Annons
Annons

Tio fantastiska fakta om din kropp

Att kroppen är komplicerad, finstämd och fantastisk är knappast någon nyhet. Men visste du att du delar 50 procent av ditt DNA med en banan och att du producerar cirka tre deciliter snor varje dag? Här är tio fantastiska (kanske onödiga men ändå roliga) kroppsfakta.

Redaktionen

18 april, 2016
Tio fantastiska fakta om din kropp
Dela inlägget

Att kroppen är komplicerad, finstämd och fantastisk är knappast någon nyhet. Men visste du att du delar 50 procent av ditt DNA med en banan och att du producerar cirka tre deciliter snor varje dag? Här är tio fantastiska (kanske onödiga men ändå roliga) kroppsfakta.

1.

Huden är kroppens största organ. Tjockast hud har vi på hand och fotsulor och den tunnaste huden finns på ögonlocket.

2.

En nyfödd bebis har ungefär 300 ben i sitt skelett. Det är hela 94 stycken fler än en fullvuxen människa!

Läs också: Det säger ditt snor om din hälsa

3.

Alla människor har kvalster boendes i sina ögonfransar. De lever av talget vår hud producerar och är ofarliga. Men ändå, urk!

4.

Varje människa har ett unikt tungavtryck. Precis som fingeravtrycken.

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja

5.

Människans öga kan urskilja ungefär en miljon olika färger och nyanser. Man har dock i tester upptäckt personer med ett slags superfärgseende som kan urskilja hela hundra miljoner nyanser.

6.

Människan som art delar cirka 50 procent av sitt DNA med bananer.

7.

Vi har tio gånger fler bakterier i våra kroppar än celler. Antalet bakterier vi bär på beräknas vara runt hundra biljoner. Viktmässigt utgör de dock bara cirka två kilo av vår kroppsvikt.

Läs också: 22 positiva effekter av probiotika

8.

En människa producerar cirka tre deciliter snor per dag. På ett år motsvarar det hela hundra liter!

9.

Vår hjärna utgör cirka två procent av vår kroppsvikt men förbrukar trots det mellan 15 och 25 procent av kroppens energi.

10.

Våra smaklökar består av samlingar av små smakceller. De små smakcellerna lever endast i cirka tio dagar, sedan ersätter kroppen dem med nya smakceller.

Av Therese Hagberg

Annons
Annons