pojke framför tallrik med broccoli drömmer om en hamburgare

Trots vändande trend – unga äter för lite frukt och grönt

Fakta

Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet ingick i studien, där ungdomarna registrerade vad de åt och drack. De besvarade även en enkät om levnadsvanor, hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka och längd och vikt mättes. Cirka 1 000 elever lämnade även blod- och urinprov för undersökningen, vars resultat ska analyseras djupare i höst.
Källa: Food Supply

Enligt en ny nationell matvaneundersökning som Livsmedelsverket gjort äter ungdomar i Sverige för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark. Del två av undersökningen som kommer i höst kommer fokusera på fysisk aktivitet, näringsintag och socioekonomiska skillnader.

Under läsåret 2016-17 har Livsmedelsverket genomfört matvaneundersökningen Riksmaten ungdom. Med hjälp av drygt 3 400 ungdomar i årskurserna 5 och 8 samt 2 på gymnasiet har de kunnat konstatera att knappt en av tio äter de 500 gram frukt och grönt per dag som rekommenderas. Istället ligger konsumtionen på i genomsnitt knappa 250 gram om dagen.

För mycket kött och godis
Dessutom äter ungdomar generellt för mycket rött kött och chark, samtidigt som godis, glass, kakor, snacks och läsk står för 17 procent av den totala mängden kalorier. Undersökningen visar också att var femte ungdom har övervikt eller fetma.

 

LÄS OCKSÅ: Folkhälsomyndigheten: Psykisk ohälsa hos barn och unga ökar

Stora socioekonomiska skillnader
Matvanorna skiljer sig mycket beroende på föräldrarnas utbildningsnivå. Ungdomar med högutbildade föräldrar hade bättre matvanor, medan ungdomar med lågutbildade föräldrar både äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk.
– Resultaten visar att samhället behöver kraftsamla inom många olika områden. På lång sikt handlar det om att minska de sociala klyftorna. På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.
Trots de nedslående sifforna är resultatet bättre vid den förra nationella undersökningen som gjordes 2003, då undersöktes matvanorna hos barn i årskurs 5. Förändringen märks framförallt i en ökad konsumtion av grönsaker samtidigt som andelen energi från sötsaker, snacks och läsk har minskat. Konsumtionen av frukt har däremot inte ökat.

LÄS OCKSÅ: Rätt bakterieflora ger försprång i livet

Pojkar i gymnasiet äter mer kött
Undersökningen visar även att pojkar äter mer kött ju äldre de blir, även om köttkonsumtionen överlag ser ut att minska. På gymnasiet äter pojkar 140 gram om dagen vilket är dubbelt så mycket som flickor. De flesta ungdomar äter fisk och skaldjur, där snittet ligger på en och en halv gång i veckan.

LÄS OCKSÅ: Fler kompisar och bättre självkänsla med bra mat

 Få bland de yngsta dricker energidryck
Även när det kommer till läsk är pojkar på gymnasiet de största konsumenterna, där den högsta konsumtionen kan ligga på en liter om dagen. Samtidigt äter flickor mer godis och choklad än pojkar. Få i årskurserna 5 och 8 konsumerar energidrycker, medan omkring 10 procent av gymnasieeleverna gör det.

Inte så många veganer
Även om vegantrenden är stark är få av ungdomarna i undersökningen är veganer, det är vanligast bland flickor på gymnasiet. Av dessa anser sig 2 procent vara veganer. Undersökningen är uppdelad i två etapper och i höst kommer Livsmedelsverket att titta närmare på fysisk aktivitet, intag av olika näringsämnen, socioekonomiska skillnader samt skolmåltidernas betydelse för matvanorna.

Av redaktionen

Källa: Food Supply, undersökningen finns att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet ingick i studien, där ungdomarna registrerade vad de åt och drack. De besvarade även en enkät om levnadsvanor, hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka och längd och vikt mättes. Cirka 1 000 elever lämnade även blod- och urinprov för undersökningen, vars resultat ska analyseras djupare i höst.
Källa: Food Supply

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.