Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Gröna tomater

Trädgårdsexperten: Därför ska du ta in dina gröna tomater

Har du ett växthus fyllt med gröna tomater?
Dags att plocka in dem!

Kanske planterades några tomatplantor ut lite senare under säsongen, kanske har några plantor inte fått tillräckligt med sol.
Plötsligt står du där med ett gäng gröna tomater medan höstens första frostnätter närmar sig med stormsteg. Hur länge ska du ha is i magen och låta dem stå kvar utomhus?

LÄS OCKSÅ: Tomat- och myntasallad

Mogna inomhus
Enligt trädgårdsprofilen Johannes Wätterbäck som driver bloggen Farbror Grön, klarar tomaterna ibland en natt eller två med frost – inte mer.
– Vet du att det kommer bli frost så är det smart att plocka av dem. Är de fullstora och har stått i bra med sol, så kommer de mogna inomhus i rumstemperatur. Räkna med 2-3 veckor ungefär, men ibland går det snabbare.

Trädgårdsprofilen Johannes Wätterbäck

Trädgårdsprofilen Johannes Wätterbäck Foto: Theres Lundén / Farbror Grön

 

LÄS OCKSÅ: Guide: Så bör du äta dina grönsaker för att maximera näringen

Undvika sjukdomar
Men det finns faktiskt fler anledningar att plocka in sina gröna tomater. Som att undvika sjukdomar som kommer med hösten, som bladmögel, och underlätta för mindre tomater att växa till sig.
– Det kan bli rätt tungt för en tomatplanta som utvecklar frukter och grenar kan gå av. Om du plockar av några i fullstorlek får plantan mer energi att jobba med de andra.
Genom att lägga tomaterna på en bricka bredvid mogna tomater och äpplen, som båda utsöndrar etengas, så påskyndas mognandet.
Men hur är det med smaken? Den påverkas inte nämnvärt, enligt Johannes Wätterbäck.
– Om plantan inte fått tillräckligt med sol och om tomaterna inte vuxit till sin mognadsstorlek innan de plockas kan det påverka smaken. Men annars är det här med solmogna tomater främst något psykologiskt, att det låter gott. Det är plantorna som behöver sol - inte själva frukterna, säger han.

LÄS OCKSÅ: Tomater ger skydd åt huden

Ställ in en fläktkamin
Vill du ändå låta tomaterna stå kvar utomhus och stänger till fönster och dörrar för att behålla värmen – ställ in en fläktkamin, tipsar Johannes Wätterbäck om.
– Stänger du av ventilationen får du in mögel och så tar det en vecka och så ruttnar allt. Det är inte värmen som gör tomaterna goda utan solljuset.
Men ibland mognar inte tomaterna ändå, trots idoga försök. Misströsta inte, det finns användningsområden även för de gröna rackarna.
– Halvmogna tomater kan du steka och gröna tomater passar som ersättning till aubergine i grytor, till marmelad eller för att pickla. Men för guds skull, gör inte massvis med burkar med stora tomatskivor och lökbitar, ingen kommer att äta upp dem.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.