Tusen nålar

Baksmällan!

Postad: 24 november, 2013 Av: Tusen nålar Kategori: astma, Eko, ekologisk, hälsa, huvudvärk, sjukdom | Etiketter: , , , , , , | Kommentera

Nu har det offentliggjorts ytterligare en “giftskandal”, där EU:s regelverk än en gång visar på både dålig karaktär och på något sätt en okunskap om vad gäller både miljö, mat & dryck. När ska lagarna stramas till för vad den enskilda individen ska få veta vad det är vi stoppar i oss. Visst handlar det mycket om att vi som individer måste sätta oss in i det själva, samtidigt blir det svårt när innehållsförteckningen kan leva sitt egna liv utan särskilda kriterier.  Min känsla går mer och mer över till att direktiven uppifrån vill att individen ska mista kontrollen över vad människan ska få ta del av. En avhumaninsering är vad jag kallar det.

Själv dricker jag inte alkohol av flera olika anledningar, trots dagens inlägg handlar just om det. Men det är inte alkoholen i sig som är det stora segmentet i detta, utan detta gäller så mycket mer som vi får i oss som vi går ovetandes om.

“Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel (pesticider), avslöjar TV4:s Kalla fakta.

EU:s regler ger vintillverkarna rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin utan att informera konsumenterna om saken. Enligt Kalla fakta kan var tredje dold tillsats eller ämne orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

Gränsvärden för bekämpningsmedel i vin finns inte. Men jämfört med godkänd dos i dricksvatten låg vinvärdet som mest 55 gånger högre.

— Då hade det fått beteckningen otjänligt, säger forskningsledare Jenny Kreuger på SLU till Kalla fakta.”

Pesticider & andra bekämpningsmedel kan ge symptom som andningsbesvär, snuva, nysningar, huvudvärk, illamående och magbesvär. Så frågan är om det är alkoholen eller alla bekämpningsmedel man får i sig som ger dig baksmälla?

Så än en gång, om du kan, välj EKOLOGISKT, både när det gäller mat & dryck. Inte bara för din egen skull utan även för de människor som jobbar ute på fälten som blir drabbade av detta varje dag. Finns en anledning varför människor som jobbar på icke ekologiska farmar av ex: kakao, vindruvor & bananplantage som är bland vår värst besprutade mat, drabbas mer ofta av cancer, infantilitet och andra tråkiga missöden.

Källor:

Livsmedelsverket
Kalla FaktaAlkoholfritt kan ge samma verkan som alkohol

Postad: 19 augusti, 2013 Av: Tusen nålar Kategori: hälsa | Etiketter: , , , , | Kommentera
Eftersom jag själv enbart dricker alkoholfritt anser jag den senaste forskningsstudien angående – hur påverkar alkoholfritt oss – är intressant. Anser många gånger att jag upplever känslan av berusning när man enbart dricker alkoholfritt. Det är mycket som påverkar, omgivning, människors oftast glada tillstånd, m.m. Skillnaden är kanske att jag oftast går hem lite tidigare, aldrig är bakis, sparar pengar då alkoholfritt är 50% billigare. Har du inte testat det någon gång, tycker jag det kan vara värt ett försök.
Än en gång bevisar placeboeffekten att den styr oss mer än vad vi många gånger kan ana.
Vad är det då som händer?
Forskare har nu konstaterat att även bara smaken av öl eller sprit kan orsaka samma aktivitet i hjärnan som alkohol och andra droger kan.
Det skulle i så fall innebära att även alkoholfri öl kan ge en berusande känsla om smaken likna smaken av starköl.
– Vi tror att detta är det första experimentet på människor som visar att smaken av en alkoholhaltig dryck i sig, utan den kemiska effekten av alkoholen, kan utlösa dopaminaktivitet i hjärnans belöningscenter, säger studiens huvudförfattare David Kareken, vid universitetet i Indiana.
Forskarna gav en grupp män bara en liten mängd öl, som inte inte var tillräckligt för att uppnå berusningseffekt av alkoholen samt vatten eller sportdryck som jämförelse. Med hjälp av en 3D-scanner kunde forskarna se en högre dopaminaktivitet efter att männen smakat på ölen. De som hade problem med alkoholism i familjen hade en högre aktivitet i belöningscentret än de andra.

 

 60 Minutes om Lycko piller

Postad: 4 juli, 2013 Av: Tusen nålar Kategori: Okategoriserade, sockerpiller | Etiketter: , , , , | En kommentar

Det välkända programmet 60 Minutes gjorde en uppföljning av Harvard professorns Irwin Kursch placeboprogram.

Så häng med Nu!

