10 hälsobomber som är perfekta i din smoothie!

Smoothies och juicer är goda året om – men på sommaren kan det vara extra gott med en svalkande smoothie.
Men det är lätt att fastna i samma hjulspår och även de allra mest inbitna smoothiefreaksen tenderar att fastna i gamla vanor – och förnyar allt för sällan innehållet.
Här är några fantastiska smoothieingredienser du inte får missa.

Banan
Bananer är stjärnan när det gäller smoothies (och även raw glass) eftersom den erbjuder en naturlig sötma (så du inte behöver addera annan sötning) och perfekt krämig konsistens. Bananer innehåller även vissa näringsämnen som är svåra att hitta i andra frukter, som till exempel hjärtstärkande kalium och tarmvänlig prebiotika.
Näringsinnehåll: (1 medium) 105 kalorier, 14 g socker, 3 g fiber

Ananas
Är du låg på energi kan ananas vara en extra bra frukt för dig, eftersom den erbjuder en av naturens bästa källor av mangan, som är ett nödvändigt ämne för energiproduktion. Bara 2,25 deciliter ger 76 procent av ditt dagliga rekommenderade intag, skriver ShapeUp och kallar ananas för naturens svar på Red Bull. Få fler energitips i länken nedan.
Näringsinnehåll: (2,25 dl) 82 kalorier, 16 g socker, 2 g fiber

 

► Läs också: 6 kanonbra knep för extra energi

Avokado
Avokado är inte en traditionell smoothieingrediens, men fler och fler förstår att den borde vara det. Den bidrar med en perfekt konsistens (även till raw glass) och kalorierna kommer främst från omättat fett, vilket är bra om du vill skydda ditt hjärta och hålla undan hungerkänslor. Avokado innehåller dessutom mycket fiber vilket gör att du blir mätt – och håller igång magen.
En avokado om dagen kan avsevärt sänka det onda kolesterolet och minska risken för hjärtsjukdomar, visar forskning från Pennsylvania State University.
Näringsinnehåll: (1 medelstor, skalad och urkärnad) 227 kalorier, 21 g fett, 9 g fiber

► Läs också: Därför ska du äta avokado

Blåbär
Blåbäret är känt för sitt rika innehåll av antocyaniner, som är det antioxidanta näringsämne som ger bäret dess blåröda nyans. Blåbäret har även visat sig minska stress och effekterna av åldersrelaterade psykiska sjukdomar som Alzheimers och demens – och mycket mer. Läs mer om ”skogens blåa guld” i länken nedan.
Näringsinnehåll: (2,25 dl) 84 kalorier, 15 g socker, 4 g fiber

Läs också: 10 anledningar att äta mer blåbär

Jordgubbar
Jordgubbar är kalorisnåla – och fullproppade på C-vitamin, ännu mer än apelsin! En enkel regel: Ju mognare, desto mer C-vitamin. En portion gubbar (cirka 125 gram) räcker för att täcka det rekommenderade dagliga intaget. Jordgubbar minskar även risken för stroke och hjärtinfarkt, enligt en vetenskaplig studie där såväl blodfetter, cellfunktion som blodplättarnas funktion förbättrades. Forskarna bakom studien tror att det är växtkemikalierna flavonoider, och särskilt antocyaninerna, som ger hjärt-fördelarna. Antocyanin är ett antioxidativt och antiinflammatoriskt ämne som gör jordgubbarna röda (och även det som gör blåbär blå).
Jordgubbar förbättrar minnet och innehåller även en sällsynt och kraftfull antioxidant som kallas för ellagitannin som har visat sig effektiv mot en rad olika cancerformer. Halten av antioxidanter i jordgubbar är fem till tio gånger högre än i äpple.
Näringsinnehåll: (2,25 dl) 49 kalorier, 7 g socker, 3 g fiber

