Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Torra händer? Så tar du hand om din hud i coronatider

Råden att tvätta händerna ofta och noggrant är effektivt för att hindra smittspridning – bieffekten torra, fnasiga händer är dock inte lika angenäm.
Men det finns sätt att lindra torr hud.

Har du också fått torra händer av all handtvätt, som är nödvändigt och livsviktigt just nu?
Det finns dock en del knep för att behålla mjuka händer även när vi tvättar händerna mer än vanligt, enligt Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.

Skadad hudbarriär
Kroppstempererat vatten med en mild och naturlig tvål, ihop med att man tvättar händerna under en längre tid är det bästa sättet att minska risken för smitta, men även skonsammast för händerna.
– Varmt vatten sägs förhindra smitta av virus ihop med tvål, då tvålvatten avlägsnar de naturliga oljorna på händerna som för med sig smuts och bakterier bättre än kallt tvålvatten. Dock är för varmt eller för kallt vatten inte bra för en skadad hudbarriär, vilket tyvärr oftast uppstår efter ett tag när man tvättat med för starka tvålar och för varmt vatten.

 

LÄS OCKSÅ: Så slipper du torra händer på naturligt vis

Tvål utan tensider
Eksem blir sämre när man utsätter sig för vatten och uttorkande tvålar. Starka tvålar förstör lipidbarriären, alltså fettlagret, och detta rubbar även vår viktiga bakterieflora och försvar som finns på huden.
Johanna Bjurström tipsar därför om att använda en tvål utan skadliga tensider och undvika tvålar med syntetiska kemikalier, som exempelvis SLS och SLES, som både är uttorkande och dåliga för miljön.
– Det är också bra att använda både en oljebaserad och vattenbaserad hudkräm och varva dessa. Smörj med en återfuktande och naturlig kräm och helst med bakterier i, då förlusten av bakterier är ett faktum och viktig att fylla på för en starkare barriär och immunförsvar. Fyll gärna på med bra fetter inifrån, från olika källor som avokado, havtorn, omega-3, olivolja och kokosolja. Drick också mer vatten för att återfukta huden inifrån.

 

LÄS OCKSÅ: Minska smittspridning – så tvättar du händerna rätt

Och använd handsprit bara i nödfall, om du inte har tillgång till tvål och vatten.
– För mycket handsprit kan torka ut och rubba hudens viktiga bakterieflora. Däremot kan du använda sprit för att torka av telefonen, som många glömmer är en stor smittspridare.

En dunderkur för fnasiga händer är att göra en inpackning, genom att droppa några droppar olja på händerna och sedan smörja med ett tjockare lager av en kräm.
– Massera in oljan först och fortsätt sedan med ett tjockt lager kräm och trä på ett par tunna bomullsvantar och låt verka under natten. Gör detta 1-2 gånger i veckan om du behöver akut återfuktning.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana och humle hjälper dig att somna.

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

 

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.