Sockerpiller VS “Lycko piller”

17 miljoner amerikaner tar antidepressiva mediciner och medicinbolagen tjänar motsvarande 11,3 miljarder varje år på deras “Lycko piller”. Harvard har ett stort forskningsprogram om hur placebo fungerar dvs sockerpiller. Här är en sammanfattning som väckt stort gehör i många länder.

Kursch data från studierna visar att det inte är kemikalierna i medicinerna som ger effekt av ditt allmäntillstånd vid intag av “lycko piller”, utan din tro på att du kommer bi bättre, han får även support från flertalet tunga namn. Vid studier som innehöll sockerpiller, lyckopiller och helt andra mediciner visade på en minimal skillnad på resultaten från hans studier, ska påpekas att vilket “piller” patienterna än fick gav de alla positiva resultat. Likaså visade studier i England på samma sak, nu har deras Drug & food administration satt ner foten och “lycko piller” skrivs enbart ut till de som lider av svår depression i ett tidigt stadie.

England satsar däremot stora summor pengar på utbilda samtalsterapeuter och sätta de deprimerade människorna i träning.

Kursch har även gjort stora forskningsstudier på operationer vid atros i knäet. Här kom Harvard Universitet fram till att de som trodde de blev opererade fast de inte blev det hade bättre resultat än de som blev opererade. Tanken på operation healade mer än själva operationen.

60 Minutes försökte också få tag i flertalet läkemedelsbolag men samtliga vägrade ställa upp i programmet. Undrar av vilken anledning?

För se själva programmet, se nedan:

OBS! Ingen som läser detta ska sluta ta sina “lycko piller” utan rådfråga sin läkare.

 

 

 Medicinsk Yoga bra för ryggen

Postad: 10 juni, 2013 Av: Tusen nålar Kategori: akupunktur, företagande, hälsa, happy trigger, Medicinsk Yoga | Etiketter: , , , , | Kommentera

Professor Irene Jensen på Karolinska Institutet har tillsammans med flertalet doktorer haft ett forskningsprojekt i Medicinsk Yoga:

2013 – Att förebygga funktionsnedsättande ryggbesvär 

För att sammanfatta det hela. Komplementär – alternativmedicin medicin (KAM) ökar stadigt i västvärlden framförallt vid behandling av smärttillstånd. Fortfarande saknas vetenskaplig evidens för många av dessa terapier. WHO har betonat i flera av sina rapporter vikten av att betona säkerheten kring KAM-terapier.

Denna studie avsåg att undersöka tre olika insatser vid ryggbesvär. Medicinsk Yoga jämförs med två evidensbaserade insatser för ryggbesvär; Funktionell träning på friskvårdsanläggning samt enbart evidensbaserade råd av ryggspecialist.

Viktigt att betona är att ryggbesvär kostar samhället, företag och individen stora summor pengar. Att finna metoder som förebygger sjukfrånvaro och förbättrad arbetskapacitet, ger samhället stora besparingar och förminskar lidandet för individen.

Resultat: Evidensläget i dag förordar tidiga insatser och fysisk aktivitet av ryggbesvär. Tre metoder testades och det visar att tidiga insatser minskar och främjar ryggbesvär.

  • Medicinsk Yoga & funktionell träning är effektiva tidiga insatser för att förbättra arbetsförmågan, minst två pass i veckan gäller.
  • Råd från ryggspecialist ger mindre effekt än strukturerade träningsprogram.
  • Träningspass genom ledning och strukturerade träningsprogram ger en bättre positiv effekt på hälsan.
  • Medicinsk yoga är den mest kostnadseffektiva insatsen för tidig insats vid ryggbesvär.
  • För att träningen ska ge positiv effekt på hälsa och arbetsförmåga måste den ske med hjälp av instruktör minst 2 ggr / veckan under minst 6 veckor samt uppföljningsmöten under 6 månader.

Med små små steg så går Sverige mot ett samhälle där integrerad sjukvård kommer närmare varandra, vi är fortfarande hästlängder från våra grannländer, England, Tyskland, Polen, Frankrike, USA & Canada. Kan nästan nämna alla länder i världen, tyvärr. Men vi tar steg i rätt riktning och det är glädjande.

Källa: http://www.medicinskyoga.se/forskning_pdf/02c4463b53f57670219f8a362e6cc792.pdf

 Spädbarnskolik

Postad: 18 mars, 2013 Av: Tusen nålar Kategori: Okategoriserade | Etiketter: , , , , , | Kommentera

Spädbarnskolik

Spädbarnskolik drabbar ca 10% av nyfödda barn. Något som barnet och deras familjer lider av och risken finns att relationerna inom familjen påverkas. Våra kroppar har en fantastisk självläkningsförmåga men ibland behöver vi hjälp på vägen och när det gäller spädbarnskolik kan akupunktur & kolikmassage vara positiva utvägar.

