Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Snacks, godis och läsk

Ultraprocessad mat inte bara en hälsofara – även en klimatfara

Om studien

Forskare från University of Sao Paulo, City University of London, University of Manchester, Brunel University London och University of Sheffield samarbetade och samlade in och analyserade data från storstadshushållens matbudgetar i Brasilien mellan 1987 och 2018.

Vi äter alltmer så kallade ultraprocessade livsmedel. Nu har forskare funnit att denna mat inte bara påverkar vår egen hälsa negativt – utan även klimatet. Här förklarar vi hur, och vad ultraprocessad egentligen betyder.

Det är sedan tidigare känt att en hög konsumtion av ultraprocessad mat är kopplad till ökad risk för ohälsa, som fetma, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, högt kolesterol och vissa cancerformer. Men det har inte tidigare funnits någon forskning kring vilken effekt den här kosten har på planetens hälsa.

Mätt klimatpåverkan för första gången

Nu har dock resultatet från en stor studie om just detta, som pågått i flera decennier, publicerats i tidskriften The Lancet Planetary Health. Forskarna har kartlagt kostförändringar bland personer boende i Brasiliens storstadsområden i 30 års tid. Samt för första gången undersökt hur den ökade konsumtionen av ultraprocessade livsmedel hänger ihop med klimatförändringar.

 

LÄS OCKSÅ: Tillsats kan förbjudas ­– misstänks orsaka cancer

4 vedertagna livsmedelsgrupper

I studien beräknade man miljöpåverkan för de fyra livsmedelsgrupperna:

  • Grupp 1: Obehandlade, eller minimalt behandlade livsmedel. Som grönsaker, mjölk, fisk, frön, nötter, kött, ägg och svamp. Dessa är naturliga eller obehandlade livsmedel.
  • Grupp 2: Bearbetade ingredienser. Som vegetabiliska oljor från oliver eller frön, havssalt, socker från sockerrör, stärkelse från potatis, smör från mjölk. Dessa får vi direkt från grupp 1-livsmedel, eller från naturen genom pressning, malning, torkning och raffinering.
  • Grupp 3: Processad mat. Till exempel rökt kött, konserverad fisk, konserverade grönsaker, frukt och baljväxter, saltade nötter och frön, ostar och opaketerat nybakat bröd.Det handlar alltså om enkla produkter med två eller tre ingredienser som är framställda genom tillsättning av socker, olja, salt eller andra grupp 2-ämnen till grupp 1-livsmedel.
  • Grupp 4: Ultraprocessad mat. Processade köttprodukter som korvs amt snacks, godis, kakor, förpackade bröd och bakverk, sötade drycker, matfettsblandningar, färdigmat och annan mat och dryck med konstgjorda tillsatser, som sötningsmedel och smakämnen. Det vill säga industriellt framställda produkter med många ingredienser, som också finns i processade livsmedel: t e x , salt, socker, fetter och oljor, antioxidanter, konserveringsmedel och stabilisatorer.

Forskarna beräknade hur stor andel av en persons dagliga kaloriintag som kom från de olika livsmedelsgrupperna, och dessas miljöpåverkan genom åren.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Ultraprocessad mat största orsaken till utsläpp

Det visade sig att under de 30 åren som studien pågick hade hushållens konsumtion av livsmedlen i grupp 1 och 2 minskat, medan grupp 3 och 4 hade ökat. Och forskarna fann att den ultraprocessade maten stått för den största andelen av Brasiliens matrelaterade utsläpp av växthusgaser. Till stor del till följd av ett fördubblat ätande av ultraprocessat kött.

Den ultraprocessade maten förbrukar också mer vatten och kräver stora markytor till produktionen, något som leder till avskogning.

Forskarna drar slutsatsen att den här trenden måste brytas för att få ett hälsosamt och hållbart matsystem, för oss själva och planeten.

Källa:  Äkta vara och The Lancet Planetary Health (november 2021)

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Av Carolina ErikssonOm studien

Forskare från University of Sao Paulo, City University of London, University of Manchester, Brunel University London och University of Sheffield samarbetade och samlade in och analyserade data från storstadshushållens matbudgetar i Brasilien mellan 1987 och 2018.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!