Kerstin Stolpe

Foto: Foto Friberg

Tjejklassikern – trots knäledsartros

Fakta

Namn: Kerstin Stolpe.
Bor: Västerås.
Ålder: 51 år.
Familj: Man och tre barn.
Sysselsättning: Ekonom.
Fritid: Tränar inför tjejklassikern, dansar bugg och lindy hop.
Bästa hälsotips: – Vardagsmotionera! Det lilla gör stor skillnad.

Inget kan stoppa Kerstin Stolpe. Nu gör hon tjejklassikern trots sin knäledsartros. Med ett kosttillskott med nypon slipper hon både smärtan och värktabletterna.

När vi intervjuar Kerstin Stolpe är hon inne på slutspurten. Det är bara några löppass kvar innan Lidingöloppet går av stapeln utanför Stockholm. Att Kerstin har haft stora problem med sina knäleder skulle nog förvåna hennes medtävlande.
– Jag opererade knäna för första gången redan när jag var femton år. Då spelade jag mycket handboll och hade dragit på mig förslitningsskador, säger Kerstin, som i dag är 51.

Mycket värktabletter
Knäsmärtorna har följt Kerstin genom livet. Utöver ledförslitningarna har hon också artos, som både ger smärta och stelhet i lederna. Men Kerstin har tränat på ändå.
– Jag har tränat så mycket jag har kunnat. Men för några år sedan fick jag ont av att bara röra på mig i vardagen – av att gå eller resa mig upp ur soffan. Jag åt mer och mer värktabletter, minns Kerstin.

 

Nypon gav lindring
För ett och ett halvt år sedan fick Kerstin tips om Nypozin – ett kosttillskott mot artros och ledvärk. Det innehåller strandnypon, kondroitin och C-vitamin. Det är tre ämnen som hjälper lederna att fungera normalt. C-vitamin behövs till exempel för att kroppen ska kunna bygga upp kollagen som ingår i skelett, brosk, senor och ligament.
Kerstin berättar att det tog någon månad innan hon kände av effekten av nypontillskottet.
– Jag fick mindre och mindre ont i samband med min träning. Och så blev jag mindre stel.

Effekt utan biverkningar
Att träna med artros är oftast bra för lederna, trots att det ibland kan göra ont. Smärtan beror på att brosket i leden har slitits ner och det gör att benen skaver mot varandra. Strandnypon är en växt som får det stötdämpande ledbrosket att byggas upp igen. Det gör att både ledsmärtorna och orörligheten minskar. Effekten har man kunnat påvisa i flera vetenskapliga studier.
– Jag har bara upplevt positiva effekter av Nypozin, säger Kerstin. Och jag har inte känt av några biverkningar.

Mer livskvalitet
I dag kan Kerstin träna betydligt mer än förut – utan att behöva äta smärtstillande. Bollsporter har läkarna förvisso förbjudit henne att träna, det är allt för påfrestande för knäna. Men det stundande Lidingöloppet springer hon som en del av tjejklassikern. Där ingår både löpning, cykling, simning och skidåkning, Dessutom dansar hon lindy hop och bugg två gånger i veckan.
– Jag är så glad att jag kan fortsätta vara rörlig, säger Kerstin. Det ger livskvalitet!

Av Maja Sönnerbo


Fakta

Namn: Kerstin Stolpe.
Bor: Västerås.
Ålder: 51 år.
Familj: Man och tre barn.
Sysselsättning: Ekonom.
Fritid: Tränar inför tjejklassikern, dansar bugg och lindy hop.
Bästa hälsotips: – Vardagsmotionera! Det lilla gör stor skillnad.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Insektshotell

Så bygger du ett eget insektshotell

Trädgård

Fjärilar, bin, nyckelpigor och humlor i trädgården hör till sommaren. Men ibland får man hjälpa dem på traven. Och att bygga ett tillhåll för insekter är både enkelt och billigt – och du får garanterat valuta för ansträngningen.

vilda-vaxter-skola-syren

Vilda växter-skola: syren

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om den väldoftande syrenens något oväntade användningsområden.

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Hälsa

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

 

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.