Tony Irving & Alexander

Mer tango!

14 april, 2014 | Kommentera (0)

Jag följer upp lördagens inlägg om tango med ytterligare en tango. Detta inlägg berättar om den argentinska tangon.

Argentinsk tango

När: Började ta form under 1800-talet men var fullt utvecklad 1940.

Var: Argentina och Uruguay. Hur: Tango har som många andra danser vuxit fram under lång tid och präglats av olika influenser. Under 1800- talet dansade de afrikanska slavarna som kom till Argentina och Uruguay den afrikanska dansen tangano. Så småningom blandades den upp med flamencon, som de spanska erövrarna fört med sig till Sydamerika, samt den kubanska dansen milonga.

Vem: En del anser att dansen fick sitt genombrott med Rudolph Valentino på 1920-talet, andra menar att dagens argentinska tango härstammar från omkring 1940 då tangosångaren Carlos Gardel var aktiv. Dansens argentinska storhetstid var hur som helst under 1940-1950-talet då både dansen och musiken nådde sin hittills största popularitet. Tangon är än idag väldigt populär och kan räknas som Argentinas nationaldans.

Den argentinska tangon skiljer sig ganska markant från den tango som dansas på tävlingsgolvet. Det sydamerikanska originalet har nämligen behållit dansen milongas fokus på ett spektakulärt och sensuellt fotarbete där benen oftast är böjda och snurrarna imponerande. Även det faktum att dansen till en början dansades på trånga, ruffiga barer där utrymmet var begränsat, sägs ha bidragit till dess mycket kompakta fattning och ganska begränsade rörelse över golvet. Den argentinska tangon ses numera ofta som uppvisningsdans och det är lätt att förstå varför; rörelserna, intensiteten och de vackra fot- och benkonsterna är både lockande och hänförande. Något som tangostilarna har gemensamt är musiken, för oavsett vilken tango man dansar så har den alltid samma karaktär.

tango_280x0

Postad: 14 april, 2014 Av: Tony Irving & Alexander Kategori: Allmänt, Dans | Etiketter: , , , | Kommentera (0)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Sök i bloggen

Följ Tony och Alex på Instagram

Följ oss på Instagram

I appen – bara sök efter: tonyochalex

Om bloggen


Namn: Tony Irving och Alexander Skiöldsparr.
Ålder: Tony är 48 år och Alexander är 43 år.
Bor: Vi har båda bott på olika platser runt hela världen och har nu landat i ett gemensamt boende i Alexanders hemtrakter i Norrtälje.
Sysselsättning: Tony arbetar som artist/entertainer, dansare/ koreograf. Han är också utbildad kock och har studerat fritidsledarskap och psykologi. Han är ständigt aktuell i media, Let´s Dance och ett radioprogram i P4. Alexander arbetar i hotellbranschen som nattchef på Hotel Stureplan, tidigare på Grand hotel. Han har även hunnit med en Butler-utbildning i London och att utbilda sig till säkerhetsvakt i Boden.
Om bloggen: Vi förlovade oss den 5 juli 2013 i Stockholm. Tillsammans bloggar vi om våra liv och de upplevelser vi får erfara när vi försöker komma in i det gifta Svensson-livet.
För mer info: www.tonyirving.se.

Kategorier