Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen!

Att matsmältningen fungerar bra är väsentligt för vår livskvalitet. När den inte fungerar märker vi det direkt.
Man kan till exempel känna att magen blir trög eller orolig, känna sig 
uppblåst (ballongmage) och en del får känslan av att det jäser i magen.
Ett sätt att komma till rätta med problemet är att ta kontroll över matsmältningsenzymerna. Så här gör du.

Lider du av ballongmage? Du är inte ensam. Ungefär en miljon svenskar beräknas ha besvär med ballongmage eller andra magbesvär. En del känner av problemen ofta, andra mer till och från.
Oavsett hur ofta du har magbesvär är en av de vanligare orsakerna till besvären att matsmältningsenzymerna inte fungerar som de ska. Maten bryts helt enkelt inte ned som den ska. Så vad gör man åt det då? Jo, hemligheten har - som vanligt - med tarmfloran att göra.

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

 

Gaser som spänner
Ballongmage kännetecknas av att magen blir svullen, bullrig och känns uppblåst på grund av gasbildning. När tarmen spänns ut av gaserna kan man också få magknip.
Många känner ett behov av att knäppa upp byxorna för att hantera ballongmagen, särskilt i samband med att man ätit.

Normaliserar matsmältningen
För att undvika ballongmage och liknande besvär är det viktigt att få systemet i balans. Det kan göras på flera sätt men ett av de mest effektiva sättet är troligen med hjälp av kalcium och bredspektrum av bakterier. Vår mage mår nämligen mycket bättre om vi får balans på tarmfloran.
För detta ändamål finns probiotiska magprodukter specialdesignade att få till just denna balans. De innehåller flera miljarder levande mjölksyrabakterier i en bredpsektrumberedning. En del är kombinerade med ett tillskott av kalcium, vilket för vissa kan vara att föredra. Detta kalcium bidrar nämligen mycket till just matsmältningsenzymernas normala funktion.

Läs också: D-vitamin kan bota IBS-symtom enligt forskare

Fördelas i hela tarmen
Olika mjölksyreprodukter innehåller olika bakteriestammar. Alla stammar påverkar på sitt sätt. Fråga gärna efter mer specifika råd om vad som passar just dig. Personalen på till exempel hälsokostbutiker brukar vara kunniga när det gäller ämnet nyttiga bakterier.
Ett exempel på en produkt som innehåller både kalcium och flera (sex stycken) bakteriestammar är LactiPlus. De sex bakteriestammarna trivs i olika delar av tarmen, beroende på pH-värdet i just den delen. Ju tidigare i tarmsystemet, desto surare miljö. På så sätt fördelas de fem miljarder levande mjölksyrabakterierna hela vägen från tunntarmen till slutet av tjocktarmen.
Man får alltså ett brett spektrum av välvilliga bakterier i hela tarmsystemet, vilket ofta är precis vad en problemmage behöver.

► Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

 

Kalcium stimulerar matsmältningsenzymerna
European Food Safety Authority (EFSA) ligger bakom den vetenskapliga sammanställningen som visar att kalcium har förmågan att stimulera matsmältningsenzymerna så att de får viktig hjälp för att fungera. Detta innebär att många fler, om de bara hade den här informationen, skulle kunna bli av med sina besvär med till exempel ballongmage.
Kom ihåg ordet nyttiga bakterier bara. Det är där hemligheten ligger.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.