3 effektiva övningar vid mild till måttlig knäledsartros | Kurera.se

3 effektiva övningar vid mild till måttlig knäledsartros

För inte så många år sedan trodde man inte att det fanns något man kunde göra åt ledvärk och artros. Nu vet man bättre.
Träning hjälper - främst eftersom det bidrar till att mängden ledvätska ökar.
Här är tre övningar som rekommenderas vid mild till måttlig artros i knäleden.

Faktum är att träning är så bra vid artros att det är ett av få tillstånd då man rekommenderar att värktabletter för att kunna utföra träningen, eftersom den positiva effekten är större än eventuella nackdelar med att träna med värktabletter i kroppen.
På Kurera rekommenderar dock vi alltid naturliga alternativ före värktabletter. Läs mer om det i artikeln: 5 naturliga smärtlindrare

Tre övningar vid knäledsartos

Utför samtliga övningar långsamt och kontrollerat. Upprepa 10-15 gånger per ben eller per sida.

Läs också:
Maten som kan lindra din ledvärk

 

1. Sitt och stå
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros
Gör så här:

Sätt dig nästan ner på stolen – du ska knappt nudda den. Placera fötterna så att du kan hålla knäna över tårna. På lättaste nivån kan du använda en högre pall eller soffbordet.

  • Nivå 2: Gör det svårare genom att välja en lägre stol.
  • Nivå 3: Använd endast ett ben när du reser dig upp.


Tänk på knäkontroll!

Vid rörelser ska knäet peka i fotens riktning. I detta läge tål knäet belastningen bäst. Utför övningarna långsamt så att du har kontroll på knäet.

2. Trappträning
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros

Gör så här:
Kliv upp med först den ena och sedan den andra foten. Backa sedan tillbaka ner på golvet med en fot i taget. Knät ska peka över tårna.

  • Nivå 2: Ta ett högre steg till exempel två trappsteg.
  • Nivå 3: Stå upp på trappsteget. Sätt ner hälen, som om du skulle gå ner för trappan, men lägg ingen tyngd på den. Nudda bara marken och lyft upp hälen direkt igen.


Läs också:
4 tips till dig med artros

 

3. Tyngdöverföring
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros
Gör så här:
Stå med fötterna brett isär. Tårna ska peka utåt. För över tyngdpunkten från sida till sida, böj ena knäet och sträck det andra. Håll ryggen rak.

  • Nivå 2: Lyft lite på foten när du är i yttersta läget.


Läs också:
Är du i riskzonen för benskörhet? Så här vet du

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.