Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för | Kurera.se
kvinna med selleriknippe och sellerijuice i glas

Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för

Varför sellerijuice?


Här är några
av de hälsofördelar Anthony Williams, mannan bakom sellerijuicetrenden, hävdar att ett dagligt intag av (cirka fem deciliter) sellerijuice på fastande mage har:

Kan bota halsbränna och refluxsjukdom.
Kan bekämpa autoimmuna sjukdomar och tillstånd – som Hashimotos sjukdom, borreliainfektion, SLE och ledgångsreumatism.
Hjälper vid förstoppning och förbättrar all typ av matsmältningsproblematik.
Hjälper till att återställa binjurarna.
Innehåller mineralsalter som behövs för det centrala nervsystemet.
Hjälpsamt vid tillstånd som depression, ångest, hjärntrötthet, förvirring, fokus- och koncentrationsproblem, bipolär sjukdom, minnesförlust, Alzheimers sjukdom, tvångssyndrom (OCD), ADHD och posttraumatisk stress (PTSD).
Förbättar hudproblem som akne, eksem och psoriasis.
Renar kroppen från toxiner och patogena biprodukter.
Stabiliserar blodtrycket.
Hjälper till att utrota streptokocker.
Bekämpar Epstein-Barr-virus och bältros-virus.
Eliminerar slem.
Återställer gallans funktion (och produktion).
Sellerins naturliga natrium drar giftiga salter ut ur kroppen.
Kraftfullt vapen mot tarmåkomman SIBO (bakterieöverväxt i tunntarmen).
Hämmar virus, bakterier och svampar (inklusive candida).
Förbättrar immunförsvaret.
Hjälper till att reparera skadade ledband och skelett.
Är mycket antiinflammatoriskt.
Kraftfullt sätt att alkalisera - basa - tarmarna.
Stödjer och lugnar det centrala nervsystemet.
Hjälper levern att producera galla.
* Innehåller byggstenarna för neurotransmittor-kemikalierna.
Hjälper till att reparera skadade celler i levern.
Stärker produktionen av sköldkörtelhormon T3.
Förbättrar njurfunktionen.
Hjälper till att läka allergier.
Kraftfullt verktyg för god hjärnhälsa.
Hjälper till att läka Crohns, Ulcerös kolit och IBS.
Erbjuder kroppen stressassistans.
Hjälper vid restless legs.
Läker levern.
Hjälpsamt läkeverktyg vid alla symtom och tillstånd.

Källa: Medical Medium

Mer sellerijuice-läsning

På svenska
• Vibrera Mera: Stor trend av en anledning
• Nyheter24:  Hälsotrenden gör succé – men funkar den?
• 4 Health: Det heta hälsotipset
• Sanna Ehdin: Selleri är läkande
• Paow Danielsson: Därför ska du börja din dag med sellerijuice

På engelska
• The Guardian: Celery Juice: Health Tonic or Just Another Wellness Fad?
• Karissas Vegan Kitchen: Health benefits & 2 easy methods
• WebMD Blog: Are the Health Claims Real?
• Reader's Digest: What Drinking Celery Juice Really Does to Your Body
• Refinary29: Do You Need To Get On Board? Celery Juice Side Effects
• MindBodyGreen: Is it Healthy? Here's the Science Behind Celery Juice

Din syster gör det, Robert DeNiro gör det, till och med din läkare gör det. Din granne gör det däremot ABSOLUT inte, avfärdar det tvärtom bestämt som en myt.
Plötsligt har selleri, eller snarare sellerijuice, blivit någonting superhypat.
Men varför har det blivit en sådan enorm hälsotrend, vad sägs sellerijuice vara så bra för – och hur ska man egentligen förhålla sig till hela grejen?

Kurera har tittat närmare på sellerijuice-trenden, en av senare års absolut största virala hälsohyper.

Det har blivit med sellerijuice lite som med kärnkraft (eller EU, euro, opera etcetera). Distinkta grupperingar. Två tydliga sidor. En för och en emot.

 

Vissa köper konceptet – andra inte alls
Antingen juicar man själv eller är nyfiken på att prova – eller så tycker man att de som gör det är urbota dumma som gått på myten om sellerijuice och alla dess påstådda hälsoeffekter.
Det är en av de saker som gör den här hypen så spännande. De starka åsikterna.

Några naturliga frågor blir...
Hur kan det sig ens komma sig att en så simpel sak som en grönsak blir ett så laddat ämne, nästan minerad mark? HUR gör man sin sellerijuice? Och – ÄR det en myt eller inte?

Låt oss först och främst reda ut en sak. Selleri är ört och ingen grönsak.

LÄS OCKSÅ: Juicer som påskyndar självläkning

Juice med EN ingrediens: Så här gör du
När det gäller frågan om HUR är svaret enkelt. Införskaffa juicens enda ingrediens: selleri. Ett tips är att inhandla ekologisk sådan eftersom icke ekologisk selleri ofta är extremt besprutad. Notera även att juicen ska vara ren sellerijuice och alltså inte blandas med någonting annat. Detta anses av yttersta vikt.
Sellerin kör du sedan i en juicer eller råsaftcentrifug (alternativt i en vanlig mixer men då måste du sedan sila/filtrera bort fibrerna så du får en slät juice). Drick den sedan på fastande mage, gärna cirka 20 minuter innan du äter frukost, för bäst hälsoboost.

Förstod du inte hittar du receptet här.

