Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

julgran som pyntas av två små barn

Ska du ut och köpa julgran? Här är tipsen du ska läsa först

Vanligaste gransorterna

Rödgran – traditionell julgran
Vanligaste julgranssorten. Doftar gott men barrar lätt om den inte sköts rätt. Kräver mycket vatten.

Kungsgran – ståtlig disneyjulgran
En ädelgran som barrar mycket lite om den får tillräckligt med vatten. Är en stark uppstickare som på senare tid mångas favorit. Näst vanligaste julgranssorten.

Silvergran – vacker ädelgran (kan lukta illa)
Stilig och tätvuxen med kraftiga grenar och vita ådringar på barrens undersida. Kan vara svår att frakta hem eftersom grenarna växer rakt ut och kan även dofta aningen otrevligt när den kommer in.

Blågran – stickig men barrfri (kan lukta illa)
Vacker, blåaktig gran med väldigt stickiga barr. En del tycker dock att granens doft påminner om kattkiss när den kommer in i värmen. Kan stå länge inomhus och barrar nästan ingenting om den sköts rätt.
Källa: Vi i Villa

"Nej, i år får det allt bli plastgran". De orden har vi nog alla hört någon gång – eller uttalat själva.
Men –den främsta anledningen till att folk väljer plast brukar vara att de vill slippa barren så vet du vad? Det finns hopp.
Här är infon du ska visa din plastgransfunderande vän – och förhoppningsvis få denne på andra tankar: Tipsen som gör att granen står längre.

Vissa får sina granar att stå ändå till påsk, något som brukar vara enklare med kungsgranar menar granodlarna.
Hur länge en gran står utan att barra beror på olika saker, bland annat hur länge innan jul som den höggs ner. En del julgranar huggs nämligen ner flera månader innan jul och fraktas sedan långa sträckor. Då är det inte så svårt att förstå varför granen börjar barra.
Nedan får du veta hur du ska tänka när du köper – och sköter – din julgran.

► Läs också: Så brandsäkrar du julgranen

 

4 tips vid köp

Kontrollera att granen inte är uttorkad
För att undvika att man som kund köper en gran som höggs för länge sedan finns knep. Köper man sin julgran vid en stormarknad nära julafton kan den ha stått där utan vatten i veckor. Så här gör du för att kontrollera om granen är uttorkad: Lyft på granen. Är den lätt så har granen varit huggen tidigt, då har den torkat och blivit lätt och allt vatten har försvunnit. Grenarna ska inte heller vara hängande utan stå uppåt.

Kontrollera tyngden
För att granen ska stå längre ska du kontrollera tyngden på granen på plats när köper den. Känns den lätt och har hängande grenar är den redan uttorkad. En gran som håller länge ska kännas tung och grenarna ska peka uppåt.

Välj gärna en sort som barrar mindre
Vissa gransorter klarar sig bättre och står sig längre än andra, till exempel behåller kungsgranen normalt barren även när den torkar, vilket gör att den generellt klarar sig bättre än till exempel rödgranen, som är den vanligaste julgranen i svenska hem.

Ta in granen varsamt och etappvis
Det finns även knep när man tar in granen för att den ska stå sig längre. Det absolut viktigaste brukar granexperterna säga är att snittet är färskt så att granen kan suga upp vatten. Ett annat bra tips är att ta in granen etappvis, det vill säga att låta den mellanlanda i förråd eller garage innan du tar in den i huset, för att förhindra att den får en chock när den kommer in från kylan till värmen. Men är snittet nygjort krävs att den står i vatten även under mellanlandningen. Står den i ett kallt förråd något dygn utan vatten är det viktigt att göra ett nytt snitt när man tar in den.

► Läs också: 13 tips på julklappar med hjärta!

 3 tips för skötsel

Vattna varje dag
Särskilt i början behöver granen väldigt mycket vatten. Men vatten krävs under hela tiden för står granen torrt kommer den garanterat att börja barra. Så ska granens barr sitta kvar krävs att du tittar till den varje dag! Har du glömt vattna eller om granen sugit upp vattnet fort och står torrt bör egentligen ett nytt snitt göras (vilket inte är så lätt om granen är klädd!).

 

Stor julgransfot
Granar tömmer julgransfoten snabbt, särskilt i början. Köp gärna en större fot som rymmer tre liter. Många har en liten julgransfot och glömmer bort ofta att vattna.

Glöm magnecyl eller sockerbitar i foten
Det är inga knep som fungerar, menar granexperterna. Det är vatten som gäller och ingenting annat.

► Läs också: Därför bör du ha mer vegomat på julbordet - argumenten och recepten

Av Isabelle G Hedander

Källa: Julgransodlaren Gunnar Göthner i Vi i Villa

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Vanligaste gransorterna

Rödgran – traditionell julgran
Vanligaste julgranssorten. Doftar gott men barrar lätt om den inte sköts rätt. Kräver mycket vatten.

Kungsgran – ståtlig disneyjulgran
En ädelgran som barrar mycket lite om den får tillräckligt med vatten. Är en stark uppstickare som på senare tid mångas favorit. Näst vanligaste julgranssorten.

Silvergran – vacker ädelgran (kan lukta illa)
Stilig och tätvuxen med kraftiga grenar och vita ådringar på barrens undersida. Kan vara svår att frakta hem eftersom grenarna växer rakt ut och kan även dofta aningen otrevligt när den kommer in.

Blågran – stickig men barrfri (kan lukta illa)
Vacker, blåaktig gran med väldigt stickiga barr. En del tycker dock att granens doft påminner om kattkiss när den kommer in i värmen. Kan stå länge inomhus och barrar nästan ingenting om den sköts rätt.
Källa: Vi i Villa

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

 

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.