Annons
Annons

Tusenåriga ”zombievirus” nytt hälsohot

Klimatförändringarna går fyra gånger fortare i Arktis än i resten av världen. Forskare har upptäckt att när tundran där tinar så kommer forntida virus som varit "vilande" i tusentals år, upp till ytan igen – och utgör en risk för nya pandemier.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 mars, 2023
Tusenåriga ”zombievirus” nytt hälsohot

Klimatförändringarna går fyra gånger fortare i Arktis än i resten av världen. Forskare har upptäckt att när tundran tinar så kommer forntida virus som varit ”vilande” i tusentals år, upp till ytan igen – och utgör en risk för nya pandemier.

Nej, det handlar inte om en katastroffilm om zombies som tar över världen, utan om vad ett nytt osannolikt problem i klimatkrisens spår kan ställa till med. När permafrosten i Sibirien smälter till följd av den globala uppvärmningen, så visar det sig nämligen att även 40 000 år gamla virus tinar, efter att ha legat nedfrusna och vilande i alla dessa år.

Virus blev aktivt igen

Virusen förs sedan vidare med luften, de stora havsströmmarna och via oss människor. Och dessa ”nygamla” virus utgör hot om nya pandemier. Den franske forskaren Jean-Michel Claverie och hans forskarteam har kunnat visa att forntida virus kan få nytt liv igen när de kommer i kontakt med vatten. När forskarna på prov förde in ett sådant virus i en levande organism, en amöba, så visade det sig att viruset blev aktivt igen. Även om just det viruset inte utgör en risk för oss människor.

LÄS OCKSÅ: Så ökar klimatförändringar risken att bli sjuk av mat

Risk för nya pandemier kräver samarbete

Den svenska forskaren Birgitta Evengård, som är professor i mikrobiologi vid Umeå universitet och forskar på infektionssjukdomar och klimatförändringar i Arktis, är oroad över detta fynd.

Till SVT Västerbotten säger hon att det är ett stort problem att många samarbeten med ryska forskare upphörde i samband med att Ryssland invaderade Ukraina. Det gör att forskarvärlden saknar viktiga data över hur läget ser ut i Sibirien. Och vad världen behöver mer av är samarbete. Och att vi är proaktiva och ökar både vår beredskap, övervakning och kunskap om den här utveckligen och av dessa virus.

Men framförallt understryker Birgitta Evengård att det finns tydliga risker för nya pandemier i och med denna upptäckt. Hon tillägger att det tar tid för våra immunförsvar att anpassa sig till nya virus – och har vi inte fria ekosystem så har vi heller ingen mänsklig hälsa. De bägge hänger ihop.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka

Av Carolina Eriksson

Källa: SVT Västerbotten

Annons
Annons