Tony Irving & Alexander

Time for Pasodoble

Postad: 13 februari, 2014 Av: Tony Irving & Alexander Kategori: Allmänt, Dans | Etiketter: , , | Kommentera

Som utlovat kommer här första inlägget om en av de många kända dansstilar som finns, Pasodoble. En av mina många favoriter! Varför den är en av mina favoriter beror nog på att den är lite utmanande och att kvinnan och mannen har sin olika roller, men samtidigt måste vara väl samspelta.

När: 1920-talet.

Var: Södra Frankrike.

Hur: Det sägs att pasodoble har sitt ursprung i den snabba, franska militärmarschen ”paso redoble” medan musiken vi dansar till idag är hämtad direkt från tjurfäktningsarenorna.

Vem: Vi vet inte vem det var som tog med sig pasodoblen till USA på 1930-talet eller spred den vidare ut i Europa men vi vet att den blev tillräckligt populär för att bli en av de fem latinamerikanska tävlingsdanserna. Tack vare sitt ursprung har många av figurerna franska namn.

Karaktär: Paso doble kallas ofta tjurfäktningsdansen och mannen symboliserar oftast matadoren som sveper sin cape över golvet och utmanar tjuren. Kvinnan gestaltar därför ömsom capen och tjuren, samtidigt som hon ibland även är en sensuell flamencodansös. Koreografin byggs upp kring musikens olika takter och dansen har bitvis lite marschkänsla över sig. Den uttänkta koreografi innehåller också så kallade ”high lights” vilket innebär att paret, styrt av musiken, stannar till ett ögonblick i en mer eller mindre spektakulär pose för ett sedan fortsätta. Uttrycket i dansen kan vara alltifrån lite arrogant och utmanande till lidelsefullt och passionerat. I och med dess strikta koreografi krävs det att paret är väl samdansade och det kan förklara varför pasodoble idag nästan uteslutande en tävlingsdans.

Så nu har ni lite bakgrundshistoria om Pasodoblen.

/Tony

 Sök i bloggen

Följ Tony och Alex på Instagram

Följ oss på Instagram

I appen – bara sök efter: tonyochalex

Om bloggen


Namn: Tony Irving och Alexander Skiöldsparr.
Ålder: Tony är 48 år och Alexander är 43 år.
Bor: Vi har båda bott på olika platser runt hela världen och har nu landat i ett gemensamt boende i Alexanders hemtrakter i Norrtälje.
Sysselsättning: Tony arbetar som artist/entertainer, dansare/ koreograf. Han är också utbildad kock och har studerat fritidsledarskap och psykologi. Han är ständigt aktuell i media, Let´s Dance och ett radioprogram i P4. Alexander arbetar i hotellbranschen som nattchef på Hotel Stureplan, tidigare på Grand hotel. Han har även hunnit med en Butler-utbildning i London och att utbilda sig till säkerhetsvakt i Boden.
Om bloggen: Vi förlovade oss den 5 juli 2013 i Stockholm. Tillsammans bloggar vi om våra liv och de upplevelser vi får erfara när vi försöker komma in i det gifta Svensson-livet.
För mer info: www.tonyirving.se.

Kategorier