Titan (Ti)

Historik
1790 upptäcker en brittisk präst titan som han kallade magnetisk sand.
1795 döper Klaproth det till antimon.
1906 produceras de sista legeringarna.
1918 används titanoxid som pigment i färg, plast och papper.
1948 används titan i legeringar och blir därefter viktig inom industrin.

Kemi
Titan utgör 0,6 procent av jordskorpan, det nionde mest förekommande ämnet. Titangruvor finns i många länder i världen. Endast 5 procent går till metallanvändning. Titan är en silvergrå glänsande metall som liknar rostfritt stål. Den har använts de senaste hundra åren i flygindustrin, smycken, implantat och som vitt pigment. Hela 95 procent används som titanoxid (TiO2), ett populärt vitt pigment. Titan avger lätt elektroner och bildar starka komplex med organiska och oorganiska metaller. Det är en utmärkt metall för att motarbeta korrosion. Titangruvor finns i bl.a. Australien, Canada, Norge, Ryssland, USA och Afrika. Människokroppen innehåller ca 15 mg titan, främst lagrat i lungorna. Det dagliga genomsnittsintaget är mellan 0,3–1mg.

Effekt, toxicitetssymtom
Titan kan ackumuleras i lungorna och lymfsystemet. Lungskador på grund av titandioxid kan uppkomma efter betydande och lång exponering genom målning. Titandioxid producerar fria radikaler. Det kan finnas koppling mellan titanansamling och leukemi samt bröstcancer. Amalgamskadade patienter är ofta känsliga mot titan och titanimplantat. Det är relativt vanligt med överreaktioner mot titan hos dem som är drabbade av tungmetallförgiftning, speciellt så kallad amalgamförgiftning, och som gjort många tandläkarbesök resulterande i implantat när de har varit i ett försvagat tillstånd.
Nästan 8 procent av alla dentalimplantat med titanskruvar misslyckas under de första 8 åren. Inflammation i tandköttet nära implantat kan tyda på överreaktion på titan. Titanimplantat kan ge ökad galvanisk korrosion i munhåla. Hudproblem som eksem och psoriasis är vanliga symtom på en titanallergi. Titan från proteser och implantat kan öka resistens till antibiotika.

 

Toxicitetskällor
Färg, titanimplantat i käkbenet, hörselapparater, plastikkirurgi i ansiktet, höft- och knäledsimplantat, solskyddskräm, läkemedel, tillskott, tandkräm, p-piller, kosmetika, keramik. Titan kan förekomma som tillsatts E171.
Proteser förekommer ofta av legeringar som innehåller flera olika metaller, till exempel titan tillsammans med vandium och aluminium. Toxicitet från proteser och implantat kan därför vara associerad med metallsynergism eller multifaktorell toxicitet. En ökad förekomst av titan i mediciner, kosmetika, tandkräm, målarfärg, kosttillskott, och via piercing med mera, skapar problem hos många. Det är många som utvecklar allergi mot titan och sedan får diverse besvär.
Ett genomsittsintag av 0,8 mg passerar oftast genom kroppen via avföring och ger inga besvär, förutom för dem som är allergiska eller får i sig mycket högre mängder. Elemental titan och titandioxid anses ha en relativ låg toxicitet jämförd med andra metaller, men trots det verkar det vara många som utvecklar allergi. Tandvårdspersonal bör vara försiktig med att andas in titanpartiklar vid utborrning av titanimplantat. Vid överkänslighet, undvik alla tänkbara källor av titan.

Synergister
Fluor, natrium laurylsulfat samt metallfyllningar ökar känslighet till titanoxid. Titan samlas i vävnad som är kiselrik.

Kelering/avgiftning
Titanmängderna i en hårmineralanalys sänks i vanliga fall med mineralbalansering, speciellt i samband med avgiftningskurer där man stödjer njur- och tarmrening. Extra intag av kalcium, liponsyra samt svavel (MSM) påskyndar utsöndring av titan. Extra intag av fibrer och alger bidrar till snabbare avgiftning.

Analyser
De som har problem med hög titanexponering visar höga värden i en hårmineralanalys och även i saliv och serum. Vid tungmetallsförgiftning ökar många gånger titanvärdena i samband med andra förhöjda värden av tungmetaller. Överkänsligheter mot titan kan mätas med Melisatest. Man har oftast en immunologisk reaktion mot titan istället för en toxikologisk reaktion.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen. 

“Storasyster? Nej, jag är hans mamma!”

Hud

Annette fyller snart 45 år men får ändå inte sällan frågan om hon är storasyster till sin son som är 19. Hemligheten bakom Annette Carlssons ungdomliga utseende är en kombination av bra gener, positiv livssyn och en svensk, patenterad hudkräm.

tofuspett, portabelloburgare och spetskål

Grilla vegetariskt i sommar

Recept

Sommaren är här och doften av nygrillat sprider sig över landet. För finns det något som ger mer sommarkänslor än härliga grillkvällar i sommarsolen? Men vad ska man då lägga på grillen? Här kommer tips och inspiration för en grön grillkväll med vegomat.