Annons
Annons

Tips och fakta för att slippa löss!

Som vanligt när förskolor och skolor fylls av barn igen efter sommaren brukar även andra små varelser hitta dit: lössen. Och även om du kanske tycker att du och din familj klarat er bra hittills är det inte så säkert att ni slipper undan den här gången. Eller kanske ändå... Här är fem intressanta fakta om löss – och tips om hur du undviker dem.

Redaktionen

23 augusti, 2016
Tips och fakta för att slippa löss!
Dela inlägget

Som vanligt när förskolor och skolor fylls av barn igen efter sommaren brukar även andra små varelser hitta dit: lössen.
Och även om du kanske tycker att du och din familj klarat er bra hittills är det inte så säkert att ni slipper undan den här gången. Eller kanske ändå…
Här är fem intressanta fakta om löss – och tips om hur du undviker dem.

När skolorna börjar brukar det ofta innebära mindre lusepidemier. Men har man lite på fötterna är chansen att slippa drabbas större – så fortsätt läs.

Läs också: Skolstart – en mardröm för mobbade barn! Här kan du få hjälp

Intressanta fakta om löss

Löss kan inte hoppa
Löss kan inte hoppa utan sprids nästan enbart genom direktkontakt. Men, trots att man kan tro det, är risken att få löss genom att låna en lusdrabbad persons mössa eller hårborste mycket liten. Lössen kan alltså undvikas om man lyckas undvika huvudkontakt med andra.

Behöver minst 35 grader för att överleva
Lössen är väldigt temperaturkänsliga och en hudtemperatur på cirka 35 grader är ett perfekt klimat för dem. Att lämna huvudet kan därför vara livsfarligt för en lus, berättar lusexperten Lars Lundqvist i Metro.
– Kommer de bort från huvudet blir de så försvagade att de inte kan bitas och äta. De är väldigt känsliga, säger han.

Läs också: Kokosolja och vinäger – en naturlig och effektiv kur mot huvudlöss

Enbart en luskam kan bekämpa lössen (om de är få till antalet)
Om du kammar eller borstar håret är det stor chans att du skadar lössen. En luskam fungerar därför utmärkt som vapen så länge det bara är ett par enstaka löss som bosatt sig i ditt hår och ingen i din omgivning har löss, berättar Lars Lundqvist.
– Om en lus tappar ett ben så dör den inom ett dygn.

Tips på bra luskam – och andra lustips – får du här.

Det kan ta tid innan lössen upptäcks
Löss kan leva i håret i upp till tre veckor innan de upptäcks. Det är ungefär så lång tid det tar innan du blir känslig mot betten. Under tiden hinner honorna lägga ägg och äggen bli till vuxna löss. Sedan börjar det klia det så in i bängen, berättar lusexperten.
Det är första gången man drabbas av löss som det tar längst tid att upptäcka dem. Nästa gång man drabbas har kroppen lärt sig att känna igen det protein som finns i lössens saliv och det börjar klia direkt – och lika mycket som intensiva myggbett.
Något kallat ”Avlusningsdagarna” brukar inträffa i två gånger per år. Läs mer på avlusningsdagarna.se.

Gemensamma avlusningar mest effektivt
Om flera i en familj eller en skolklass drabbas är det mest effektiva om hela familjen respektive hela klassen avlusas samtidigt. I klassen sker detta enligt Lars Lundqvist genom att man pratar ihop sig och bestämmer en dag då alla, exempelvis, ska använda lusschampo för att inte missa någon lusdrabbad och riskera att de avlusade drabbas igen.

Läs också: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier

Och några bra lusråd…

 

Upprepa såväl kamning som lusbehandling
Något eller några ägg överlever så gott som alltid och ur dem kläcks nya löss efter några dagar. Vänta lugnt in nyfödingarna och upprepa behandlingen efter en vecka – viktigt, och gäller oavsett vilket medel som använts.

Tillfälligt klådstillande
Skulle lusbehandling dröja är det viktigt att stävja klådan. Hårtvätt hjälper ett par timmar. För lokalbedövning: stark mentolsprit eller eterisk pepparmyntsolja.

5 sätt att bli lusfri naturligt

Vill du undvika starka medel och avlusa milt och naturligt? Då ska du läsa Kureras artikel om just den saken. Du kommer till artikeln genom att klicka på länken nedan.

Läs också: Så blir du lusfri naturligt

Av Isabelle G Hedander

Källa: Lars Lundqvist, lusexpert och pensionerad intendent på Zoologiska museet i Lund i intervju med Metro, Avlusningsdagarna.se, Testfakta.se, Sheanet.se samt Kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Människan angrips av tre lusarter
Alla däggdjur har en lusart som är specialiserad att leva på just dem. För människan gäller tre lusarter: hår-, kropps- samt flatlöss.
Hår- och kroppslöss har olika biologi men ser likadana ut. Huvudlössen lever endast i hår, kroppslössen lever på kroppen och flatlössen lever i och kring grövre hår – likt det vid könsorgan, under armar och i ögonbrynet.
Källa: Metro

Smart att preppa sig!
Det finns olika sätt att preppa sig i lustider. Rusta dig med luskam, NitFree heter den som brukar bli ”bäst i test”.
Du kan även göra håret ogästvänligt – till exempel genom att tvätta det med tea tree-schampo och balsam när lössen härjar. Du kan också köpa tea tre som eterisk olja, blanda i vatten och spraya i håret. Eller blanda ut några droppar tea tree-olja med lavendelolja eller eukalyptus och kamma genom håret. Även schampot (och balsam) Neem & Propolis från Faith in Nature brukar nämnas som effektivt. Det innehåller eteriska oljor från petitgrain (pomerans), apelsin, mandarin och kanel. Lössen gillar inte lukten av ovan nämnda och vill inte närma sig den.
Ett annat, om än väl drastiskt, knep är att raka huvudhåret kortare än 0,5 cm, då lössen bara kan överleva i människors hår över 0,5 cm långt.
Huvudlöss kan enligt uppgift inte överleva i skägg, kroppshår, djurpäls, kläder eller sängkläder.
Källa: Kurera.se

Annons
Annons