Ungdomar tävlar på smärtstillande | Kurera.se
Fotbollsspelande ungdomar på gräsplan

Ungdomar tävlar på smärtstillande

Var femte idrottsledare låter 13- och 14-åringar spela vidare med smärtstillande medel i kroppen. Trots att detta medför enorma skaderisker. Nu lyfter flera experter ett varningens finger.

Smärtstillande medel inom ungdomsidrotten är ingen ovanlighet. Inte som läget verkar vara bland  fotbolls-, handbolls- och innebandylag i Stockholmsområdet i alla fall. Chockerande resultat från en rundringning som DN gjort till 60 ungdomslag, såväl pojk- som flicklag, inom våra största bollsporter visar att hela 62 procent av ungdomsledarna aktivt dela ut smärtstillande medel till tonåringar.

 

Riskerna är många
Nu varnar experter för riskerna. Försvagade musker och senor, tillväxtproblem. Och långsiktiga risker för biverkningar på njurar, lever och hjärta.
– Det finns risk att kroppens tillväxt hämmas”, säger Mikael Mattsson, doktor i medicinsk vetenskap och fysiolog vid GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm, till Dagens Nyheter.
Det handlar om receptfria medel som Alvedon, Ipren, Voltaren, Ipren-gel och Voltaren-gel.
– Det finns nog risk för att siffran egentligen är ännu högre. Riskerna är värre för barn än för vuxna, eftersom barn fortfarande växer. Och det finns en risk att man hämmar den normala tillväxten, fortsätter Mattsson.
Han får stöd av säger Per Renström, professor emeritus i idrottsmedicin:
– Barn har mer känsliga vävnader i muskler och senor än vad vuxna har. Så har man ont någonstans och tar medicin för att kunna spela kan man påverka tillväxtzonerna.

Försäljningen ökar
I somras presenterade Apotekens Service siffror på att försäljningen av antiinflammatoriska värktabletter innehållande diklofenak (som till exempel Voltaren) piller har ökat med 30 procent mellan 2005 och 2011. De har också under 2000-talet gått från att vara receptbelagda till att bli receptfria.
– Mycket tyder på en ökad användning av den här typen av värktabletter i samband med idrott. Det är tragiskt att man inom forskning och klinisk verksamhet har känt till den här typen av risker i kanske 15 år, säger Mattsson.
Såväl Mattsson som Renström är eniga om att barn aldrig bör idrotta med medicin i kroppen. Såvida det inte är föreskrivet av läkare.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.