Skärbräda med olika sorters kött och mejeriprodukter

Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Köttförbrukning i Sverige 2016

Så fördelar sig svenskens köttförbrukning (slaktvikt):
Griskött – 33,5 kg
Nötkött – 25,6 kg
Fågelkött – 23,6 kg
Lammkött – 1,8 kg
Övrigt – 3,2 kg
Källa: Jordbruksverket

Trots det växande intresset för vegetarisk mat fortsätter den svenska köttkonsumtionen att öka, enligt jordbruksverket.
Världsnaturfonden (WWF) säger att uppgången är oroväckande – och Jordbruksverket säger sig vara överaskade.
– Det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken, säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket utredare, till Sveriges Radio.

I Sverige förbrukade vi förra året 87,7 kg kött per person, visar en rapport från jordbruksverket. Det är en ökning med ett halvt kilo per person jämfört med 2015, och ett nytt rekord.
Sedan 1990 har konsumtionen ökat med cirka 45 procent.
Men begreppet förbrukning innebär inte att vi äter ett halvt kilo mer per person.
– Nej, det speglar en ökning på omkring 0,25 kilo per person, kanske lite mer med tanke på att vi äter mer fågel, säger Elisabet Qvarford, VD på Svenskt Kött, till TT.

► Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

 

44 kilo per person och år
Orsaken till skillnaden är att jordbruksverket inte redovisar konsumtionssiffror.
– De internationella jämförelsetalen baserar sig på slaktvikt, säger Åsa Lannhard Öberg, handläggare på Jordbruksverket, till nyhetsbyrån.
Slaktvikt innebär att man räknar ben och andra delar av djurkropparna som vi inte äter. Tumregeln säger att vi äter ungefär hälften så mycket som den rapporterade slaktvikten, alltså knappt 44 kilo per person och år.

Jordbruksverket överraskande att inte vegotrenden syns i statistiken
Efter att bland annat ben och förluster i produktionen räknats bort handlar det alltså om en direkt konsumtion på drygt 40 kilo, förtydligar det kommersiella branschnätverket Food Supply som också skriver att ökningen kan ses som oväntad, med tanke på de klimat-, vego- och hälsotrender som fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren.
– Jag tycker det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket, till Sveriges Radio.

► Läs också: Flexitarianism – spås bli hetaste kosttrenden 2017 

Rekord även för fågel och ägg
Det sker en fortsatt omfördelning mellan olika slags kött, noterar Jordbruksverket. Framför allt handlar det om ökningar i förbrukningen av lammkött och kyckling, medan nötkött och griskött minskar något. Vad gäller fågelkött steg förbrukningen till en ny rekordnivå för sjunde året i rad. Också äggproduktionen växte med tio procent och förbrukningen nådde även här en ny rekordnivå.
Hur mätningen blir 2017, efter årets larm om campylobakter i kyckling och för höga dioxinhalter i ägg, återstår att se.

► Läs också: Jordbruksverket censurerade orsak bakom utbrott av kycklingsmitta

Fler skulle välja svenskt om de kunde
Vad gäller andelen svenskt kött ser man en ökning för fläsk och fågel, där andelen svenskt ursprung för bägge grupper nu uppgår till ungefär 70 procent, medan andelarna för både svenskt nöt- och lammkött minskar.
Enligt Jordbruksverkets slutsats skulle andelen svenskt kött vara högre om tillgången tillät, då man ser att många konsumenter helst väljer svenskt.
– Det är glädjande att vi ser en ökad efterfrågan på svenskt kött, det ligger i linje med bland annat livsmedelsstrategin. Det som begränsar nu är tillgången, säger Åsa Lannhard Öberg till Dagens Nyheter.

WWF: ”Problematiskt”
WWF tycker att ökningen av kycklingkött är problematisk eftersom det går åt mycket mark för att producera foder till djuren.
– Det är också särskilt allvarligt när man ser till den ökade importen av kyckling, säger Anna Richert, matexpert på WWF i ett pressmeddelande.
– Det är oroväckande att förbrukningen av kött ökar, det klarar inte planetens gränser. Nu vill vi se att regeringen tar fram en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen.

