Transfettsyror (TFA)

• Fettsyror med trans-form finns i mindre mängder i depå- och mjölkfett från ko och får och andra idisslare. Hos idisslare bildas transfettsyrorna i våmmen på mikrobiell väg. Transfettsyror kan också bildas, t.ex. vid katalytisk härdning av oljor genom att cis-dubbelbindningar i omättade fettsyror övergå till trans-form. Vid härdningen görs oljan fastare genom att man ersätter dubbelbindningarna i omättade fettsyror med enkelbindningar. Under processen kan några av fettsyrorna ”gå av” vid en dubbelbindning och får därmed en annan kemisk struktur. Delvis härdade fetter och oljor kan innehålla varierande mängder transfettsyror. I många avseenden påminner transfettsyror mer om mättade fettsyror än om motsvarande cis-omättade fettsyror.

• Tidigare fanns det transfettsyror i de flesta margariner p.g.a. att härdat fett ingick i margarinblandningen. Idag är dock de flesta margariner fria från transfettsyror. Man började härda (hydrogenera) fetter 1910 för att utnyttja billiga vegetabiliska oljor i livsmedelsindustrin. Under 1950-talet ökade mängden TFA i kosten.

• Ett högt innehåll av transfettsyror i kosten medför en stigning av LDL-kolesterol och en sänkning av HDL-kolesterol och därför ökar risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar.

 

Hur härdas ett flytande fett?
Man tar en flytande olja, som således består av omättat fett. Först tas en rad nyttiga ämnen som antioxidanter m.m. bort med hjälp av natronlut, fosforsyra, blekmedel och deodorisering för att kunna härda. Denna kemiskt behandlade olja leds till en reaktor, där oljan reagerar tillsammans med nickelspån och vätgas. Då ändras formen på de omättade molekylerna och de blir mer eller mindre mättade, d.v.s. oljan blir fastare. Om härdningen körs fullt ut blir fettmassan mycket fast – ungefär som skokräm och saknar användning inom livsmedelsindustrin, utom för buljongtärningar o dyl.

Därför drivs härdningen bara en bit på vägen så att fettet blir halvfast, liknande smör. Vid härdningen bildas av de omättade fetterna en speciell form av syntetiska molekyler som kallas transfettsyror. Kemiskt säger man att väteatomerna som normalt sitter runt dubbelbindningen i s.k. cis-ställning, nu förändras till trans-ställning, därför kallas fettet transfett. De flesta av dessa transfettmolekyler är naturfrämmande, men kroppen tycks tyvärr sakna förmåga att skilja dem från naturliga fetter. De ställer till problem på många känsliga ställen, t.ex. i cellmembran eller i moderkakan så att fostret inte får den näring det behöver (låg födelsevikt).

Det finns också transfetter som är naturligt bildade hos idisslare, t.ex. i mjölkfett.

Men dessa kan vår kropp ta hand om, och deras förekomst får inte användas som argument för att försvara floran av de syntetiska transfetter som bildas i härdningsreaktorn.
Idag har härdade fetter tagits bort från margariner, men de används i stället i en rad andra livsmedel, t.ex. kakor, bröd och kex.

Sammanfattningsvis bildas transfetterna normalt vid härdning av vegetabiliska oljor. Danmark har redan förbjudit transfettsyror i kost och USA har lag på att alla etiketter ska visa halten av transfettsyror i varorna. En minskning av användandet av transfetter med 5 procent, kan minska risken för kardiovaskulära sjukdomar med hela 30 procent. Man beräknar att 30–100 000 amerikaner dör i förtid varje år p.g.a. transfettsyror. Vi i väst konsumerar 5–20 procent av vårt fett i form av transfettsyror. Under de 40 år som passerat har vi jagat fel fett. Istället för att fokusera så mycket på att minska mättat fett, borde vi ha minskat på transfettsyror.

Inom livsmedelsindustrin minskar man användning av transfettsyror p.g.a. bevisad hälsofara och påtryckning från konsumenter, media och beslutsfattare. Man letar efter ersättningsfetter och 2 av de mest populära är rapsolja och palmolja. Problemet med utökad användning av palmolja är att man skövlar stora områden med regnskog och istället uppför stora plantager för att kunna utvinna palmolja.

Hur används kemiskt behandlade vegetabiliska mättade fetter?
Man fraktionerar dem med hjälp av aceton och omestrar dem med natriummetylat. Men processen är känslig, så även här måste man ta bort nyttiga fettlösliga ämnen. Omestringen görs för att palmoljan eller kokosfettet (i huvudsak de 2 enda fasta vegetabiliska fetterna) skall få en konsistens och avsmältningskurva som påminner om smör. Vid omestringen byter fettsyrorna plats på fettmolekylen på ett slumpartat sätt och vi får också här en flora av naturfrämmande fetter. Fettsyrornas ursprungliga plats är viktig för hur fettet tas upp i kroppen. Omestringen av palmolja, som numera ingår i våra svenska margariner, ökar t.ex. risken för bildning av blodproppar.

Observera också att de flesta fasta margariner idag är uppbyggda på mättade fetter på samma sätt som smör. Men margarinet är dessvärre kemiskt processat och viktiga näringsämnen är förstörda eller reducerade. Kemikalierester får förekomma: i svenska margariner har Livsmedelsverket hittat förhållandevis höga halter av extraktionsbensin. Vissa flytande fetter kan innehålla en del härdat fett.

Smör är inte kemiskt processat. Kokosfett är normalt kemiskt processat: välj naturligt, biologiskt och ohärdat kokosfett.

Nackdelar med TFA funktion
• Försvagar cellmembranen och ökar insulinresistens.
• Försämrar blodfetterna mer än vad mättat fett gör (ökar LDL, TG och Lp (a), sänker HDL.
• Ökar mängden fria syreradikalier.
• Hämmar immunförsvaret, speciellt B-cell respons.
• Ökar cancerrisken samt risken för hjärt-kärlsjukdom.
• Sänker testosteronhalten (försöksdjur).
• Höjer LDL-kolesterol samt sänker HDL-kolesterolhalten.
• Stimulerar inflammatoriska processer i kroppen.
• Minskar testosteronvärden hos män samt försämrar kvaliteten på spermier.
• Hämmar aktiviteten av delta-6 desaturas.

Var hittar man oftast TFA
• Bröd (veg. fett)
• Kex (veg. fett)
• Stekt mat, t.ex. hamburgare, kyckling, fisk på snabbmatsrestauranger och även på finare restauranger som använder vegetabiliska oljor vid stekning
• Pommes frites
• Kakor, munkar, pajer m.m.
• Halvfabrikat (veg. fett).

Sämsta oljorna att steka i, som lättare omvandlas till transfettsyror vid upphettning:
• matolja
• majsolja
• sojaolja
• solrosolja.
Det uppkommer skador och ökar snabbt vid temperaturer över +120° C.

Exempel på studier, referenser
Amerikansk statistik tyder på att prostatacancer har ökat i takt med användning av omega-6-fetter. Denna artikel beskriver hur arakidonsyra stimulerar tillväxtrelaterade gener.
Hughes-Fulford M. et al. ”Arachidonic acid activates phosphatidylinositol 3-kinase signaling and induces gene expression in prostate cancer”. Canc Res, 2006;66:1427-33.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.