Honungsburkar på rad

Utbrett fusk med honung

Fakta

Exempel på fusk med honung:
• Importerad honung märks om och säljs som svensk.
• Honung blandas ut med andra substanser till exempel socker eller majs sirap. Det är en blandning och får inte kallas honung.
• Honung säljs som honung fast den endast innehåller fruktos, glukos och honungsarom.
• Bin matas med sockerlag som skapar en honungsliknande substans som saknar pollarna. Det är inte äkta honung.
• Honungen ultrafiltreras för att dölja pollenrester och därmed honungens ursprung.

Även tveksamma försäljningsmetoder uppges förekomma. Så som till exempel:

• Honung med ursprungsmärkningen "inom/utom EU". Vem skulle köpa mjölk märkt och blandat på detta sätt?
• Svenska honungsförmedlings logotyp har grafik från den förra ägaren Sveriges Biodlares Riksförbunds logotyp och använder den på in på importerad honung. Företagsnamn, logotyp och etikettens färger gör att man lätt misstar den för svensk honung.
• Beteckningen " Flytande för matlagning med honung från Sveriges biodlare " används på honung utblandad med fruktos. Det är alltså inte längre honung men det komplicerade produktnamnet gör att kunderna lätt tror att de köper äkta honung. Även om kunden läser det finstilta vet nog inte alla att äkta honung endast får innehålla 100 procent honung.
Källa: Allt om honung.

Precis som det förekommer fusk med andra livsmedel fuskas det även med honung. Bland annat har flera fall av fejkhonung avslöjats, både i Sverige och utomlands.
Det handlar bland annat om importerad honung som märks om som svensk, om honung som blandas ut med socker eller majssirap och om KRAV-märkt honung som misstänks innehålla GMO.
Dessutom så klart om det märkliga faktum att det säljs 10 000 ton manukahonung årligen trots att det produceras endast 1 700 ton.
Här följer fler exempel på hur det fuskas.

Honungsfusket är utbrett och flera fall av falsk honung har upptäckts både i Sverige, USA, Kina och andra länder. I Sverige har det bland annat gällt honung utblandad med socker och citronsyra eller fruktos och glukos importerad från Turkiet, rapporterar Alltomhonung.se.

► Läs också: 18 fakta om dunderhonung!

 

19 ton falsk honung fick märkas om
I Sverige finns till exempel ett fall där en 53-åring under etiketten ”Midyathonung” utlovade honung som egentligen bara innehöll tio procent honung. På innehållsförteckningen uppgavs endast ingredienserna fruktos, glukos och honungsarom. Han dömdes att betala 15 000 kronor i företagsbot för att ha brutit mot livsmedelslagen.
Exemplet med Midyathonungen togs även upp på ett EU-kommissionsmöte 2013 då åtgärder mot felmärkt mat togs upp som en effekt av den uppmärksammade hästköttskandalen något år tidigare. I juni 2013 stoppades 19 ton falsk honung av svenska myndigheter. Burkarna visade sig innehålla sockerarter och honungsarom och burkarna fick då ometiketteras till ”sött smörgåstillägg med honung”. Dessutom tillkom ett E-nummer för ett färgämne i innehållsförteckningen som tidigare helt uteblivit, skriver tidningen Länstidningen och SvD.

Säljs mer manukahonung än det produceras
Risken för upptäckt är minimal för matfuskare, skriver SvD, som även rapporterar om mätningar som visar att utbudet av vissa eftertraktade honungssorter är dubbelt så stort som världsproduktionen. Manukahonungen anses till exempel vara en av de mest näringsrika honungssorter som finns och eftersom prislappen är därefter borde honungssorten vara ett tacksamt förfalskningsobjekt. Så verkar det också vara. Varje år säljs nämligen 10 000 ton manukahonung, trots att det endast produceras 1 700 ton, skriver Allt om honung.

► Läs också: Manukahonung mer effektiv än antibiotika

Honung nummer sex på lista över vanliga fusklivsmedel
Allt om honung påpekar även att ICA:s KRAV-märkta honung misstänks innehålla GMO och att nämnda fall troligen bara är toppen på ett falskt honungsberg. Honung hamnar nämligen som nummer sex på EU:s lista över de vanligaste matfusken, skriver Allt om honung och listar även några exempel på honungsfusk (se faktaruta).

Läs också: Socker i honung och fel fisknamn – EU-tillslag mot matbedrägerier

Bristfällig kontroll
Allt om honung skriver vidare:
Märkligt nog konstaterade Livsmedelsverket efter sitt test att ”ingen hade försökt byta ut den äkta honungen med billigare sockerlösningar ”. Livsmedelsverket meddelar alltså allmänheten tryckt med rubriken ”Bara äkta honung ”, detta trots att metoden som används vid analysen inte hittar alla typer av sockerarter enligt Testfakta. Lita inte på Livsmedelsverket med andra ord.
Läs mer om Livsmedelsverkets test här.

Manipulerad honung och hälsofarlig import
Samtidigt rapporterar Alltombiodling.se om en ungersk biodlare som har sänt en petition till EU för att be dem stoppa försäljningen av manipulerad honung, vilken sägs äventyra hälsan för europeiska konsumenter. Den ungerska biodlaren vill ha stopp för kinaimporten då den bland annat innehåller cancerogena ämnen som inte är godkända i EU.

Säljs kemikalier särskilt för honungstvätt
De rapporterar vidare att det hos Alibaba.com säljs kemikalier för att ”tvätta” honung. Absorbenter används för att ta bort rester av kloramfenikol, bekämpningsmedel, hydroximetylfurfural, karbendazim och sulfonamider i honung. Soppan som blir kvar då går inte att spåra, skriver de. Sedan är det bara att tillsätta lite landstypiska smaker som är lämpliga för det land ”honungen” ska till och förse sändelsen med lämpliga intyg, skriver Allt om biodling vidare.
Detta bidrar med ytterligare argument för att förbjuda import av kinesisk honung till EU – och inte minst till konsumenter att alltid välja honung från lokala biodlare med tydligt ursprung, resonerar Allt om honung.

Välj svensk honung
Det finns alltså många skäl till att välja svensk honung från din lokala biodlare när du köper honung nästa gång, resonerar Allt om honung.
Detta ska vi göra inte bara för vår egen skull, menar de, utan även för att svensk honung ger pollinering i den svenska naturen och möjligheten att försörja sig som biodlare i Sverige.

• Hitta lokala biodlare här.
• Vill du kontrollera en honungssort? Kontakta föreningen Honungsringen.

 Läs också: Känner du till vår svenska dunderhonung?

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Exempel på fusk med honung:
• Importerad honung märks om och säljs som svensk.
• Honung blandas ut med andra substanser till exempel socker eller majs sirap. Det är en blandning och får inte kallas honung.
• Honung säljs som honung fast den endast innehåller fruktos, glukos och honungsarom.
• Bin matas med sockerlag som skapar en honungsliknande substans som saknar pollarna. Det är inte äkta honung.
• Honungen ultrafiltreras för att dölja pollenrester och därmed honungens ursprung.

Även tveksamma försäljningsmetoder uppges förekomma. Så som till exempel:

• Honung med ursprungsmärkningen "inom/utom EU". Vem skulle köpa mjölk märkt och blandat på detta sätt?
• Svenska honungsförmedlings logotyp har grafik från den förra ägaren Sveriges Biodlares Riksförbunds logotyp och använder den på in på importerad honung. Företagsnamn, logotyp och etikettens färger gör att man lätt misstar den för svensk honung.
• Beteckningen " Flytande för matlagning med honung från Sveriges biodlare " används på honung utblandad med fruktos. Det är alltså inte längre honung men det komplicerade produktnamnet gör att kunderna lätt tror att de köper äkta honung. Även om kunden läser det finstilta vet nog inte alla att äkta honung endast får innehålla 100 procent honung.
Källa: Allt om honung.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Honung

Biodlarna: ”Inhemsk honung gynnar vår miljö”

Eko/miljö

Med anledning av att den italienske munken Bernhard av Clairvaux dog den 20 augusti för 864 år sedan firar vi denna dag honungens dag. Han är nämligen biodlarnas skyddshelgon och även om vi i Sverige inte har någon stark relation till katolska helgon är det idag som honungen uppmärksammas även här. Bin är nödvändiga för en levande natur och ett fungerade jordbruk och på Kurera vill vi passa på att slå ett slag för dessa hårt arbetande varelser.

Ett par

Relationsexperten: Är du medberoende?

Krönikan

Ordet medberoende har de flesta människor hört och det nämns numera betydligt oftare än tidigare, men vad innebär det egentligen att vara medberoende? Det ger Kureras nya krönikör relationterapeuten och författaren Cornelia Södergren svar på.

Skydda levern med hjälp av rätt kost

Hälsa

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Det är lätt att kroppen överbelastas med kemikalier från maten och då hinner levern inte med. Om du äter för mycket socker kan det synas i ansiktet som blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Sommaren innebär oftast excesser i sötsaker och det är okey så länger du inte tar med dig ovanorna in i vardagen. Här kommer tips på bra mat som stöder en frisk lever.

Fler får hjärtinfarkt på måndagar

Forskning

När stressen ökar tycks hjärtinfarkterna bli fler. Statistik visar att antalet infarkter skjuter i höjden under jul- och nyårshelgen men även på måndagar. Det visar en studie som nyligen publicerades i tidskriften American Heart Journal. Sifforna baserades på data från olika svenska register.

