter Karahavet, som är en del av Arktiska havet. Och enligt Rysslans katastrofmyndighet ska man i slutet av förra veckan (första veckan i juni) ha lyckats stoppa läckaget. Men det kommer enligt Rysslands vice minister för nationella resurser och miljö ta minst tio år för det lokala ekosystemet att återhämta sig.

Företaget Norilsk Nickel har även tidigare varit i blåsväder och orsakat naturkatastrofer, 2016 orsakade de en liknande rödfärgad flod i Sibirien. Och ett av deras kraftverk har spytt ut så mycket svaveldioxid, en stor orsak till så kallat surt regn, att det nu är omgärdat av en gigantisk ”död zon” av lera.

Källor: New York Times, Sydsvenskan, CNN

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!