Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En liten hårlös cirka femmånaders bebis tittar rakt in i kameran

Tre ämnen att undvika till din bebis

Många smörjer in sina bebisar med gifter – helt utan att egentligen mena det. Sluta med det tycker Kurera. Här är tre ämnen du bör undvika.

De allra flesta föräldrar skulle aldrig göra något för att göra sina barn illa. Tvärtom, föräldrar vill ofta inget annat än att febrilt försöka skydda sitt barn. Mot allt. Och det är just i detta syfte som vi till exempel smörjer in dem i solkrämer, krämer mot torr hud och kanske lite för ofta tar till febernedsättande.
Men vad många inte vet är att många krämer innehåller starka kemikalier. Ämnen som kan vara både giftiga, allergiframkallande, hormonstörande och som kan lagras i kroppen i många år.

Tre ämnen att undvika:

 

1. Mineralolja
Rubbar hudens naturliga återfuktning, täpper till porer och lämnar huden torr och livlös vid långtidsanvändning. Lägger sig som en plasthinna på huden och har visat sig täppa igen 40-50 procent av hudens porer.
Utvinns ur bergolja och är billigare än vegetabiliska oljor att framställa. Oljan lagras i kroppen och kan orsaka ledgångsreumatism.
Kallas även mineral oil, paraffin, paraffinum liquidum, vaselin, oleum petrolen och oleum vaselini.

 

2. Parabener
Samlingsnamn för ett tjugotal olika konserveringsämnen som kan påverka och störa kroppens hormoner.
Vanligast är methylparaben, ethylparaben, butylparaben, isobutylparaben, propylparaben och isopropylparaben.
Kan även vara allergiframkallande.

3. Carbomer
Konsistensgivare (förtjockningsmedel) som lägger sig på hudens yta.
Innehåller det giftiga ämnet bensen som är en aggressiv cancerogen, vilket alltså betyder att den är cancerframkallande.
Är idag förbjudet i barnleksaker, livsmedel och lack men används fortfarande i krämer och lotioner, inte sällan i de lite billigare alternativen.

Det FINNS vettiga alternativ
Sök på nätet, gör research och låt dig för tusan inte luras av prislappen. Kom ihåg att billigast inte automatiskt innebär bäst, ofta är det tvärtom.
Tänk bortom de stora "drakarna" på marknaden och fråga istället i närmaste hälsoaffär om tips och råd för hur du hittar renare och vettigare alternativ.
För de produkterna finns där ute de också – de har ofta bara inte samma reklambudget.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.