 Läs också: Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Köttförbrukning i Sverige 2016

Så fördelar sig svenskens köttförbrukning (slaktvikt):
Griskött – 33,5 kg
Nötkött – 25,6 kg
Fågelkött – 23,6 kg
Lammkött – 1,8 kg
Övrigt – 3,2 kg
Källa: Jordbruksverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna stretchar

Så kommer du igång med träningen

Träning

Januari betyder fullsatta gym. Intentionen är oftast god när vi börjar träna eller gå på en strikt diet men många orkar inte fortsätta. Kanske är målen för högt satta eller så är hårdträning inte det som behövs. Här är några tips för att komma igång som ökar chanserna att förändringen blir bestående.

probiotika_prebiotika

Magspecial – nyckeln till god hälsa finns i tarmen

Mage

Tarmfloran kallas ibland kroppens största organ, inte helt oförtjänt då vi har fler bakterier i tarmen än vi har celler i hela kroppen. Ungefär 75 procent av immunförsvaret finns dessutom i tarmfloran så det är inte konstigt att bakteriebalansen påverkar allt från depression och ADHD till IBS.

kvinna äter kaka

Krom dämpar sötsug och stabiliserar blodsockret

Naturlig hälsa

Plötsliga humörsvängningar, energi-dippar och svårigheter med koncentrationen är problem som kan bero på blodsockersvängningar. Under storhelgerna är det lätt att det blir för mycket av det goda och när man sen vill leva sundare igen kan det ständiga suget efter sött göra det svårt. Mineralet krom kan dämpa sötsuget och ge ett stabilare blodsocker, här får du veta hur. 

elaine_adaptsport

Sportvitaminerna hjälpte Elaine att träna hårt igen

Träning

Elaine Blückert, 32 år från Uppsala är liten men stark. Hon tävlar i Body Fitness och tränar sex tuffa pass i veckan när hon inne i en hård träningsperiod. Men en sjukskrivning förra året satte stopp för både tävling som träning. Tack vare adaptogener orkade hon börja träna hårt igen och kan arbeta sig tillbaka till prispallen.

Tittis lyckoskola: ”Du är värdefull”

Mental hälsa

I andra lektionen i Titti Holmers lyckoskola får vi lära oss vikten av att förstå att vi är värdefulla och omge oss med människor som älskar oss. Det är viktigt att bryta eller sätt gränser i "dåliga" relationer. Ett annat sätt att visa för oss själva att vi är värdefulla är genom att ta hand om oss och vår kropp.

blodkärl

Vad alla behöver veta om blodproppar

Hälsa

För att förhindra blodproppar är det viktigt att vi rör på oss och inte sitter still för länga perioder i sträck. På samma sätt som bilköer och trafikstockning hindrar framkomligheten i trafiken hindrar blodproppar normal cirkulation i kroppen något som i värsta fall kan vara farligt. Här får du veta mer om vad som orsakar blodpropp och hur du bäst motverkar att de uppstår.

skelettdelar

Tips för att motverka benskörhet

Hälsa

Idag är benskörhet en av de stora folksjukdomarna och det är framförallt kvinnor som drabbas. Enligt WHO är cirka 200 miljoner personer drabbade av osteoporos, ett annat ord för sjukdomen. Många väljer att äta livsmedel eller tillskott med mycket kalcium men det är inte säkert att det är lösningen på problemet.

Mage i balans

Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Probiotika

Det har aldrig pratats så mycket om maghälsa, IBS och tarmbakterier som nu. Magen och tarmbakterierna har stor betydelse för hälsan och det påstås även att många vanliga sjukdomar har sitt ursprung från magen. Stress är en orsak till att magproblemen blir vanligare, hur vi äter är en annan. Här kan du läsa två experters tankar om saken.

Kaffe det svarta guldet?

Kaffe det svarta guldet eller inte?