► Läs också: 6 skäl att jordgubbsfrossa

Persika
Persikor innehåller lutein och zeaxantin, kraftfulla karotenoider som har visat sig skydda dina ögon från åldersförändringar. Explosionen av betakaroten i frukten hjälper även till att avvärja hjärtsjukdomar och cancer. En undersökning har dock visat att persikor är den frukt som innehåller mest bekämpningsmedel, så om du har råd med ekologiska borde du välja det.
Näringsinnehåll: (2,25 dl) 60 kalorier, 13 g socker, 2 g fiber

► Läs också: Nyttigheter till din smoothie

Honungsmelon
Vattenmelon är hälsosamt för din kropp, gynnar din hud, lust, ditt hjärta, din muskeluppbyggnad och din vikt. Den innehåller hela 92 procent vatten och är perfekt för den som vill hålla igen på kalorierna då det bara är 34 kcal i 100 gram vattenmelon. Den är även rik på C-vitamin och innehåller en del A-vitamin. Dessutom får du i dig B-vitaminer – särskilt B1 och B6 – där den sistnämnda påverkar bland annat signalsubstanserna serotonin och noradrenalin i hjärnan, vilket också gör dig piggare och gladare. Vattenmelon innehåller även magnesium och kalcium samt kalium, vilka är bra för vätskebalansen i kroppen.
Vattenmelonens röda färg får frukten från lykopen, som är en så kallad kareteonid och en mycket aktiv och effektiv antioxidant som bland annat sägs skydda huden mot solen, är bra mot hjärt- kärlsjukdomar samt förebygger vissa cancertyper som prostatacancer och livmodercancer. Dessutom innehåller frukten aminosyran citrullin, som i kroppen förvandlas till arginin som bidrar till ökad prestationsförmåga och muskeluppbyggnad – och som dessutom är en lust- och potenshöjande då aminosyran ökar kväveoxidhalten i blodet och mjukar upp blodkärlen. Arginin påverkar även förbränningen av fett och socker.
Näringsinnehåll: (1 kopp tärnad) Kalorier: 61 socker: 13,8 g, fiber: 1,4 g

► Läs också: Vattenmelon! Hälsobomb och lusthöjare

Grönkål
En näringsbomb perfekt i smoothies, juicer, matlagning och till och med som chips!
Förutom att grönkål smakar gott är den även näringstät och fullspäckad med vitaminer, mineraler och antioxidanter plus gynnsamma fibrer och enzymer.
Att äta kålväxter är dessutom gynnsamt för magens bakteriekultur då de innehåller probiotika.
Grönkål är rikt på A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, järn, magnesium, svavel och kalcium. Det är också virus- och bakteriedödande, inflammationshämmande samt rikt på antioxidanter (grönkål har ett antioxidant /ORAC-värde på 1770)
Näringsinnehåll: (en kopp hackad grönkål). Kalorier: 34, socker 0 g (kolhydrater 6,7 g), fiber 1,3 g

Läs också: 8 hälsofördelar med grönkål

Mango
Denna tropiska skatt har blivit allt mer tillgänglig i både färska och frysta former. Ja, den innehåller mer socker än nästan all annan frukt, men den ger också tre fjärdedelar av ditt dagliga intag av C-vitamin och 25 procent av A-vitamin. Extra sötningsmedel är helt överflödigt när du gör smoothies med mango.
Näringsinnehåll: (2,25 dl) 103 kalorier, 24 g socker, 3 g fiber

► Läs också: ”Smoothies gör underverk”

Papaya
Papaya är inte jättevanligt i svenska hem men en frukt vi bör upptäcka. Det är nämligen en av de mest näringsrika frukter som finns. Papaya är fullspäckad med C-vitamin och stärkande A-vitamin och den innehåller även de två enzymerna papain och kymopapain, som har har visat sig bidra till att bekämpa inflammation, som är den vanligaste orsaken till många sjukdomar, däribland även astma, artos, artit och olika cancerformer.
Näringsinnehåll: (2,25 dl) 55 kalorier, 8 g socker, 3 g fiber

Av Isabelle G Hedander

Källor, Tidningen ShapeUp, Näringsguiden, Kurera.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.