Han startade trenden
Och mängden? Ja, ett glas eller en hel kanna, välj själv.
Men ska du vara noga är det 16 ounces – cirka 4,7 deciliter – som gäller.
Så lyder i alla fall ordinationen från sellerijuicens ”fader”, författaren Anthony Williams AKA Medical Medium. Han började predika "hälso-hacket" redan för 20 år sedan men det fick virala vingar först efter att han skrivit sina storsäljande böcker om kost och hälsa (däribland världs-succén Medial Läkning där han först nämner fenomenet), gjort sig ett namn och fått läsarna att vallfärda till sin blogg och sitt Instagramkonto – där ämnet kommenteras var och varannan dag.

Så – vad sägs sellerijuice vara bra för?
Enligt Anthony Williams är sellerijuice, när den konsumeras på rätt sätt, ett kraftfullt läkeverktyg "vid alla symtom och tillstånd". Den hjälper till exempel människor att läka från alla typer av akuta och kroniska sjukdomar, menar han. Däribland Hashimotos sjukdom, struma, eksem, psoriasis, akne, SIBO, förstoppning, IBS, kroniskt trötthetssyndrom, blodsockerproblem, migrän, högt blodtryck, missbruk, binjureproblem, gikt, allergier, autoimmuna tillstånd och otaliga andra åkommor och problem.

 

Det är gissningsvis det vågade påståendet att det "hjälper mot allt" som gett upphov till kontroversen. Att låta svaret på så oändligt många människors olika åkommor och problem vara något så enkelt som en grönsak… förlåt ört... kan nog både inge (falskt?) hopp hos vissa och sticka rejält i ögonen hos andra. Inte minst kanske på läkemedelsbolagen och dess inblandade förstås. Där har nog inte Williams och hans sellerijuice några som helst poäng att hämta.

LÄS OCKSÅ: Därför är selleri effektivt mot cancer

Bilda din egen uppfattning
Så – myt eller inte? Hälsoeffekt av något som helst slag – eller ren och skär humbug?
Läs gärna mer om sellerijuicetrenden – för och emot – och ta ställning själv.
Men kom ihåg: inte mycket på denna jord är helt svart eller vitt (utom de faktiska färgerna).

I filmen nedan kan du höra författaren och upphovsmannen Anthony Williams berätta mer om det han kallar "the Celery Juice Movement".

Av Isabelle G Hedander


Varför sellerijuice?


Här är några
av de hälsofördelar Anthony Williams, mannan bakom sellerijuicetrenden, hävdar att ett dagligt intag av (cirka fem deciliter) sellerijuice på fastande mage har:

Kan bota halsbränna och refluxsjukdom.
Kan bekämpa autoimmuna sjukdomar och tillstånd – som Hashimotos sjukdom, borreliainfektion, SLE och ledgångsreumatism.
Hjälper vid förstoppning och förbättrar all typ av matsmältningsproblematik.
Hjälper till att återställa binjurarna.
Innehåller mineralsalter som behövs för det centrala nervsystemet.
Hjälpsamt vid tillstånd som depression, ångest, hjärntrötthet, förvirring, fokus- och koncentrationsproblem, bipolär sjukdom, minnesförlust, Alzheimers sjukdom, tvångssyndrom (OCD), ADHD och posttraumatisk stress (PTSD).
Förbättar hudproblem som akne, eksem och psoriasis.
Renar kroppen från toxiner och patogena biprodukter.
Stabiliserar blodtrycket.
Hjälper till att utrota streptokocker.
Bekämpar Epstein-Barr-virus och bältros-virus.
Eliminerar slem.
Återställer gallans funktion (och produktion).
Sellerins naturliga natrium drar giftiga salter ut ur kroppen.
Kraftfullt vapen mot tarmåkomman SIBO (bakterieöverväxt i tunntarmen).
Hämmar virus, bakterier och svampar (inklusive candida).
Förbättrar immunförsvaret.
Hjälper till att reparera skadade ledband och skelett.
Är mycket antiinflammatoriskt.
Kraftfullt sätt att alkalisera - basa - tarmarna.
Stödjer och lugnar det centrala nervsystemet.
Hjälper levern att producera galla.
* Innehåller byggstenarna för neurotransmittor-kemikalierna.
Hjälper till att reparera skadade celler i levern.
Stärker produktionen av sköldkörtelhormon T3.
Förbättrar njurfunktionen.
Hjälper till att läka allergier.
Kraftfullt verktyg för god hjärnhälsa.
Hjälper till att läka Crohns, Ulcerös kolit och IBS.
Erbjuder kroppen stressassistans.
Hjälper vid restless legs.
Läker levern.
Hjälpsamt läkeverktyg vid alla symtom och tillstånd.

Källa: Medical Medium

Mer sellerijuice-läsning

På svenska
• Vibrera Mera: Stor trend av en anledning
• Nyheter24:  Hälsotrenden gör succé – men funkar den?
• 4 Health: Det heta hälsotipset
• Sanna Ehdin: Selleri är läkande
• Paow Danielsson: Därför ska du börja din dag med sellerijuice

På engelska
• The Guardian: Celery Juice: Health Tonic or Just Another Wellness Fad?
• Karissas Vegan Kitchen: Health benefits & 2 easy methods
• WebMD Blog: Are the Health Claims Real?
• Reader's Digest: What Drinking Celery Juice Really Does to Your Body
• Refinary29: Do You Need To Get On Board? Celery Juice Side Effects
• MindBodyGreen: Is it Healthy? Here's the Science Behind Celery Juice

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.