julgran som pyntas av två små barn

Ska du ut och köpa julgran? Här är tipsen du ska läsa först

Vanligaste gransorterna

Rödgran – traditionell julgran
Vanligaste julgranssorten. Doftar gott men barrar lätt om den inte sköts rätt. Kräver mycket vatten.

Kungsgran – ståtlig disneyjulgran
En ädelgran som barrar mycket lite om den får tillräckligt med vatten. Är en stark uppstickare som på senare tid mångas favorit. Näst vanligaste julgranssorten.

Silvergran – vacker ädelgran (kan lukta illa)
Stilig och tätvuxen med kraftiga grenar och vita ådringar på barrens undersida. Kan vara svår att frakta hem eftersom grenarna växer rakt ut och kan även dofta aningen otrevligt när den kommer in.

Blågran – stickig men barrfri (kan lukta illa)
Vacker, blåaktig gran med väldigt stickiga barr. En del tycker dock att granens doft påminner om kattkiss när den kommer in i värmen. Kan stå länge inomhus och barrar nästan ingenting om den sköts rätt.
Källa: Vi i Villa

"Nej, i år får det allt bli plastgran". De orden har vi nog alla hört någon gång – eller uttalat själva.
Men –den främsta anledningen till att folk väljer plast brukar vara att de vill slippa barren så vet du vad? Det finns hopp.
Här är infon du ska visa din plastgransfunderande vän – och förhoppningsvis få denne på andra tankar: Tipsen som gör att granen står längre.

Vissa får sina granar att stå ändå till påsk, något som brukar vara enklare med kungsgranar menar granodlarna.
Hur länge en gran står utan att barra beror på olika saker, bland annat hur länge innan jul som den höggs ner. En del julgranar huggs nämligen ner flera månader innan jul och fraktas sedan långa sträckor. Då är det inte så svårt att förstå varför granen börjar barra.
Nedan får du veta hur du ska tänka när du köper – och sköter – din julgran.

► Läs också: Så brandsäkrar du julgranen

 

4 tips vid köp

Kontrollera att granen inte är uttorkad
För att undvika att man som kund köper en gran som höggs för länge sedan finns knep. Köper man sin julgran vid en stormarknad nära julafton kan den ha stått där utan vatten i veckor. Så här gör du för att kontrollera om granen är uttorkad: Lyft på granen. Är den lätt så har granen varit huggen tidigt, då har den torkat och blivit lätt och allt vatten har försvunnit. Grenarna ska inte heller vara hängande utan stå uppåt.

Kontrollera tyngden
För att granen ska stå längre ska du kontrollera tyngden på granen på plats när köper den. Känns den lätt och har hängande grenar är den redan uttorkad. En gran som håller länge ska kännas tung och grenarna ska peka uppåt.

Välj gärna en sort som barrar mindre
Vissa gransorter klarar sig bättre och står sig längre än andra, till exempel behåller kungsgranen normalt barren även när den torkar, vilket gör att den generellt klarar sig bättre än till exempel rödgranen, som är den vanligaste julgranen i svenska hem.

Ta in granen varsamt och etappvis
Det finns även knep när man tar in granen för att den ska stå sig längre. Det absolut viktigaste brukar granexperterna säga är att snittet är färskt så att granen kan suga upp vatten. Ett annat bra tips är att ta in granen etappvis, det vill säga att låta den mellanlanda i förråd eller garage innan du tar in den i huset, för att förhindra att den får en chock när den kommer in från kylan till värmen. Men är snittet nygjort krävs att den står i vatten även under mellanlandningen. Står den i ett kallt förråd något dygn utan vatten är det viktigt att göra ett nytt snitt när man tar in den.

► Läs också: 13 tips på julklappar med hjärta!

 3 tips för skötsel

Vattna varje dag
Särskilt i början behöver granen väldigt mycket vatten. Men vatten krävs under hela tiden för står granen torrt kommer den garanterat att börja barra. Så ska granens barr sitta kvar krävs att du tittar till den varje dag! Har du glömt vattna eller om granen sugit upp vattnet fort och står torrt bör egentligen ett nytt snitt göras (vilket inte är så lätt om granen är klädd!).

 

Stor julgransfot
Granar tömmer julgransfoten snabbt, särskilt i början. Köp gärna en större fot som rymmer tre liter. Många har en liten julgransfot och glömmer bort ofta att vattna.

Glöm magnecyl eller sockerbitar i foten
Det är inga knep som fungerar, menar granexperterna. Det är vatten som gäller och ingenting annat.

► Läs också: Därför bör du ha mer vegomat på julbordet - argumenten och recepten

Av Isabelle G Hedander

Källa: Julgransodlaren Gunnar Göthner i Vi i Villa

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Vanligaste gransorterna

Rödgran – traditionell julgran
Vanligaste julgranssorten. Doftar gott men barrar lätt om den inte sköts rätt. Kräver mycket vatten.

Kungsgran – ståtlig disneyjulgran
En ädelgran som barrar mycket lite om den får tillräckligt med vatten. Är en stark uppstickare som på senare tid mångas favorit. Näst vanligaste julgranssorten.

Silvergran – vacker ädelgran (kan lukta illa)
Stilig och tätvuxen med kraftiga grenar och vita ådringar på barrens undersida. Kan vara svår att frakta hem eftersom grenarna växer rakt ut och kan även dofta aningen otrevligt när den kommer in.

Blågran – stickig men barrfri (kan lukta illa)
Vacker, blåaktig gran med väldigt stickiga barr. En del tycker dock att granens doft påminner om kattkiss när den kommer in i värmen. Kan stå länge inomhus och barrar nästan ingenting om den sköts rätt.
Källa: Vi i Villa

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

 

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

 

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

 

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.