Tusen nålar

Spädbarnskolik

Postad: 18 mars, 2013 Av: Tusen nålar Kategori: Okategoriserade | Etiketter: , , , , , | Kommentera

Spädbarnskolik

Spädbarnskolik drabbar ca 10% av nyfödda barn. Något som barnet och deras familjer lider av och risken finns att relationerna inom familjen påverkas. Våra kroppar har en fantastisk självläkningsförmåga men ibland behöver vi hjälp på vägen och när det gäller spädbarnskolik kan akupunktur & kolikmassage vara positiva utvägar.

Orsakerna fortfarande okända

Varför vissa spädbarn får spädbarnskolik, eller tremånaderskolik som det ibland kallas för, är okänt. Det finns olika teorier, alltifrån kramp i tarmarna, reaktioner på mammans mat via bröstmjölken till omogna matsmältningsorgan.

Pröva med en metod i taget

Det finns flera sätt att försöka lindra kolik, men alla sätt passar inte alla barn. Det är viktigt att pröva sig fram med en metod i taget. Det är lätt att man i sin iver att trösta barnet prövar flera olika sätt samtidigt och därmed inte märker vad som verkar hjälpa, något som också kan oroa barnet.

Metoder som visats i studier ge goda resultat är

– Att utesluta komjölksprotein ur moderns kost / alternativt ge barnet ersättningsfri kost utan komjölksprotein.

– Minskad stimuli av barnet

– Att ge barnet sockervatten

Spädbarnsmassage

Följande länk har en bra och övergriplig förklaring hur Ni ska gå tillväga.

http://www.tryggabarn.nu/start/barns-sjukdomar/magproblem/kolikmassage

Akupunktur vid kolik

I Sverige får bara de akupunktörer som är legimiterad vårdpersonal (dvs sjuksköterskor, barnmorskor, sjukgymnaster eller läkare) behandla barn som är under åtta år. Samtidigt får leg. personal bara behandla barn under åtta år i de fall där det finns tillräckligt starka forskningsbevis.

All sjukvård ska vara evidensbaserad. En verksamhetschef avgör vilka metoder som ska användas på den klinik hon ansvarar för. Hon kan alltså göra en tolkning av den evidens som finns.

Det har gjorts ett fåtal forskningsstudier om akupunktur i samband med spädbarnskolik och alla har visat på god effekt. De visade att akupunktur kan vara en säker metod utan biverkningar. De studier som gjorts visade också att skriktiden & skrikintensiteten minskade signifikant fortare på de som fick akupunktur. Föräldrarna upplevde att barnens tarmfunktion normaliserades och att sömnen förbättrades. Idag anses dock inte akupunktur ha det forskningsstöd som krävs och därför pågår en ny studie under 2013 för spädbarn med kolik.

Som förälder ska man inte oroa sig för att barnet ska få ”tusen nålar” i sig, utan det handlar oftast om en enda punkt på handen eller benet. Nålarna är väldigt tunna och på barn har man i nålen max några få sekunder men oftast sätter man i nålen och tar ut den direkt efteråt.

Så Ni föräldrar som finns i Skåne, Blekinge, Östergötland & Västergötland som vet att Ni sitter i en situation där ditt barn lider av kolik och som är högst åtta veckor gamla kan man ta kontakt med Kajsa Landgren eller Åsa Lefévre som arbetar vid Lunds Universitet för instutitionen hälsa, vård och samhälle för vidare information klicka på länken nedan. http://www.xn--spdbarnskolik-cfb.se/kontakt.htm

Förälder

Om du  har nära & kära som du kan be om hjälp eller som erbjuder sin hjälp så var inte rädd för ta den. Ibland kan en kort stunds extra vila vara väldigt värdefull.

 

Källor:

http://www.kunnskapssenteret.no/systemsider/Søkeresultater?cx=010191580526572086837%3A3gzhprhbb6u&cof=FORID%3A11%3BNB%3A1&ie=UTF-8&q=kolik&sa.x=0&sa.y=0&sa=Søk

http://www.xn--spdbarnskolik-cfb.se/

http://sbu.se/sv/NySok/?quicksearchquery=kolik&l=5&defff=1&addga=y&showconnectors=VitGulAlert%7cPopularpatientversioner%7cSvarfranupplysningstjansten%7cKunskapsluckor%7cVetenskapochpraxis%7cKommentar&uaid=

Infants with Colic av Kajsa Landgren ISBN 978-91-86871-58-1Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Tobias Schön.
Ålder: 29 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma och Leif, pappa och Tina, storebror Ted, lillasyster Amanda och de två extrabrosorna Johannes och Jesper.
Sysselsättning: Akupunktör och entreprenör inom hälsa.
Om mig: Från Skåne, Helsingborg. Flyttat vidare till huvudstaden för att pröva lyckan där. Hälsoentreprenör som gillar nya utmaningar. Har bland annat tagit fram och utvecklat massageredskapet Happy trigger.
Fokus just nu: Lära mig expandera tid istället för se den svepa förbi. Fortsätta utveckla mina företag samt starta upp en ny klinik med fäste i Stockholm till hösten.
Om bloggen: Kommer i många skeden lyfta fram frågor som berör akupunktur och där den har en bra verkan. Men självklart kommer även andra ämnen belysas: som hur ”tankens kraft” påverkar oss och vår omgivning.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.