Tofusmoothies och tofubowls

Fakta

Receptet kommer från kokboken "Vego i världsklass" av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.
Hitta fler goda vegorecept på Gustav Johansson hemsida Jävligt gott, du kan även följa Jävligt gott på Facebook.

Gustav Johansson från bloggen "Jävligt gott" bjuder på en ny twist på favoriterna smoothies och bowls – där tofu är det som ger en extra proteinkick.

 

Receptet finns med i boken "Vego i världsklass – Hållbar mat för en aktiv livsstil" av Linda Bakkman, näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap, Anna Richer, matexpert på Världsnaturfonden och matentreprenören Gustav Johansson som driver bloggen "Jävligt gott".

Tillsammans har de gjort en bok med fokus på träning och miljömedvetenhet.


Ingredienser

De flesta smoothies är som fruktyoghurt och innehåller på sin höjd innehåll­er lite gröna grönsaker och kvarg. Ska man göra en riktigt proteinstinn, växtbaserad smoothie, utan att använda massa proteinpulver, kan man istället använda fast tofu som bas. Det är dock viktigt att använda tofu av hög kvalitet, då proteininnehållet ofta är högre och smaken mer neutral, menar Gustav.

Här är ett grundrecept och ett antal smakvariationer. Om du ska göra en smoothiebowl tar du två deciliter havredryck och om du ska göra dricksmoothie ökar du mängden vätska till tre deciliter.

Grundrecept
100 gram fast naturell tofu av hög kvalitet och med minst 14 g proteininnehåll
2–3 dl havredryck (2 dl för smoothiebowl, 3 dl för dricksmoothie)
1–3 urkärnade dadlar
Samt valfri smaksättning , se förslag nedan

Banan
1 banan
1 msk kakao
1 msk jordnötssmör

Bär
100 g frysta bär, till exempel blåbär, hallon eller björnbär
1 tsk vaniljpulver

Hjortron och lime
100 g frysta hjortron
1 tsk agavesirap
1⁄2 lime, saften och skalet

Kaffe

2 msk starkt, kallt kaffe
1 tsk kakao

Äpple
1 äpple
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Topping
Granola eller müsli
Nötter
Pumpakärnor
Kakao
Riven kokos
Färsk eller torkad frukt
Färska eller frysta bär

Gör så här

Grundrecept
Mixa ihop alla ingredienser till en slät smoothie i en blender eller med en stavmixer.

Banan
Följ grundreceptet men tillsätt även skivad banan, kakao och jordnötssmör. Låt stå i kylen 30 minuter innan du serverar.
Bär
Följ grundreceptet men tillsätt även bär och vaniljpulver.
Lime
Följ grundreceptet men tillsätt även hjortron, agavesirap, limeskal och limesaft.
Kaffe
Följ grundreceptet men tillsätt även kaffe och kakao. Låt stå i kylen 30 minuter innan du serverar.
Äpple
Följ grundreceptet men tillsätt även urkärnat och skivat äpple, kanel och kardemumma. Låt stå i kylen 30 minuter innan du serverar.

Tips!
Beroende på vad du toppar med kan du styra näringsinnehållet lite. Granola, müsli och nötter är bra för att öka proteininnehållet, de övriga är ger mer energi.

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Fakta

Receptet kommer från kokboken "Vego i världsklass" av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert.
Hitta fler goda vegorecept på Gustav Johansson hemsida Jävligt gott, du kan även följa Jävligt gott på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.