Fotbollsspelande ungdomar på gräsplan

Ungdomar tävlar på smärtstillande

Var femte idrottsledare låter 13- och 14-åringar spela vidare med smärtstillande medel i kroppen. Trots att detta medför enorma skaderisker. Nu lyfter flera experter ett varningens finger.

Smärtstillande medel inom ungdomsidrotten är ingen ovanlighet. Inte som läget verkar vara bland  fotbolls-, handbolls- och innebandylag i Stockholmsområdet i alla fall. Chockerande resultat från en rundringning som DN gjort till 60 ungdomslag, såväl pojk- som flicklag, inom våra största bollsporter visar att hela 62 procent av ungdomsledarna aktivt dela ut smärtstillande medel till tonåringar.

Riskerna är många
Nu varnar experter för riskerna. Försvagade musker och senor, tillväxtproblem. Och långsiktiga risker för biverkningar på njurar, lever och hjärta.
– Det finns risk att kroppens tillväxt hämmas”, säger Mikael Mattsson, doktor i medicinsk vetenskap och fysiolog vid GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm, till Dagens Nyheter.
Det handlar om receptfria medel som Alvedon, Ipren, Voltaren, Ipren-gel och Voltaren-gel.
– Det finns nog risk för att siffran egentligen är ännu högre. Riskerna är värre för barn än för vuxna, eftersom barn fortfarande växer. Och det finns en risk att man hämmar den normala tillväxten, fortsätter Mattsson.
Han får stöd av säger Per Renström, professor emeritus i idrottsmedicin:
– Barn har mer känsliga vävnader i muskler och senor än vad vuxna har. Så har man ont någonstans och tar medicin för att kunna spela kan man påverka tillväxtzonerna.

 

Försäljningen ökar
I somras presenterade Apotekens Service siffror på att försäljningen av antiinflammatoriska värktabletter innehållande diklofenak (som till exempel Voltaren) piller har ökat med 30 procent mellan 2005 och 2011. De har också under 2000-talet gått från att vara receptbelagda till att bli receptfria.
– Mycket tyder på en ökad användning av den här typen av värktabletter i samband med idrott. Det är tragiskt att man inom forskning och klinisk verksamhet har känt till den här typen av risker i kanske 15 år, säger Mattsson.
Såväl Mattsson som Renström är eniga om att barn aldrig bör idrotta med medicin i kroppen. Såvida det inte är föreskrivet av läkare.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.