3 effektiva övningar vid mild till måttlig knäledsartros

För inte så många år sedan trodde man inte att det fanns något man kunde göra åt ledvärk och artros. Nu vet man bättre.
Träning hjälper – främst eftersom det bidrar till att mängden ledvätska ökar.
Här är tre övningar som rekommenderas vid mild till måttlig artros i knäleden.

 

Faktum är att träning är så bra vid artros att det är ett av få tillstånd då man rekommenderar att värktabletter för att kunna utföra träningen, eftersom den positiva effekten är större än eventuella nackdelar med att träna med värktabletter i kroppen.
På Kurera rekommenderar dock vi alltid naturliga alternativ före värktabletter. Läs mer om det i artikeln: 5 naturliga smärtlindrare

Tre övningar vid knäledsartos

Utför samtliga övningar långsamt och kontrollerat. Upprepa 10-15 gånger per ben eller per sida.

Läs också:
Maten som kan lindra din ledvärk

 

1. Sitt och stå
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros
Gör så här:

Sätt dig nästan ner på stolen – du ska knappt nudda den. Placera fötterna så att du kan hålla knäna över tårna. På lättaste nivån kan du använda en högre pall eller soffbordet.

  • Nivå 2: Gör det svårare genom att välja en lägre stol.
  • Nivå 3: Använd endast ett ben när du reser dig upp.


Tänk på knäkontroll!

Vid rörelser ska knäet peka i fotens riktning. I detta läge tål knäet belastningen bäst. Utför övningarna långsamt så att du har kontroll på knäet.

 

2. Trappträning
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros

Gör så här:
Kliv upp med först den ena och sedan den andra foten. Backa sedan tillbaka ner på golvet med en fot i taget. Knät ska peka över tårna.

  • Nivå 2: Ta ett högre steg till exempel två trappsteg.
  • Nivå 3: Stå upp på trappsteget. Sätt ner hälen, som om du skulle gå ner för trappan, men lägg ingen tyngd på den. Nudda bara marken och lyft upp hälen direkt igen.


Läs också:
4 tips till dig med artros

 

 

3. Tyngdöverföring
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros
Gör så här:
Stå med fötterna brett isär. Tårna ska peka utåt. För över tyngdpunkten från sida till sida, böj ena knäet och sträck det andra. Håll ryggen rak.

  • Nivå 2: Lyft lite på foten när du är i yttersta läget.


Läs också:
Är du i riskzonen för benskörhet? Så här vet du

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

 

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Kryddiga vegobollar med pigga ärtor

Mat

Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt. "De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid".