Tony Irving & Alexander

It takes 2 to tango

8 oktober, 2012 | Kommentera (1)

En av de mest intressanta delarna av mitt arbete är när jag jobbar med “partnering skills” med paren.

För en lekman refererar man oftast till “leda och följa”. Själv föredrar jag att kalla det kommunikation. Partners kommunicerar ständigt med varandra. Fysiskt genom kroppskontakt. Visuellt genom sättet vi använder våra blickar och våra ögon, men den optimala kommunikationen uppnår man genom att försöka lära känna sin partner så väl att vi nästan instinktivt kan connecta med varandra.

Problemet med partnerskap är sättet som vi sänder vår mottagarinformation. Jag har tre “baslägen” som jag kan ge eller ta emot i:

Förälder
Vuxen
Barn

När jag kommunicerar i “barnläget” ger och tar jag emot information med fokus på Jag! Jag vill, jag behöver etc. Enda gången jag kan ta emot information är om dessa behov är fyllda. Det här leder inte till ett balanserat partnerskap då ena parten konstant ger så att den andra kan ta emot.

När jag kommunicerar i “föräldraläget” så gör jag det med fokus på Du. Du behöver, du vill ha, du kan och du kan inte. I det här läget både ger jag till min partner, men tar också kontrollen. Det här leder inte till ett balanserat jämlikt förhållande, även om det kompletterar barnläget och kan skapa kommunikation. Dock ej på en balanserad nivå.

När jag kommunicerar i “vuxenläget” gör jag det med ett Vi-fokus. Vi borde, vi behöver, vi kan.

Sammanfattningsvis, som dansare – liksom i alla team (kom ihåg att två personer som dansar utgör minsta möjliga team) – måste fokus ligga på Vi. Inte Jag eller Du. Att uppnå den nivån är det mest fascinerande arbetet jag kan göra med dansarna. Det skapar riktning, dynamik och en förståelse som kan leda till en frihet att fokusera på andra aspekter av dansen. Som i slutändan ska vara två personer som rör sig i sympati med varandra och i harmoni med musiken.

Detta är en del av föreläsningen jag gör kring ämnet teambuilding; “It takes Two to Tango”. 

Postad: 8 oktober, 2012 Av: Tony Irving & Alexander Kategori: Jobb, Okategoriserade | Etiketter: | Kommentera (1)

Det finns 1 kommentar:

It takes 2 to tango

  1. Bertil skrev den

    …när ” jag”… “vi” …dansar förmeflar “vi” en känsla..till omgivningen.. ningen..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Sök i bloggen

Följ Tony och Alex på Instagram

Följ oss på Instagram

I appen – bara sök efter: tonyochalex

Om bloggen


Namn: Tony Irving och Alexander Skiöldsparr.
Ålder: Tony är 48 år och Alexander är 43 år.
Bor: Vi har båda bott på olika platser runt hela världen och har nu landat i ett gemensamt boende i Alexanders hemtrakter i Norrtälje.
Sysselsättning: Tony arbetar som artist/entertainer, dansare/ koreograf. Han är också utbildad kock och har studerat fritidsledarskap och psykologi. Han är ständigt aktuell i media, Let´s Dance och ett radioprogram i P4. Alexander arbetar i hotellbranschen som nattchef på Hotel Stureplan, tidigare på Grand hotel. Han har även hunnit med en Butler-utbildning i London och att utbilda sig till säkerhetsvakt i Boden.
Om bloggen: Vi förlovade oss den 5 juli 2013 i Stockholm. Tillsammans bloggar vi om våra liv och de upplevelser vi får erfara när vi försöker komma in i det gifta Svensson-livet.
För mer info: www.tonyirving.se.

Kategorier