Ska du ut och köpa julgran? Här är tipsen du ska läsa först | Kurera.se
julgran som pyntas av två små barn

Ska du ut och köpa julgran? Här är tipsen du ska läsa först

Vanligaste gransorterna

Rödgran – traditionell julgran
Vanligaste julgranssorten. Doftar gott men barrar lätt om den inte sköts rätt. Kräver mycket vatten.

Kungsgran – ståtlig disneyjulgran
En ädelgran som barrar mycket lite om den får tillräckligt med vatten. Är en stark uppstickare som på senare tid mångas favorit. Näst vanligaste julgranssorten.

Silvergran – vacker ädelgran (kan lukta illa)
Stilig och tätvuxen med kraftiga grenar och vita ådringar på barrens undersida. Kan vara svår att frakta hem eftersom grenarna växer rakt ut och kan även dofta aningen otrevligt när den kommer in.

Blågran – stickig men barrfri (kan lukta illa)
Vacker, blåaktig gran med väldigt stickiga barr. En del tycker dock att granens doft påminner om kattkiss när den kommer in i värmen. Kan stå länge inomhus och barrar nästan ingenting om den sköts rätt.
Källa: Vi i Villa

"Nej, i år får det allt bli plastgran". De orden har vi nog alla hört någon gång – eller uttalat själva.
Men –den främsta anledningen till att folk väljer plast brukar vara att de vill slippa barren så vet du vad? Det finns hopp.
Här är infon du ska visa din plastgransfunderande vän – och förhoppningsvis få denne på andra tankar: Tipsen som gör att granen står längre.

Vissa får sina granar att stå ändå till påsk, något som brukar vara enklare med kungsgranar menar granodlarna.
Hur länge en gran står utan att barra beror på olika saker, bland annat hur länge innan jul som den höggs ner. En del julgranar huggs nämligen ner flera månader innan jul och fraktas sedan långa sträckor. Då är det inte så svårt att förstå varför granen börjar barra.
Nedan får du veta hur du ska tänka när du köper – och sköter – din julgran.

► Läs också: Så brandsäkrar du julgranen

 

4 tips vid köp

Kontrollera att granen inte är uttorkad
För att undvika att man som kund köper en gran som höggs för länge sedan finns knep. Köper man sin julgran vid en stormarknad nära julafton kan den ha stått där utan vatten i veckor. Så här gör du för att kontrollera om granen är uttorkad: Lyft på granen. Är den lätt så har granen varit huggen tidigt, då har den torkat och blivit lätt och allt vatten har försvunnit. Grenarna ska inte heller vara hängande utan stå uppåt.

Kontrollera tyngden
För att granen ska stå längre ska du kontrollera tyngden på granen på plats när köper den. Känns den lätt och har hängande grenar är den redan uttorkad. En gran som håller länge ska kännas tung och grenarna ska peka uppåt.

Välj gärna en sort som barrar mindre
Vissa gransorter klarar sig bättre och står sig längre än andra, till exempel behåller kungsgranen normalt barren även när den torkar, vilket gör att den generellt klarar sig bättre än till exempel rödgranen, som är den vanligaste julgranen i svenska hem.

Ta in granen varsamt och etappvis
Det finns även knep när man tar in granen för att den ska stå sig längre. Det absolut viktigaste brukar granexperterna säga är att snittet är färskt så att granen kan suga upp vatten. Ett annat bra tips är att ta in granen etappvis, det vill säga att låta den mellanlanda i förråd eller garage innan du tar in den i huset, för att förhindra att den får en chock när den kommer in från kylan till värmen. Men är snittet nygjort krävs att den står i vatten även under mellanlandningen. Står den i ett kallt förråd något dygn utan vatten är det viktigt att göra ett nytt snitt när man tar in den.

► Läs också: 13 tips på julklappar med hjärta!

 3 tips för skötsel

Vattna varje dag
Särskilt i början behöver granen väldigt mycket vatten. Men vatten krävs under hela tiden för står granen torrt kommer den garanterat att börja barra. Så ska granens barr sitta kvar krävs att du tittar till den varje dag! Har du glömt vattna eller om granen sugit upp vattnet fort och står torrt bör egentligen ett nytt snitt göras (vilket inte är så lätt om granen är klädd!).

 

Stor julgransfot
Granar tömmer julgransfoten snabbt, särskilt i början. Köp gärna en större fot som rymmer tre liter. Många har en liten julgransfot och glömmer bort ofta att vattna.

Glöm magnecyl eller sockerbitar i foten
Det är inga knep som fungerar, menar granexperterna. Det är vatten som gäller och ingenting annat.

► Läs också: Därför bör du ha mer vegomat på julbordet - argumenten och recepten

Av Isabelle G Hedander

Källa: Julgransodlaren Gunnar Göthner i Vi i Villa

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Vanligaste gransorterna

Rödgran – traditionell julgran
Vanligaste julgranssorten. Doftar gott men barrar lätt om den inte sköts rätt. Kräver mycket vatten.

Kungsgran – ståtlig disneyjulgran
En ädelgran som barrar mycket lite om den får tillräckligt med vatten. Är en stark uppstickare som på senare tid mångas favorit. Näst vanligaste julgranssorten.

Silvergran – vacker ädelgran (kan lukta illa)
Stilig och tätvuxen med kraftiga grenar och vita ådringar på barrens undersida. Kan vara svår att frakta hem eftersom grenarna växer rakt ut och kan även dofta aningen otrevligt när den kommer in.

Blågran – stickig men barrfri (kan lukta illa)
Vacker, blåaktig gran med väldigt stickiga barr. En del tycker dock att granens doft påminner om kattkiss när den kommer in i värmen. Kan stå länge inomhus och barrar nästan ingenting om den sköts rätt.
Källa: Vi i Villa

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.