Annons
Annons

Tio antiinflammatoriska livsmedel

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Redaktionen

23 januari, 2022
Tio antiinflammatoriska livsmedel
Dela inlägget

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Vi kan bokstavligen äta oss själva sjuka, och även påverka planetens hälsa negativt genom att äta för mycket ultraprocessad mat, som vi skrivit om tidigare. Men om man vänder på det, så finns det också mycket vi kan göra med hjälp av kosten för att hålla oss friska. Bland annat genom att välja livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper. I listan lite längre ner hittar du några av dem med starkast anti-inflamamtorisk effekt.

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Hur fungerar inflammation?

Inflammation har både goda och dåliga sidor. Den akuta inflammationen hjälper kroppen att läka och larmar om skador, medan den kroniska låggradiga inflammationen anses vara en av de främsta orsakerna till en rad sjukdomar och för tidigt åldrande. När vi blir förkylda reagerar kroppen med en inflammation i form av feber som hjälper oss läka medan den låggradiga inflammationen gör oss mer sårbara för livsstilssjukdomar. Genom att bland annat minska på stress, dra ned på socker och processade livsmedel går det att reducera inflammationen.

LÄS OCKSÅ: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen

Livsmedel att lägga till mer av i kosten

  1. Fermenterade livsmedel och drycker hamnar högt på listan då de bidrar till att stärka immunförsvaret och hjälper oss stå emot infektioner som ofta ligger bakom inflammationer.
  2. Broccoli innehåller rejält med C-vitamin och rikligt med kalcium, de lär även vara bra för ögoninflammation. Tillaga broccolin varsamt, ångkokning är det bästa sättet för att bevara så mycket näring som möjligt.
  3. Omega-3 fettsyror hjälper till att balansera det överskott av omega-6 som många dår i sin kost och kan på så sätt bidra till att minska graden av inflammation i kroppen.
  4. Vildfångad lax är ett annat sätt att få i sig omega-3, även makrill och sardiner samt sill och strömming innehåller rikligt med omega-3. Precis som alger, som är ett bra val för den som vill äta grönt och samtidigt undvika miljögifter som kan finnas i fisk.
  5. Körsbär kan hjälpa till att minska inflammationen.
  6. Valnötter är ett bra mellanmål för den som vill få ner inflammationen i kroppen, på grund av den höga haten av E-vitamin.
  7. Lök och vitlök innehåller mycket quercetin, en kraftfull antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa inflammation. Vitlök är populärt att använda vid förkylning och innehåller även svavel som stimulerar immunsystemet.
  8. Ananas innehåller bromelain, ett enzym och en antioxidant som stärker immunsystemet.
  9. Spenat har rikligt med karetenoider antiinflammatoriska antioxidanter, det innehåller även E-vitamin. Ånga spenaten för bäst näringsupptag.
  10. Gurkmeja är en populär krydda i det traditionella indiska köket och det av goda skäl. Det innehåller nämligen curcumin; ett ämne som på ett effektivt sätt bekämpar inflammation. Ingefära fungerar på ett liknande sätt.

LÄS OCKSÅ: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Av redaktionen

Källa: Body ecology

Annons
Annons