tv-skärm

Bildmontage: Nina Törmark

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Fakta

Bästa dieten

Deltagare
Kattis Gustavsson och Daniel Dahlgren
Katarina och Max Moy-Gard
Navid Khosrahvi och Anna Åstrand
Margareta Dahlstedt och Rasmus Wigårdh

Inspiratörer
Mattias Kristiansson Vegankost
Lisa Andersson 5:2
Mia Rundlöf LCHF
Emil Spanos Livsmedelsverkets tallriksmodell
Seriestart 16 oktober på SVT

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden överakas de noggrant och undersöks för att se hur kostomläggningen påverkar deras hälsa. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Fyra friska par i varierande åldrar och med varierande kostvanor har valts ut att delta. Till skillnad från andra realityserier ligger inte fokus främst på vikt utan på hälsan i stort och ingen av deltagarna lider av någon direkt övervikt. Dieterna som de får prova är LCHF, det vill säga low carb high fat eller lågkolhydratkost, 5:2 eller periodisk fasta, vegankost och sist men inte minst Livsmedelsverkets råd. De sistnämnda är kanske inte direkt dieter men intressanta att undersöka enligt programmakarna. Livsmedelsverkets rekommendationer fungerar dessutom som kontrolldiet, förklarar läkaren Kerstin Brismar, specialist inom diabetes och hormonsjukdomar och professor på Karolinska institutet som övervakar deltagarna och fungerar som konsult år serien.
– Vi valde de dieterna som det talas mest om, säger Kerstin Brismar i en kommentar till Kurera.

En LCHF-frälst inspiratör
Till sin hjälp att lära sig dieterna och hålla sig till dem har paren varsin coachande inspiratör med specialkunskap inom de respektive dieterna. Kurera fick en pratstund med Mia Rundlöf som hittat sin räddning i LCHF. Mia hade själv länge kämpat med övervikt och var på gränsen till att utveckla diabetes typ 2 när hon 2013 hittade en bok om dieten i sin lokala livsmedelsbutik. Hon läste boken från pärm till pärm och gick all-in. Hon märkte snabbt skillnad och idag är Mia normalviktig och en flitig förespråkare av dieten som gett henne hälsan tillbaka. Mia har ett stort matlagningsintresse och arbetar till vardags i ett skolkök där hon tillsammans med sina kolleger gör sitt bästa för att mota bort söt sylt och ketchup men hon driver också ett instagramkonto och det var så Svt hittade henne.

 

LÄS OCKSÅ: Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Vad är de största vinsterna med att lägga om till LCHF, skulle du säga?
– För min egen del har det inneburit att jag gått ned i vikt och kunnat börja träna men också att jag fått en mental klarhet säger Mia som menar att hon aldrig kommer gå tillbaka till sina gamla matvanor.
Kritiker menar att det kan bli för mycket kött och fett och att det i långa loppet kan bli en belastning för kroppen men det beror helt på hur man utformar dieten menar Mia som äter mycket grönsaker och håller nere fettet.
– Det bästa med den här kosten är att man blir fri från sockret, säger Mia som aldrig haft något återfall.
Mia är noga med att inte blanda ihop LCHF med canivore eller andra extrema dieter.
– Det är inget jag skulle kunna tänka mig säger Mia som inte vill vara utan sina grönsaker.

LÄS OCKSÅ: Återhållsam diet kan ge ett längre liv

"Fyra veckor är lite kort tid" 
En utmaning med programformatet är att fyra veckor är lite kort tid berättar Mia som menar att det kan behövas lite längre tid att märka av de positiva effekterna av dieten. Men på fyra veckor hinner man lära sig mycket som Mia ändå hoppas att Katarina och Max Moy-Gard, paret hon coachat ska ha glädje av i fortsättningen. Paret fick bland annat lära sig att nagelfara innehållsförteckningar och leta efter dolt socker och annat som är ajabaja när man går på en LCHF-diet.

Vad var den största utmaningen för paret?

– Det var att de var hungriga hela tiden men det beror på att de åt för lite fett, säger Mia.

"5:2 återställer den inre kompassen"
En annan av inspiratörerna är Lisa Andersson som driver en webbplats för 5:2-dieten och periodisk fasta. En diet som även Kerstin Brismar forskat på tidigare. Lisa liknar sin diet vid en lärare i sunt förnuft.
– Att avstå från mat två dagar i veckan hjälper till att man återfår sin inre kompass för vad som är bra mat, vilken mängd som är lagom och vad som får kroppen att må bra, skriver hon i ett mejl till Kurera.
– En sund inställning ger så många positiva ringar på vattnet och är grunden i god hälsa skriver Lisa som hoppas ha inspirerat paret Kattis Gustavsson och Daniel Dahlgren att fortsätta.

LÄS OCKSÅ: Kureras närings-ABC för veganer

"Vegankost är främst en djuretisk rörelse"
Vegansk kost är enligt Mattias Kristiansson kokboksförfattare och chefredaktör för matmagasinet Vego i grunden en djuretsik rörelse och inte främst en diet man väljer för att förbättra sin hälsa även om han menar att vegankost också kan vara bra för hälsan, förutsatt att man äter bra mat.
– För mig innebar det direkt förändringar som att jag blev piggare, fick mer energi, jag gick ner i vikt och att min hy blev bättre, men det är väldigt individuellt.
Vegankosten medför dessutom stora fördelar för miljön som ingen av de andra dieterna kan stoltsera med.

Hade paret du coachade många fördomar om vegankost?
– De var väldigt öppna och hade själva funderat på att skära ner på animaliska produkter, säger Mattias.

 

Överraskande resultat
Paren testades noga före och efter de fyra veckorna på de respektive dieterna och Kerstin Brismar blev överraskad av vissa resultat. Även deltagarnas reaktioner på de olika dieterna var något av en överraskning menar Kerstin som såg positiva resultat hos flera av deltagarna och ett ökat intresse för matlagning hos några.

Hur tror du serien kommer tas emot?
– Många kommer känna igen sig, säger Kerstin som tror att TV-tittarna kommer tycka att det är ett roligt och underhållande program.
Kerstin Brismar tror och hoppas också att serien kommer väcka debatt och öka medvetandet om vikten av att äta en bra och vettig kost. Något som framgår tydligt är att vi har olika behov beroende på livsstil och hälsa.
– Alla ska inte äta samma, säger Kerstin.
Men utan att avslöja något berättar Kerstin att andra studier visar att de flesta skulle må bra av att äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer med inslag av periodisk fasta eller minskat kaloriintag.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Bästa dieten

Deltagare
Kattis Gustavsson och Daniel Dahlgren
Katarina och Max Moy-Gard
Navid Khosrahvi och Anna Åstrand
Margareta Dahlstedt och Rasmus Wigårdh

Inspiratörer
Mattias Kristiansson Vegankost
Lisa Andersson 5:2
Mia Rundlöf LCHF
Emil Spanos Livsmedelsverkets tallriksmodell
Seriestart 16 oktober på SVT

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".