Ont i ryggen? Så blir du bättre

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Gråhårig man speglar sig

Grått hår – en markör för god hälsa?

Forskning

Spanska forskare har genom att studera vildsvin kommit fram till att grått hår kan vara ett tecken på god hälsa. Länge har det betraktats som motsatsen och något som ska döljas till varje pris för att bibehålla ett ungdomligt och hälsosamt utseende. Men den grå manen kan nu istället visa sig vara en symbol för god hälsa – medan rödhåriga kan ligga lite mer pyrt till.

sittande kvinna

Enkla knep för att undvika stillasittande

Hälsa

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än 30 minuter i veckan. Att minska antalet stillasittande timmar från åtta till tre kan öka livslängden med två till tre år

Frukost

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Kost

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Kost

Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.

Så bevarar män självständighet och hälsa långt upp i åldern

Forskning

Hur gör man för att kunna klara sig själv och vara någorlunda frisk högt upp i åldern? En studie på män födda mellan 1920 och 1924 där man utvärderat dem sex gånger sedan 1970 gav tydliga besked. Rök inte, ät inte för mycket och när du väl äter, välj en medelhavsliknande kost. Då har du goda chanser att bli gammal och dessutom bevara din självständighet långt upp i åldern.

Sötpotatis

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Naturlig hälsa

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Hälsosam mat, nötter, lax. olivolja och avokado

Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Träning

En hälsosam kost är en av förutsättningarna för en hållbar livsstil – särskilt för återhämtning i samband träning. En felaktig kost sänker kroppens pH-värde och ökar risken för oxidativ stress, inflammation och skador. Därför är det viktigt för den som tränar att stödja kroppen med antiinflammatorisk kost och extra intag av antioxidanter.

Rhesusapa

Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Forskning

LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1000 kilokalorier om dagen skriver KIT.

Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Skönhet

Att välja hudvård och make-up med naturliga ingredienser har aldrig varit viktigare. Inte sedan barockens tid med sitt blysmink har väl det vi applicerar på kroppen för att bli mjuka och vackra varit mer fyllt med diverse mer eller mindre farliga ämnen. Om inte annat finns det betydligt fler skadliga ämnen att välja på i morden tid.

johanna bjurström

Skydda dig mot allergier genom att ta hand om din tarm

Krönikan

Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.

Kirurgi – värsta placebon

Hälsa

Saknar kirurgi bevisad effekt? Ja i alla fall i vissa fall menar den austaliensiske kirurgen Ian Harris som i sin bok ”Surgery, The Ultimate Placebo: A surgeon cuts through the evidence” uttrycker stark skepsis mot flera typer av kirurgi, dels för att undersökningar visar att många ingrepp har mindre effekt av än vad som påstås.

Kökssvamp

Därför ska du inte mikra din disktrasa

Forskning

Kökets måsten för rengöring - disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?

Pannkaor med bär

Glutenfria pannkakor med sommarbär

Recept

Supergoda, nyttiga och näringsrika är dessa naturligt glutenfria fullkornspannkakor från Nillas Kitchen. Varför inte göra dem till frukost i helgen. Smeten är gjord på havremjöl och fullkornsrismjöl.

Högintensiv träning – så funkar det

Träning

Trött på långa löprundor? En ny träningsform kan ge ny inspiration, kanske är det dags att prova en mer tidseffektiv metod när träningen drar igång igen i höst.  Högintensiv träning eller HIIT som det förkortas är en explosiv träningsform som bland annat kickstartar kroppens förbränning.

Allt fler skolor skippar sockret

Kost

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som "Skolmatslyftet" och "En sockermart skola" väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

Växtbaserad mjölk och ett havreax

Växtbaserad mjölk ökar i popularitet

Kost

Försäljningen av havre- och annan växtbaserad mjölk fortsätter att öka och ta marknadsandelar från den traditionella komjölken, skriver SVT. Orsakerna till att man byter är många - allt från etiska och miljömässiga till reda hälsoskäl.

Mun

Fixa frisk andedräkt på naturlig väg

Allmänt

Idag är det internationella dagen för god andedräkt. God andedräkt är inte bara ett resultat av god munhygien även om det givetvis är viktigt – andedräkten påverkas även av vår matsmältning och vad vi äter. Vem har inte hamnat bredvid någon på bussen som ätit färsk vitlök till lunch?

Choklad

Ny märkning kan klassa godis som hälsosamt

Politik

Grönt ljus för choklad – skulle inte tro det.  Sedan december 2016 är det obligatoriskt med enhetlig märkning för livsmedel inom EU. Samtidigt tillåts producenterna att ha med egen märkning på förpackningarna och har nu tagit fram vad de kallar för en trafikljusmärkning. Färgerna rött, gult och grönt ska hjälpa konsumenten att äta hälsosammare är det tänkt.