Annons
Annons

Ulrika Davidssons fisk- och skaldjursgryta med saffransaioli

Denna härligt färgstarka gryta med räkor och två sorters fisk, kröns med en gyllene klick saffransaioli. En både festlig och hälsosam rätt till helg eller vardag. Receptet kommer från Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
5 mars, 2021
Ulrika Davidssons fisk- och skaldjursgryta med saffransaioli

Denna härligt färgstarka gryta med räkor och två sorters fisk, kröns med en gyllene klick saffransaioli. En både festlig och hälsosam rätt till helg eller vardag. Receptet kommer från Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

Boken ”Allt om periodisk fasta” (The Book affair) innehåller 60 recept för olika sorters fasta, varav detta är ett. Ulrika Davidsson förmedlar i boken att periodvis fasta ger starkare immunförsvar, minskad inflammation i kroppen och sänkt blodsockerhalt.

LÄS OCKSÅ: Råkostsallad med syrade morötter

Ulrika Davidsson

Ingredienser

2 portioner
½ fänkål
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 morot
2 salladslökar
½ msk olivolja
1 fiskbuljongtärning
200 g krossade tomater
1 dl vatten
salt och svartpeppar
150 g torskrygg
150 g laxfilé
1 dl frysta gröna ärter
1 ½ dl handskalade räkor och/eller kräftstjärtar i lag
lite färsk timjan

Saffransaioli:
3 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
½ paket malen saffran
salt och svartpeppar

LÄS OCKSÅ: Caesarsallad med vitaminspäckad grönkål

Gör så här

Blanda ingredienserna till aiolin i en skål.
Skiva fänkålen. Skala och finhacka löken. Skala och riv vitlöken.
Finhacka chilin. Skala och skiva moroten och strimla salladslöken.
Hetta upp en gryta med olivoljan och bryn fänkål, lök, vitlök och chili några minuter.
Tillsätt buljongtärning, krossade tomater och vatten. Krydda med salt och peppar. Låt koka ihop i 10 minuter.
Skär fisken i mindre bitar och strö på salt och peppar. Lägg försiktigt ner fisken tillsammans med moroten i grytan och låt sjuda 5 minuter.
Tillsätt ärter, skaldjur och salladslök och låt allt bli varmt. Lägg upp grytan i skålar. Toppa med en klick saffransaioli och timjan.¨

LÄS OCKSÅ: Två superenkla veganska vardagsrecept

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons