Annons
Annons

Tre smakrika röror

Några överblivna libabröd eller tunnbröd hemma? Ta tillvara på dem och gör supersmarriga kex och servera tillsammans med en enkel och krämig röra - här är några förslag.

Redaktionen

17 april, 2020
Tre smakrika röror
Dela inlägget

Några överblivna libabröd eller tunnbröd hemma? Ta tillvara på dem och gör supersmarriga
kex och servera tillsammans med en enkel och krämig röra – här är några förslag.


Böndipp på vita svenska bönor med smak av vitlök och paprika

Foto: Nora Tysklind

En enkel böndipp som passar till det mesta! Här gör vi dippen på små vita svenska bönor dels för att det finns kanonfina bönor som är mer närproducerade än de vanligtvis importerade baljväxterna och för att det är trevligt med en variation i sina hummusar.
1 förpackning små vita svenska bönor
3 msk majonnäs
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 citron, saften och zesten

Gör såhär:
Mixa helt enkelt bara samman alla ingredienser till en krämig dipp!

LÄS OCKSÅ: Vacker och god rödbetshummus

Vit ”ostig” bönhummus och morotsmarmelad

Foto: Nora Tysklind

Näringsjäst ger bönhummusen en lite ostig smak och passar bra med morotsmarmeladen. Morötter är en råvara som finns att köpa svensk ekologisk året runt, och är kanonbra att göra marmelad på under den tiden av året som det inte är säsong för exempelvis bär. Vi smaksatte denna med riven ingefära. För en mer örtig smak, varför inte koka med lite färsk rosmarin och
timjan?

Bönhummus
1 förpackning små vita svenska bönor
2 msk näringsjäst
2 msk vatten
1/2 citron, saften

Gör såhär:
Mixa bara samman alla ingredienserna till en krämig röra.

LÄS OCKSÅ: 7 goda skäl att äta en morot

Morotsmarmelad
150 g riven morot
1 citron, zesten och saften
2 msk finriven ingefära
2 dl vatten
100 g råsocker

Gör såhär:
Koka upp riven morot, ingefära, citron och vatten och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt sockret, blanda samman och låt koka ytterligare 15 minuter.
Häll upp i steriliserad glasburk. Ät kexen med bönröran, morotsmarmeladen och lite färsk timjan!

LÄS OCKSÅ: Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Foto: Nora Tysklind

Tahinikräm och skivat svenskt äpple

Den här krämen är superenkel att mixa ihop och är verkligen så god. Den mörka sesampastan som är gjord på rostade sesamfrön tillsammans med något sött, i det här fallet dadelsirap, men det går lika bra med honung eller agavesirap, och lite citron blir en god kräm. Ät krämen på frukostgröten eller bred ett lager tahinikräm på ett tunnbrödskex och toppa med krispigt svenskt äpple!
6 msk mörk tahini
4 msk dadelsirap
6 msk vatten
1 citron, saften
1 nypa salt
skivat svenskt äpple

Gör såhär:
Mixa samman alla ingredienser till tahinikrämen. Klart!

Av redaktionen

Annons
Fakta

Recepten kommer från

Ebba Sand på Vårt gröna.com

Annons
Annons