Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Upprop mot palmolja i glass gav resultat

Efter ett avslöjande om att ett 50-tal svenska glassar innehöll palmolja startades ett upprop – tiotusentals namn kom in och nu har en av de stora glassjättarna beslutat att helt sluta med palmolja.

Föreningen Äkta vara rapporterar att SIA-glass meddelat att all deras glass ska vara fri från palmolja innan årets slut. 

50 glassar innehöll palmolja
Det var konsumenttidningen Råd & Rön som listade glassar som innehöll palmolja. Resultatet var slående - över 50 produkter hittades – och reaktionerna lät inte vänta på sig. En namninsamling som startades i anslutning till nyheten fick över 10 000 underksrifter.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa maten för hälsan och planeten – så behöver vi tänka

Försökt tidigare men inte lyckats helt
Något som visade sig ha stort genomslag, nu har nämligen ett av de största glassfabrikaten SIA-glass beslutat att helt sluta med palmoja i all sin glass. Företagets vd Stefan Carlsson förklarar i en uppföljande artikel i Råd & Rön att man försökt plocka bort all palmolja redan för något år sedan, men inte lyckats med alla produkter. Nu ska dock oljan bort även från de sista produkterna och i de fall det inte är möjligt väljer man att istället helt sluta att sälja produkten.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring ska ge naturen rättigheter

Förknippas med regnskogsskövling
Den vegetabiliska oljan uppskattas och är flitigt använd av livsmedelsindustrin för att den är billig och hållbar dessutom har den ingen smak. Samtidigt är den hårt kritiserad och ifrågasatt av medvetna konsumenter då odlingarna förknippas med skövling av regnskog. Det finns miljömärkningar men det räcker inte enligt Naturskyddfreningen som menar att det inte innebär några garantier för att oljan inte har någon negativ miljöpåverkan. Organisationen uppmanar därför till att välja glassar utan palmolja.

LÄS OCKSÅ: Utrotningen av växter sker 500 gånger snabbare än normalt

Fortsatt mycket tillsatser
På Råd & Röns lista fanns även glassar från GB, Triumf Glas och butikskedjornas egna varumärken. Hur de kommer att agera återstår att se. Från Äkta varas håll ställer man sig tveksam till hur hållbar ersättaren sheaolja – som SIA ska använda istället –är och påpekar att glasstillverkaren fortfarande använder ett stort antal tillsatser i sina glassar.

Av redaktionen

Källa: Äkta vara och Aftonbladet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.