Annons
Annons

Trädgårdsexperten: Därför ska du ta in dina gröna tomater

Har du ett växthus fyllt med gröna tomater? Dags att plocka in dem!

Redaktionen

5 september, 2020
Trädgårdsexperten: Därför ska du ta in dina gröna tomater
Dela inlägget

Har du ett växthus fyllt med gröna tomater?
Dags att plocka in dem!

Kanske planterades några tomatplantor ut lite senare under säsongen, kanske har några plantor inte fått tillräckligt med sol.
Plötsligt står du där med ett gäng gröna tomater medan höstens första frostnätter närmar sig med stormsteg. Hur länge ska du ha is i magen och låta dem stå kvar utomhus?

LÄS OCKSÅ: Tomat- och myntasallad

Mogna inomhus
Enligt trädgårdsprofilen Johannes Wätterbäck som driver bloggen Farbror Grön, klarar tomaterna ibland en natt eller två med frost – inte mer.
– Vet du att det kommer bli frost så är det smart att plocka av dem. Är de fullstora och har stått i bra med sol, så kommer de mogna inomhus i rumstemperatur. Räkna med 2-3 veckor ungefär, men ibland går det snabbare.

Trädgårdsprofilen Johannes Wätterbäck
Trädgårdsprofilen Johannes Wätterbäck Foto: Theres Lundén / Farbror Grön

LÄS OCKSÅ: Guide: Så bör du äta dina grönsaker för att maximera näringen

Undvika sjukdomar
Men det finns faktiskt fler anledningar att plocka in sina gröna tomater. Som att undvika sjukdomar som kommer med hösten, som bladmögel, och underlätta för mindre tomater att växa till sig.
– Det kan bli rätt tungt för en tomatplanta som utvecklar frukter och grenar kan gå av. Om du plockar av några i fullstorlek får plantan mer energi att jobba med de andra.
Genom att lägga tomaterna på en bricka bredvid mogna tomater och äpplen, som båda utsöndrar etengas, så påskyndas mognandet.
Men hur är det med smaken? Den påverkas inte nämnvärt, enligt Johannes Wätterbäck.
– Om plantan inte fått tillräckligt med sol och om tomaterna inte vuxit till sin mognadsstorlek innan de plockas kan det påverka smaken. Men annars är det här med solmogna tomater främst något psykologiskt, att det låter gott. Det är plantorna som behöver sol – inte själva frukterna, säger han.

LÄS OCKSÅ: Tomater ger skydd åt huden

Ställ in en fläktkamin
Vill du ändå låta tomaterna stå kvar utomhus och stänger till fönster och dörrar för att behålla värmen – ställ in en fläktkamin, tipsar Johannes Wätterbäck om.
– Stänger du av ventilationen får du in mögel och så tar det en vecka och så ruttnar allt. Det är inte värmen som gör tomaterna goda utan solljuset.
Men ibland mognar inte tomaterna ändå, trots idoga försök. Misströsta inte, det finns användningsområden även för de gröna rackarna.
– Halvmogna tomater kan du steka och gröna tomater passar som ersättning till aubergine i grytor, till marmelad eller för att pickla. Men för guds skull, gör inte massvis med burkar med stora tomatskivor och lökbitar, ingen kommer att äta upp dem.

Av Tina Harr

Annons
Annons