Annons
Annons

Utbrett fusk med honung

Precis som det förekommer fusk med andra livsmedel fuskas det även med honung. Bland annat har flera fall av fejkhonung avslöjats, både i Sverige och utomlands. Det handlar bland annat om importerad honung som märks om som svensk, om honung som blandas ut med socker eller majssirap och om KRAV-märkt honung som misstänks innehålla GMO. Dessutom så klart om det märkliga faktum att det säljs 10 000 ton manukahonung årligen trots att det produceras endast 1 700 ton. Här följer fler exempel på hur det fuskas.

Redaktionen

24 januari, 2017
Utbrett fusk med honung
Dela inlägget

Precis som det förekommer fusk med andra livsmedel fuskas det även med honung. Bland annat har flera fall av fejkhonung avslöjats, både i Sverige och utomlands.
Det handlar bland annat om importerad honung som märks om som svensk, om honung som blandas ut med socker eller majssirap och om KRAV-märkt honung som misstänks innehålla GMO.
Dessutom så klart om det märkliga faktum att det säljs 10 000 ton manukahonung årligen trots att det produceras endast 1 700 ton.
Här följer fler exempel på hur det fuskas.

Honungsfusket är utbrett och flera fall av falsk honung har upptäckts både i Sverige, USA, Kina och andra länder. I Sverige har det bland annat gällt honung utblandad med socker och citronsyra eller fruktos och glukos importerad från Turkiet, rapporterar Alltomhonung.se.

Läs också: 18 fakta om dunderhonung!

19 ton falsk honung fick märkas om
I Sverige finns till exempel ett fall där en 53-åring under etiketten ”Midyathonung” utlovade honung som egentligen bara innehöll tio procent honung. På innehållsförteckningen uppgavs endast ingredienserna fruktos, glukos och honungsarom. Han dömdes att betala 15 000 kronor i företagsbot för att ha brutit mot livsmedelslagen.
Exemplet med Midyathonungen togs även upp på ett EU-kommissionsmöte 2013 då åtgärder mot felmärkt mat togs upp som en effekt av den uppmärksammade hästköttskandalen något år tidigare. I juni 2013 stoppades 19 ton falsk honung av svenska myndigheter. Burkarna visade sig innehålla sockerarter och honungsarom och burkarna fick då ometiketteras till ”sött smörgåstillägg med honung”. Dessutom tillkom ett E-nummer för ett färgämne i innehållsförteckningen som tidigare helt uteblivit, skriver tidningen Länstidningen och SvD.

Säljs mer manukahonung än det produceras
Risken för upptäckt är minimal för matfuskare, skriver SvD, som även rapporterar om mätningar som visar att utbudet av vissa eftertraktade honungssorter är dubbelt så stort som världsproduktionen. Manukahonungen anses till exempel vara en av de mest näringsrika honungssorter som finns och eftersom prislappen är därefter borde honungssorten vara ett tacksamt förfalskningsobjekt. Så verkar det också vara. Varje år säljs nämligen 10 000 ton manukahonung, trots att det endast produceras 1 700 ton, skriver Allt om honung.

Läs också: Manukahonung mer effektiv än antibiotika

Honung nummer sex på lista över vanliga fusklivsmedel
Allt om honung påpekar även att ICA:s KRAV-märkta honung misstänks innehålla GMO och att nämnda fall troligen bara är toppen på ett falskt honungsberg. Honung hamnar nämligen som nummer sex på EU:s lista över de vanligaste matfusken, skriver Allt om honung och listar även några exempel på honungsfusk (se faktaruta).

Läs också: Socker i honung och fel fisknamn – EU-tillslag mot matbedrägerier

Bristfällig kontroll
Allt om honung skriver vidare:
Märkligt nog konstaterade Livsmedelsverket efter sitt test att ”ingen hade försökt byta ut den äkta honungen med billigare sockerlösningar ”. Livsmedelsverket meddelar alltså allmänheten tryckt med rubriken ”Bara äkta honung ”, detta trots att metoden som används vid analysen inte hittar alla typer av sockerarter enligt Testfakta. Lita inte på Livsmedelsverket med andra ord.
Läs mer om Livsmedelsverkets test här.

Manipulerad honung och hälsofarlig import
Samtidigt rapporterar Alltombiodling.se om en ungersk biodlare som har sänt en petition till EU för att be dem stoppa försäljningen av manipulerad honung, vilken sägs äventyra hälsan för europeiska konsumenter. Den ungerska biodlaren vill ha stopp för kinaimporten då den bland annat innehåller cancerogena ämnen som inte är godkända i EU.

Säljs kemikalier särskilt för honungstvätt
De rapporterar vidare att det hos Alibaba.com säljs kemikalier för att ”tvätta” honung. Absorbenter används för att ta bort rester av kloramfenikol, bekämpningsmedel, hydroximetylfurfural, karbendazim och sulfonamider i honung. Soppan som blir kvar då går inte att spåra, skriver de. Sedan är det bara att tillsätta lite landstypiska smaker som är lämpliga för det land ”honungen” ska till och förse sändelsen med lämpliga intyg, skriver Allt om biodling vidare.
Detta bidrar med ytterligare argument för att förbjuda import av kinesisk honung till EU – och inte minst till konsumenter att alltid välja honung från lokala biodlare med tydligt ursprung, resonerar Allt om honung.

Välj svensk honung
Det finns alltså många skäl till att välja svensk honung från din lokala biodlare när du köper honung nästa gång, resonerar Allt om honung.
Detta ska vi göra inte bara för vår egen skull, menar de, utan även för att svensk honung ger pollinering i den svenska naturen och möjligheten att försörja sig som biodlare i Sverige.

• Hitta lokala biodlare här.
• Vill du kontrollera en honungssort? Kontakta föreningen Honungsringen.

Läs också: Känner du till vår svenska dunderhonung?

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Exempel på fusk med honung:
• Importerad honung märks om och säljs som svensk.
• Honung blandas ut med andra substanser till exempel socker eller majs sirap. Det är en blandning och får inte kallas honung.
• Honung säljs som honung fast den endast innehåller fruktos, glukos och honungsarom.
• Bin matas med sockerlag som skapar en honungsliknande substans som saknar pollarna. Det är inte äkta honung.
• Honungen ultrafiltreras för att dölja pollenrester och därmed honungens ursprung.

Även tveksamma försäljningsmetoder uppges förekomma. Så som till exempel:

• Honung med ursprungsmärkningen ”inom/utom EU”. Vem skulle köpa mjölk märkt och blandat på detta sätt?
• Svenska honungsförmedlings logotyp har grafik från den förra ägaren Sveriges Biodlares Riksförbunds logotyp och använder den på in på importerad honung. Företagsnamn, logotyp och etikettens färger gör att man lätt misstar den för svensk honung.
• Beteckningen ” Flytande för matlagning med honung från Sveriges biodlare ” används på honung utblandad med fruktos. Det är alltså inte längre honung men det komplicerade produktnamnet gör att kunderna lätt tror att de köper äkta honung. Även om kunden läser det finstilta vet nog inte alla att äkta honung endast får innehålla 100 procent honung.
Källa: Allt om honung.

Annons
Annons