Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna håller blomma framför underlivet

Torrt underliv vanligare vid stress – så kan du behandla

Sex av tio kvinnor tycker att det är pinsamt att söka hjälp för besvär i underlivet. Yngre kvinnor är mer tveksamma än äldre, visar en undersökning. Stress är en bidragande faktor till underlivsproblem. Men det finns flera bra egenvårdsprodukter för underlivsbesvär. Kurera listar några.

Underlivsbarometern har frågat 1056 kvinnor i åldern 16–80 år om hur de förhåller sig till att söka hjälp för underlivsproblem. 35 procent av de som svarade tycker att det känns obekvämt att prata om eventuella besvär i underlivet. Bland de yngre kvinnorna, 16–29 år, var det 42 procent som upplevde att det inte kändes bekvämt att prata om. Dessa tyckte också att de pratas alldeles för lite om hälsa i underlivet.

 

Så många som sex av tio beskrev det som om det är pinsamt att fråga om hjälp rörande intimvårdsprodukter och 68 procent föredrog att själv ta hand om sina besvär genom valet av en egenvårdsprodukt.

LÄS OCKSÅ: Forskning om underlivets muskler

Klåda och irritation

Drygt fyra av tio svenska kvinnor har haft besvär med torra slemhinnor i underlivet det senaste året. En av fem kvinnor har upplevt besvären i samband med stress. Torra slemhinnor kan orsaka irritation och klådasveda samt smärta vid sex.

43 procent av alla svenska kvinnor har haft besvär med torra slemhinnor i underlivet det senaste året. 63 procent föredrar hormonfri behandling vid underlivsbesvär. Men samtidigt anser 25 procent att läkare tycks föredra att behandla klimakteriebesvär med hormonpreparat. 7 av 10 svenska kvinnor behandlar underlivsbesvär själva.

LÄS OCKSÅ: Knipschema! Så här kniper du dig till ett tightare underliv

Intimvårdsprodukter som hjälper

Förutom ålder beror problem som klåda och irritation i underlivet på stress och dålig kost. Det finns allt fler vårdande egenvårdsprodukter att prova för den som har problem och symtom i underlivet. Havtornsolja innehåller flera bra omega-fettsyror, framför allt omega-7 som återfuktar slemhinnorna från insidan. Exempel havtornsprodukter är exempelvis remoist och membrasin.

Vagivtial intimvård finns som gel och rengöring. Gelen är hormonfri och lindrar symtom som torrhet, irritation eller klåda i underlivet.

Andra rengöringsrodukter är australien bodycares Intim wash som bland annat innehåller tea tree olja och som kan minska klåda och oönskad lukt.

 

Lip intimate care har flera rengöringsprodukter med mild intimolja för rengöring i underlivet som vårdar och återfuktar. Produkterna är baserade på ekologiska extrakt och växtoljor.

Av Inger Palm

Om undersökningen: Den genomfördes 19–26 augusti 2020 bland svenska kvinnor i åldern 16–80 år. Totalt genomfördes 1056 intervjuer och deltagarfrekvensen var 66 procent. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Underlivsbarometern är ett initiativ av Vagivital.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!