Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

3 effektiva övningar vid mild till måttlig knäledsartros

För inte så många år sedan trodde man inte att det fanns något man kunde göra åt ledvärk och artros. Nu vet man bättre.
Träning hjälper - främst eftersom det bidrar till att mängden ledvätska ökar.
Här är tre övningar som rekommenderas vid mild till måttlig artros i knäleden.

Faktum är att träning är så bra vid artros att det är ett av få tillstånd då man rekommenderar att värktabletter för att kunna utföra träningen, eftersom den positiva effekten är större än eventuella nackdelar med att träna med värktabletter i kroppen.
På Kurera rekommenderar dock vi alltid naturliga alternativ före värktabletter. Läs mer om det i artikeln: 5 naturliga smärtlindrare

Tre övningar vid knäledsartos

Utför samtliga övningar långsamt och kontrollerat. Upprepa 10-15 gånger per ben eller per sida.

Läs också:
Maten som kan lindra din ledvärk

 

1. Sitt och stå
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros
Gör så här:

Sätt dig nästan ner på stolen – du ska knappt nudda den. Placera fötterna så att du kan hålla knäna över tårna. På lättaste nivån kan du använda en högre pall eller soffbordet.

  • Nivå 2: Gör det svårare genom att välja en lägre stol.
  • Nivå 3: Använd endast ett ben när du reser dig upp.


Tänk på knäkontroll!

Vid rörelser ska knäet peka i fotens riktning. I detta läge tål knäet belastningen bäst. Utför övningarna långsamt så att du har kontroll på knäet.

2. Trappträning
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros

Gör så här:
Kliv upp med först den ena och sedan den andra foten. Backa sedan tillbaka ner på golvet med en fot i taget. Knät ska peka över tårna.

  • Nivå 2: Ta ett högre steg till exempel två trappsteg.
  • Nivå 3: Stå upp på trappsteget. Sätt ner hälen, som om du skulle gå ner för trappan, men lägg ingen tyngd på den. Nudda bara marken och lyft upp hälen direkt igen.


Läs också:
4 tips till dig med artros

 

3. Tyngdöverföring
3 övningar vid mild till måttlig knäledsartros
Gör så här:
Stå med fötterna brett isär. Tårna ska peka utåt. För över tyngdpunkten från sida till sida, böj ena knäet och sträck det andra. Håll ryggen rak.

  • Nivå 2: Lyft lite på foten när du är i yttersta läget.


Läs också:
Är du i riskzonen för benskörhet? Så här vet du

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.