Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tofusmoothies och tofubowls

Fakta

Receptet kommer från kokboken "Vego i världsklass" av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.
Hitta fler goda vegorecept på Gustav Johansson hemsida Jävligt gott, du kan även följa Jävligt gott på Facebook.

Gustav Johansson från bloggen "Jävligt gott" bjuder på en ny twist på favoriterna smoothies och bowls – där tofu är det som ger en extra proteinkick.

 

Receptet finns med i boken "Vego i världsklass – Hållbar mat för en aktiv livsstil" av Linda Bakkman, näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap, Anna Richer, matexpert på Världsnaturfonden och matentreprenören Gustav Johansson som driver bloggen "Jävligt gott".

Tillsammans har de gjort en bok med fokus på träning och miljömedvetenhet.


Ingredienser

De flesta smoothies är som fruktyoghurt och innehåller på sin höjd innehåll­er lite gröna grönsaker och kvarg. Ska man göra en riktigt proteinstinn, växtbaserad smoothie, utan att använda massa proteinpulver, kan man istället använda fast tofu som bas. Det är dock viktigt att använda tofu av hög kvalitet, då proteininnehållet ofta är högre och smaken mer neutral, menar Gustav.

Här är ett grundrecept och ett antal smakvariationer. Om du ska göra en smoothiebowl tar du två deciliter havredryck och om du ska göra dricksmoothie ökar du mängden vätska till tre deciliter.

Grundrecept
100 gram fast naturell tofu av hög kvalitet och med minst 14 g proteininnehåll
2–3 dl havredryck (2 dl för smoothiebowl, 3 dl för dricksmoothie)
1–3 urkärnade dadlar
Samt valfri smaksättning , se förslag nedan

Banan
1 banan
1 msk kakao
1 msk jordnötssmör

Bär
100 g frysta bär, till exempel blåbär, hallon eller björnbär
1 tsk vaniljpulver

Hjortron och lime
100 g frysta hjortron
1 tsk agavesirap
1⁄2 lime, saften och skalet

Kaffe

2 msk starkt, kallt kaffe
1 tsk kakao

Äpple
1 äpple
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Topping
Granola eller müsli
Nötter
Pumpakärnor
Kakao
Riven kokos
Färsk eller torkad frukt
Färska eller frysta bär

Gör så här

Grundrecept
Mixa ihop alla ingredienser till en slät smoothie i en blender eller med en stavmixer.

Banan
Följ grundreceptet men tillsätt även skivad banan, kakao och jordnötssmör. Låt stå i kylen 30 minuter innan du serverar.
Bär
Följ grundreceptet men tillsätt även bär och vaniljpulver.
Lime
Följ grundreceptet men tillsätt även hjortron, agavesirap, limeskal och limesaft.
Kaffe
Följ grundreceptet men tillsätt även kaffe och kakao. Låt stå i kylen 30 minuter innan du serverar.
Äpple
Följ grundreceptet men tillsätt även urkärnat och skivat äpple, kanel och kardemumma. Låt stå i kylen 30 minuter innan du serverar.

Tips!
Beroende på vad du toppar med kan du styra näringsinnehållet lite. Granola, müsli och nötter är bra för att öka proteininnehållet, de övriga är ger mer energi.

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Fakta

Receptet kommer från kokboken "Vego i världsklass" av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.
Hitta fler goda vegorecept på Gustav Johansson hemsida Jävligt gott, du kan även följa Jävligt gott på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.