Forskning

Kaffets hälsofördelar är ett omtvistat ämne. Så hur ligger det egentligen till? Är det nyttigt att dricka kaffe eller gör kaffe mer skada än nytta? Nu visar forskning att kaffedrickare faktiskt får en hälsovinning jämfört med personer som inte dricker kaffe alls.

grönt kaffe och hallonketoner

Med naturliga extrakt tappade Anna-Lena 19 kilo

Hälsa

Anna-Lena Nordlund, 57 år, från Hedemora har haft problem med vikten ända sedan hon var liten flicka. Hon har genomgått två magoperationer men har inte mått bra och därför fortsatt att pendla i vikt. För ett år sedan började hon med ett grönt kaffe-extrakt med hallonketoner och har nu gått ner 19 kilo och nått sin idealvikt.

Marcus Hedström

Matsmältningsstöd fick ordning på Marcus mage

Enzymer

I många år har Marcus Hedström haft orolig mage. Flera gånger om dagen fick han akuta problem och måste snabbt komma till en toalett. Han har testat att utesluta olika livsmedel och provat sig runt bland produkter som lovade bättring i magen – men ingenting hjälpte. Inte förrän han testade ett matsmältningsstöd med enzymer, goda bakterier, aloe vera och örter.

titti holmer

Titti vill lära oss vad lycka är

Mental hälsa

I en serie artiklar på Kurera delar psykologen, föreläsaren och författaren till boken "Lycka nu" Titti Holmer med sig av sina bästa tips för hur vi ska göra för att att nå våra mål och leva ett lyckligare liv. I första delen får vi lära oss vad lycka faktiskt är.

surkål

6 anledningar att satsa på fermenterat

Kost

Vi kommer aldrig komma undan bakterier, faktum är att vi består till stor del av olika mikroorganismer. Det kan därför vara klokt att se till att de som styr showen är av gynnsam natur och inte låta de dåliga ta över befälet.

Årets hjärtprodukt 2017

Årets hjärteprodukt 2017 ger bättre vitalitet hos äldre

Hälsa

I Swedish Health Awards röstade allmänheten fram SelenoQ10 som vinnaren i kategorin Årets hjärteprodukt 2017. Swedish Health Awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. Under röstningen inkom 35 549 röster. SelenoQ10 är en produkt framtagen efter den svenska studien KiSel-10 där hälsa och livsstil studerats hos äldre.

mage-tarm_enzymer

Magspecial – enzymer bryter ned maten

Mage

Matsmältningsenzymer hjälper oss att bryta ned maten och göra näringen tillgänglig för kroppen. Matsmältningsenzymerna tillverkas i kroppen och har som uppgift att bryta ned protein, kolhydrater och fett. Enzymerna bryter ned och omvandlar födoämnen till kemiska strukturer. Först när de omvandlats kan de passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Vallörtskräm

Kräm med vallört hjälpte Ingers bältros

Hud

När Inger Lennmalm, 78 år, i Arboga fick bältros hjälpte inte medicinerna hon fick av doktorn. Då gick Inger till hälsokostbutiken och bad om hjälp. Där blev hon rekommenderade en kräm som innehåller ekologiskt odlad vallört. – Det svider och bränner jättemycket på huden när man får bältros, även när blåsorna är borta. Men när jag smörjde in mig med vallörtskrämen försvann både blåsor och den brännande känslan, säger Inger.

Örtskolan: Echinacea

Örtskolan – värt att veta om echinacea

Näringsmedicin

Echinacea eller, som man också kallar den, röd solhatt, tillhör familjen korgblommiga växter och har traditionellt använts som läkemedel för att lindra förkylning. Forskning har visat att echinacea kan halvera risken att insjukna, samt lindra symtomen om viruset ändå fått fäste.

kvinna står på våg

Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Forskning

Forskare vid Sahlgrenska akademin presenterar uppgifter som tyder på att kroppen har en egen inbyggd våg som när den tillåts fungera styr reglering av vikt och fettmassa. Fynden sprider nytt ljus över varför stillasittande orsakar övervikt och kan leda till ny behandling mot fetma.