Annons
Annons

Så ger du hjärnan bra energi

För att ta hand om kroppen behöver vi äta en näringsrik och varierad kost och ägna oss åt någon form av motion. Men även hjärnan behöver sitt för att må bra. Här är några goda råd.

Redaktionen

18 maj, 2022
Så ger du hjärnan bra energi
Dela inlägget

För att ta hand om kroppen behöver vi äta en näringsrik och varierad kost och ägna oss åt någon form av motion. Men även hjärnan behöver sitt för att må bra. Här är några goda råd.

Minskad mängd socker, en bra bakterieflora i tarmen och digital detox är något du kan fokusera på för att vara snäll mot din hjärna. Precis som kroppen har sina behov har hjärnan sina specifika behov och vissa insatser gör särskilt stor nytta när det kommer till hjärnhälsan och det oavsett ålder.

Minska på sockerintaget

Socker sägs vara inblandat i ett antal hjärnrelaterade hälsoproblem såsom inlärningssvårigheter och ADHD. Men det finns också forskning som tyder på att Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes, som drabbar hjärnan. En del forskare kallar demens för typ 3-diabetes och åtta av tio drabbade personer har problem att reglera blodsockret.
När vi äter socker frisätts dopamin i hjärnan, vilket lätt kan trigga oss att vilja ha mer. Men om vi vänjer oss vid höga nivåer av dopamin genom ett stort intag av socker kan det leda till att vi känner oss deprimerade och ångestfyllda när vi inte längre får i oss socker. Så även om det är svårt att bryta vanan kommer din hjärna att tacka dig.

LÄS OCKSÅ: Hälsosam kost kan motverka att hjärnan krymper

Ta hand om den andra hjärnan

Magen kallas för den andra hjärnan och tarmen har cirka 300 miljoner nervceller som informerar hjärnan om vårt inre fysiologiska och metabola tillstånd. Tarmen är dessutom ett hem för cirka 100 000 miljarder bakterier och tarmfloran spelar en viktig roll vid utvecklingen av centrala nervsystemet. Den är också inblandad vid stressrespons, ångest och minne. Det är därför klokt att ta hand om och vårda mage och tarm med rätt fibrer, mjölksyrade grönsaker och probiotika. Mycket talar även för att stress kan påverka tarmfloran, så det är en god anledning att slå av på tempot mellan varven.

LÄS OCKSÅ; Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Detoxa från mobilen och andra enheter

Forskare i Korea undersökte hjärnan hos 19 tonåringar och fann att mobilberoende skapar obalans i hjärnan. Man rankade hur allvarligt beroendet var utifrån deltagarnas svar på olika frågor om dagliga rutiner, socialt liv, sömnmönster, allmänna känslor och i vilken utsträckning de använde sina mobiler. De som var mer beroende av sina mobiler rankades högre för depression, ångest och sömnstörningar. En annan studie fann ett samband mellan hög mobilanvändning och koncentrationssvårigheter samt nedsatt inlärningsförmåga. Ökat mobilanvändande har också visat att det kan leda till impulsivitet och hyperaktivitet.

LÄS OCKSÅ: Nyhet inom äldreforskning: Aldrig försent att börja träna

Mata hjärnan med rätt fett

Omega-3, EPA och DHA, har länge ansetts vara god näring för hjärnan. En studie från Sahlgrenska akademin visat att tillskott av fettsyrorna omega-3 och omega-6 kan förbättra läsförmågan hos barn med uppmärksamhetsproblem. Forskning visar också att intag av omega-3 kan bidra med att skydda hjärnan när vi åldras. Studien visade att medelålders och äldre vuxna som regelbundet konsumerar livsmedel rik på omega-3 fettsyror kunde bromsa den mentala nedgång som leder till demens.

Av Inger Palm

Källa: Holistic blogg, Bengmark

Annons
Annons