Annons
Annons

Ska du ut och köpa julgran? Här är tipsen du ska läsa först

"Nej, i år får det allt bli plastgran". De orden har vi nog alla hört någon gång – eller uttalat själva. Men –den främsta anledningen till att folk väljer plast brukar vara att de vill slippa barren så vet du vad? Det finns hopp. Här är infon du ska visa din plastgransfunderande vän – och förhoppningsvis få denne på andra tankar: Tipsen som gör att granen står längre.

Redaktionen

2 december, 2016
Ska du ut och köpa julgran? Här är tipsen du ska läsa först
Dela inlägget

”Nej, i år får det allt bli plastgran”. De orden har vi nog alla hört någon gång – eller uttalat själva.
Men –den främsta anledningen till att folk väljer plast brukar vara att de vill slippa barren så vet du vad? Det finns hopp.
Här är infon du ska visa din plastgransfunderande vän – och förhoppningsvis få denne på andra tankar: Tipsen som gör att granen står längre.

Vissa får sina granar att stå ändå till påsk, något som brukar vara enklare med kungsgranar menar granodlarna.
Hur länge en gran står utan att barra beror på olika saker, bland annat hur länge innan jul som den höggs ner. En del julgranar huggs nämligen ner flera månader innan jul och fraktas sedan långa sträckor. Då är det inte så svårt att förstå varför granen börjar barra.
Nedan får du veta hur du ska tänka när du köper – och sköter – din julgran.

Läs också: Så brandsäkrar du julgranen

4 tips vid köp

Kontrollera att granen inte är uttorkad
För att undvika att man som kund köper en gran som höggs för länge sedan finns knep. Köper man sin julgran vid en stormarknad nära julafton kan den ha stått där utan vatten i veckor. Så här gör du för att kontrollera om granen är uttorkad: Lyft på granen. Är den lätt så har granen varit huggen tidigt, då har den torkat och blivit lätt och allt vatten har försvunnit. Grenarna ska inte heller vara hängande utan stå uppåt.

Kontrollera tyngden
För att granen ska stå längre ska du kontrollera tyngden på granen på plats när köper den. Känns den lätt och har hängande grenar är den redan uttorkad. En gran som håller länge ska kännas tung och grenarna ska peka uppåt.

Välj gärna en sort som barrar mindre
Vissa gransorter klarar sig bättre och står sig längre än andra, till exempel behåller kungsgranen normalt barren även när den torkar, vilket gör att den generellt klarar sig bättre än till exempel rödgranen, som är den vanligaste julgranen i svenska hem.

Ta in granen varsamt och etappvis
Det finns även knep när man tar in granen för att den ska stå sig längre. Det absolut viktigaste brukar granexperterna säga är att snittet är färskt så att granen kan suga upp vatten. Ett annat bra tips är att ta in granen etappvis, det vill säga att låta den mellanlanda i förråd eller garage innan du tar in den i huset, för att förhindra att den får en chock när den kommer in från kylan till värmen. Men är snittet nygjort krävs att den står i vatten även under mellanlandningen. Står den i ett kallt förråd något dygn utan vatten är det viktigt att göra ett nytt snitt när man tar in den.

Läs också: 13 tips på julklappar med hjärta!

3 tips för skötsel

Vattna varje dag
Särskilt i början behöver granen väldigt mycket vatten. Men vatten krävs under hela tiden för står granen torrt kommer den garanterat att börja barra. Så ska granens barr sitta kvar krävs att du tittar till den varje dag! Har du glömt vattna eller om granen sugit upp vattnet fort och står torrt bör egentligen ett nytt snitt göras (vilket inte är så lätt om granen är klädd!).

Stor julgransfot
Granar tömmer julgransfoten snabbt, särskilt i början. Köp gärna en större fot som rymmer tre liter. Många har en liten julgransfot och glömmer bort ofta att vattna.

Glöm magnecyl eller sockerbitar i foten
Det är inga knep som fungerar, menar granexperterna. Det är vatten som gäller och ingenting annat.

Läs också: Därför bör du ha mer vegomat på julbordet – argumenten och recepten

Av Isabelle G Hedander

Källa: Julgransodlaren Gunnar Göthner i Vi i Villa

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Vanligaste gransorterna

Rödgran – traditionell julgran
Vanligaste julgranssorten. Doftar gott men barrar lätt om den inte sköts rätt. Kräver mycket vatten.

Kungsgran – ståtlig disneyjulgran
En ädelgran som barrar mycket lite om den får tillräckligt med vatten. Är en stark uppstickare som på senare tid mångas favorit. Näst vanligaste julgranssorten.

Silvergran – vacker ädelgran (kan lukta illa)
Stilig och tätvuxen med kraftiga grenar och vita ådringar på barrens undersida. Kan vara svår att frakta hem eftersom grenarna växer rakt ut och kan även dofta aningen otrevligt när den kommer in.

Blågran – stickig men barrfri (kan lukta illa)
Vacker, blåaktig gran med väldigt stickiga barr. En del tycker dock att granens doft påminner om kattkiss när den kommer in i värmen. Kan stå länge inomhus och barrar nästan ingenting om den sköts rätt.
Källa: Vi i Villa

Annons
Annons