Titan (Ti)

Historik
1790 upptäcker en brittisk präst titan som han kallade magnetisk sand.
1795 döper Klaproth det till antimon.
1906 produceras de sista legeringarna.
1918 används titanoxid som pigment i färg, plast och papper.
1948 används titan i legeringar och blir därefter viktig inom industrin.

Kemi
Titan utgör 0,6 procent av jordskorpan, det nionde mest förekommande ämnet. Titangruvor finns i många länder i världen. Endast 5 procent går till metallanvändning. Titan är en silvergrå glänsande metall som liknar rostfritt stål. Den har använts de senaste hundra åren i flygindustrin, smycken, implantat och som vitt pigment. Hela 95 procent används som titanoxid (TiO2), ett populärt vitt pigment. Titan avger lätt elektroner och bildar starka komplex med organiska och oorganiska metaller. Det är en utmärkt metall för att motarbeta korrosion. Titangruvor finns i bl.a. Australien, Canada, Norge, Ryssland, USA och Afrika. Människokroppen innehåller ca 15 mg titan, främst lagrat i lungorna. Det dagliga genomsnittsintaget är mellan 0,3–1mg.

Effekt, toxicitetssymtom
Titan kan ackumuleras i lungorna och lymfsystemet. Lungskador på grund av titandioxid kan uppkomma efter betydande och lång exponering genom målning. Titandioxid producerar fria radikaler. Det kan finnas koppling mellan titanansamling och leukemi samt bröstcancer. Amalgamskadade patienter är ofta känsliga mot titan och titanimplantat. Det är relativt vanligt med överreaktioner mot titan hos dem som är drabbade av tungmetallförgiftning, speciellt så kallad amalgamförgiftning, och som gjort många tandläkarbesök resulterande i implantat när de har varit i ett försvagat tillstånd.
Nästan 8 procent av alla dentalimplantat med titanskruvar misslyckas under de första 8 åren. Inflammation i tandköttet nära implantat kan tyda på överreaktion på titan. Titanimplantat kan ge ökad galvanisk korrosion i munhåla. Hudproblem som eksem och psoriasis är vanliga symtom på en titanallergi. Titan från proteser och implantat kan öka resistens till antibiotika.

 

Toxicitetskällor
Färg, titanimplantat i käkbenet, hörselapparater, plastikkirurgi i ansiktet, höft- och knäledsimplantat, solskyddskräm, läkemedel, tillskott, tandkräm, p-piller, kosmetika, keramik. Titan kan förekomma som tillsatts E171.
Proteser förekommer ofta av legeringar som innehåller flera olika metaller, till exempel titan tillsammans med vandium och aluminium. Toxicitet från proteser och implantat kan därför vara associerad med metallsynergism eller multifaktorell toxicitet. En ökad förekomst av titan i mediciner, kosmetika, tandkräm, målarfärg, kosttillskott, och via piercing med mera, skapar problem hos många. Det är många som utvecklar allergi mot titan och sedan får diverse besvär.
Ett genomsittsintag av 0,8 mg passerar oftast genom kroppen via avföring och ger inga besvär, förutom för dem som är allergiska eller får i sig mycket högre mängder. Elemental titan och titandioxid anses ha en relativ låg toxicitet jämförd med andra metaller, men trots det verkar det vara många som utvecklar allergi. Tandvårdspersonal bör vara försiktig med att andas in titanpartiklar vid utborrning av titanimplantat. Vid överkänslighet, undvik alla tänkbara källor av titan.

Synergister
Fluor, natrium laurylsulfat samt metallfyllningar ökar känslighet till titanoxid. Titan samlas i vävnad som är kiselrik.

Kelering/avgiftning
Titanmängderna i en hårmineralanalys sänks i vanliga fall med mineralbalansering, speciellt i samband med avgiftningskurer där man stödjer njur- och tarmrening. Extra intag av kalcium, liponsyra samt svavel (MSM) påskyndar utsöndring av titan. Extra intag av fibrer och alger bidrar till snabbare avgiftning.

Analyser
De som har problem med hög titanexponering visar höga värden i en hårmineralanalys och även i saliv och serum. Vid tungmetallsförgiftning ökar många gånger titanvärdena i samband med andra förhöjda värden av tungmetaller. Överkänsligheter mot titan kan mätas med Melisatest. Man har oftast en immunologisk reaktion mot titan istället för en toxikologisk reaktion.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.