Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

På bilden ses recept 1, 4, 7 och 2.

10 recept för nyttigare helgmys!

Varför envisas med att helgmysa med onyttigheter fulla av tillsatser när det faktiskt finns så många bra recept som till och med kan rubriceras nyttiga? Ja, kanske för att det upplevs bekvämare och för att du vet att det går hem?
Här är tio receptförslag för dig som vill slänga ihop ett nyttigare helgsnack - på knappt någon tid alls.

Hur gör man om man vill ha i sig alla de nyttigheter som finns i superbär och superfrukter utan att förstöra dem vid upphettning? Jo, man äter dem råa.
Här är därför en hel hög med råkostrecept som alla passar perfekt till helgmyset, tjejmiddagen, kafferasten på jobbet eller barnkalaset. Och dessutom går väldigt fort att göra.
► Läs också: 7 frågor och svar om raw food

Tio nyttigare alternativ till helgmyset

 

1. Rosa raw chokladbollar med egengjort lingonströssel
Vad säger du om rosa chokladbollar i rawfood style med egengjort lingonströssel? Låter rätt gott va? Mm, tycker vi med. Här är receptet.
Dessutom bra inspiration på vad man mer kan använda bärpulver till.

 

2. Bean pops – nyttigt godis på pinne
Bean pops är en god lekfull munsbit på pinne - och det bästa är att du kan äta dem med gott samvete. De ser ut som vanliga cake pops men är baserade på ”hemliga ingredienser” som gör dem nyttiga och saftiga (kikärtor respektive svarta bönor - men sssh!). Perfekta såväl till helgmys som till kalas och andra tillställningar.

3. Chokladiga rawbollar (med kaffesmak - för den som vill)
Ett recept från Kurerabloggaren Bella Håkansson som kallar dem "bästa bollarna hittills!"Hon tipsar om att det går att hälla på en skvätt espresso (inte så raw men ändå) för den som vill ha bollarna ifred från barnen. Smart!

4. Glass – med bara en ingrediens
Ett underbart recept på raw glass som på engelska brukar kallas "nice cream".
Lätt att göra – en ingrediens, ingen mjölk, inget vitt socker, inga köksmaskiner. Blir precis som mjukglass. Mums!
Få ytterligare inspiration av det här inlägget på redaktionsbloggen.

5. Raw saffrans- och pepparkaksbollar
Två sorters rawfoodbollar, en med saffransmak och en med pepparkaksmak. Veganska och utan mjöl och socker. Kanske egentligen ett recept som bäst kvalar in under rubriken "nyttigare julgodis" men som är så gott att det borde ätas året om!

6. Frisk och söt chlorellaboll
Rawfoodbollar är goda, går snabbt att göra och är dessutom förhållandevis nyttiga tilltugg. Fungerar bra som mellanmål, ”kaffebröd” eller snack närhelst du behöver extra energi.
Likt alla recept som kallar sig raw är detta veganskt, glutenfritt, mejerifritt (och därmed även laktosfritt) – plus fritt från raffinerat socker.

► Läs också: Därför ska du äta chlorella

7. Raw Ferrero Rocher-choklad
Här ett fantastiskt recept på raw tahinibollar med ett överdrag av choklad och/eller nötkross – och med en överraskande nöt i mitten.
En raw version av chokladen Ferrero Rocher. Inga köksmaskiner behövs då allt blandas för hand.

 

8. Raw kanelbullebollar
Raw, glutenfria, växtbaserade och smakar som mitten av en kanelbulle. Älskade av barn, men vilken rawfoodboll är inte det? (Ja okej, möjligtvis de med algpulver eller kaffe, som nummer sex respektive tre i denna lista...)

9. Nyttiga godisremmar
Okej då, det här är det av recepten som faktiskt tar tid att göra. Och lååång tid - om man inte fuskar. Men ändå. Dessa galet goda fruktremmar är perfekta för både barn och vuxna och kan ätas både som godis och mellanmål.

10. Raw citroncheesecake med mangoglasyr
Förgyll helgen med kanongoda mini-cupcakes bestående av en nötbotten med krämig fyllning och avslutningsvis ett härligt mangotäcke. Glutenfritt till tusen.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.