Torra händer? Så tar du hand om din hud i coronatider

Råden att tvätta händerna ofta och noggrant är effektivt för att hindra smittspridning – bieffekten torra, fnasiga händer är dock inte lika angenäm.
Men det finns sätt att lindra torr hud.

Har du också fått torra händer av all handtvätt, som är nödvändigt och livsviktigt just nu?
Det finns dock en del knep för att behålla mjuka händer även när vi tvättar händerna mer än vanligt, enligt Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: Handtvålar

Skadad hudbarriär
Kroppstempererat vatten med en mild och naturlig tvål, ihop med att man tvättar händerna under en längre tid är det bästa sättet att minska risken för smitta, men även skonsammast för händerna.
– Varmt vatten sägs förhindra smitta av virus ihop med tvål, då tvålvatten avlägsnar de naturliga oljorna på händerna som för med sig smuts och bakterier bättre än kallt tvålvatten. Dock är för varmt eller för kallt vatten inte bra för en skadad hudbarriär, vilket tyvärr oftast uppstår efter ett tag när man tvättat med för starka tvålar och för varmt vatten.

 

LÄS OCKSÅ: Så slipper du torra händer på naturligt vis

Tvål utan tensider
Eksem blir sämre när man utsätter sig för vatten och uttorkande tvålar. Starka tvålar förstör lipidbarriären, alltså fettlagret, och detta rubbar även vår viktiga bakterieflora och försvar som finns på huden.
Johanna Bjurström tipsar därför om att använda en tvål utan skadliga tensider och undvika tvålar med syntetiska kemikalier, som exempelvis SLS och SLES, som både är uttorkande och dåliga för miljön.
– Det är också bra att använda både en oljebaserad och vattenbaserad hudkräm och varva dessa. Smörj med en återfuktande och naturlig kräm och helst med bakterier i, då förlusten av bakterier är ett faktum och viktig att fylla på för en starkare barriär och immunförsvar. Fyll gärna på med bra fetter inifrån, från olika källor som avokado, havtorn, omega-3, olivolja och kokosolja. Drick också mer vatten för att återfukta huden inifrån.

Och använd handsprit bara i nödfall, om du inte har tillgång till tvål och vatten.
– För mycket handsprit kan torka ut och rubba hudens viktiga bakterieflora. Däremot kan du använda sprit för att torka av telefonen, som många glömmer är en stor smittspridare.

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

En dunderkur för fnasiga händer är att göra en inpackning, genom att droppa några droppar olja på händerna och sedan smörja med ett tjockare lager av en kräm.
– Massera in oljan först och fortsätt sedan med ett tjockt lager kräm och trä på ett par tunna bomullsvantar och låt verka under natten. Gör detta 1-2 gånger i veckan om du behöver akut återfuktning.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.