Orsakerna fortfarande okända

Varför vissa spädbarn får spädbarnskolik, eller tremånaderskolik som det ibland kallas för, är okänt. Det finns olika teorier, alltifrån kramp i tarmarna, reaktioner på mammans mat via bröstmjölken till omogna matsmältningsorgan.

Pröva med en metod i taget

Det finns flera sätt att försöka lindra kolik, men alla sätt passar inte alla barn. Det är viktigt att pröva sig fram med en metod i taget. Det är lätt att man i sin iver att trösta barnet prövar flera olika sätt samtidigt och därmed inte märker vad som verkar hjälpa, något som också kan oroa barnet.

Metoder som visats i studier ge goda resultat är

– Att utesluta komjölksprotein ur moderns kost / alternativt ge barnet ersättningsfri kost utan komjölksprotein.

– Minskad stimuli av barnet

– Att ge barnet sockervatten

Spädbarnsmassage

Följande länk har en bra och övergriplig förklaring hur Ni ska gå tillväga.

http://www.tryggabarn.nu/start/barns-sjukdomar/magproblem/kolikmassage

Akupunktur vid kolik

I Sverige får bara de akupunktörer som är legimiterad vårdpersonal (dvs sjuksköterskor, barnmorskor, sjukgymnaster eller läkare) behandla barn som är under åtta år. Samtidigt får leg. personal bara behandla barn under åtta år i de fall där det finns tillräckligt starka forskningsbevis.

All sjukvård ska vara evidensbaserad. En verksamhetschef avgör vilka metoder som ska användas på den klinik hon ansvarar för. Hon kan alltså göra en tolkning av den evidens som finns.

Det har gjorts ett fåtal forskningsstudier om akupunktur i samband med spädbarnskolik och alla har visat på god effekt. De visade att akupunktur kan vara en säker metod utan biverkningar. De studier som gjorts visade också att skriktiden & skrikintensiteten minskade signifikant fortare på de som fick akupunktur. Föräldrarna upplevde att barnens tarmfunktion normaliserades och att sömnen förbättrades. Idag anses dock inte akupunktur ha det forskningsstöd som krävs och därför pågår en ny studie under 2013 för spädbarn med kolik.

Som förälder ska man inte oroa sig för att barnet ska få ”tusen nålar” i sig, utan det handlar oftast om en enda punkt på handen eller benet. Nålarna är väldigt tunna och på barn har man i nålen max några få sekunder men oftast sätter man i nålen och tar ut den direkt efteråt.

Så Ni föräldrar som finns i Skåne, Blekinge, Östergötland & Västergötland som vet att Ni sitter i en situation där ditt barn lider av kolik och som är högst åtta veckor gamla kan man ta kontakt med Kajsa Landgren eller Åsa Lefévre som arbetar vid Lunds Universitet för instutitionen hälsa, vård och samhälle för vidare information klicka på länken nedan. http://www.xn--spdbarnskolik-cfb.se/kontakt.htm

Förälder

Om du  har nära & kära som du kan be om hjälp eller som erbjuder sin hjälp så var inte rädd för ta den. Ibland kan en kort stunds extra vila vara väldigt värdefull.

 

Källor:

http://www.kunnskapssenteret.no/systemsider/Søkeresultater?cx=010191580526572086837%3A3gzhprhbb6u&cof=FORID%3A11%3BNB%3A1&ie=UTF-8&q=kolik&sa.x=0&sa.y=0&sa=Søk

http://www.xn--spdbarnskolik-cfb.se/

http://sbu.se/sv/NySok/?quicksearchquery=kolik&l=5&defff=1&addga=y&showconnectors=VitGulAlert%7cPopularpatientversioner%7cSvarfranupplysningstjansten%7cKunskapsluckor%7cVetenskapochpraxis%7cKommentar&uaid=

Infants with Colic av Kajsa Landgren ISBN 978-91-86871-58-1Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Tobias Schön.
Ålder: 29 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma och Leif, pappa och Tina, storebror Ted, lillasyster Amanda och de två extrabrosorna Johannes och Jesper.
Sysselsättning: Akupunktör och entreprenör inom hälsa.
Om mig: Från Skåne, Helsingborg. Flyttat vidare till huvudstaden för att pröva lyckan där. Hälsoentreprenör som gillar nya utmaningar. Har bland annat tagit fram och utvecklat massageredskapet Happy trigger.
Fokus just nu: Lära mig expandera tid istället för se den svepa förbi. Fortsätta utveckla mina företag samt starta upp en ny klinik med fäste i Stockholm till hösten.
Om bloggen: Kommer i många skeden lyfta fram frågor som berör akupunktur och där den har en bra verkan. Men självklart kommer även andra ämnen belysas: som hur ”tankens kraft” påverkar oss och vår omgivning.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.