Härskna oljor är ett av de mest farliga ämnen en person kan förtära. Man ska vara mycket noga med lagringen, hanteringen och användningen.

Tips om hur oljor ska hanteras

Det finns några saker att känna till om oljor - så läs noga.
Texten är hämtad ur Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson.

1. Härskna oljor är ett av de mest farliga ämnen en person kan förtära. Man ska vara mycket noga med lagringen, hanteringen och användningen.

 

2. Använd oljor sparsamt.

3. Köp oljor i små mängder, som kommer att användas inom kort, några veckor efter öppnandet av flaskan.

4. Köp helst oljor i ogenomskinliga, mörka flaskor eller burkar. Detta skyddar oljan från ljus vilket gör att oljan oxiderar saktare.

5. Förvara oljan i kylskåpet i mörkt färgade flaskor eller mörkt och svalt. Kylning eller infrysning av oljor eller fetter gör att man förlänger hållbarheten och att det inte härsknar lika snabbt, men det går inte att förhindra processen.

6. Skaka inte flaskan eftersom oxidationen på så vis ökar och detta leder till en försämring av oljan.

7. Håll behållaren tätt försluten. Vid kontakt med luft påskyndar detta försämringen.

8. Torka utsidan på kanten och locket på flaskan med papper varje gång flaskan ska användas.

9. Tillagning med låga temperaturer minskar oxidation. För att kunna hålla temperaturen nere, hjälper det att lägga i mat eller vatten i pannan. Använd helst wok. Värm woken först med lite vatten, tillsätt sedan kokosolja eller olivolja/smör och woka lätt i mindre än 10 minuter. Även sesamolja och avokadoolja kan användas vid lättstekning.

10. Om en olja ryker släng bort den. Använd den inte eftersom en försämring inträffat.

11. Hetta aldrig upp samma olja mer än en gång. Släng oljan efter den har använts en gång vid stekning eller fritering.

12. Härsken olja är stel och smakar besk. Om härsken olja eller mat ätits, tag genast något tillskott av E-vitamin.

13. Använd helst kokosolja, kokosmjölk, ghee eller smör vid stekning, ev. olivolja, sesamolja eller rapsolja vid lättwokning/stekning.

Av Peter Wilhelmsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

 

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.