Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En skål med hälsosam och vegansk middag. Superbowl med grönsaker, färsk sallad, kikärter, sojabönor groddar, lila broccoli

Utmana dig att bli vegan under en månad

Inled det nya året med att testa på livet som vegan under en månad.
För fjärde året i rad anordnas veganuari - och intresset för växtbaserad kost ökar ständigt.
– Idag är det så enkelt och tillgängligt att välja vego, säger Sarah Mansouri på Djurens Rätt.

En femtedel av växthusgasutsläppen kommer från den mat vi äter. Av det står kött och mejeriprodukter för 75 procent. En av de bästa insatserna du kan göra för miljön är därför att bli vegan, visar forskning från Chalmers tekniska högskola. Det kan dock behövas lite hjälp på traven för att komma igång.
För fjärde året i rad anordnar nu Djurens Rätt och Välj Vego kampanjen veganuari där deltagarna under januari får utmana sig att äta veganskt, genom att bland annat få tips på recept och veckomenyer.

 

LÄS OCKSÅ: 4 vanliga ingredienser i färdiga vegoprodukter – och vad de betyder

Ökad medvetenhet bland konsumenter
Och intresset ökar ständigt, ifjol var 20 procent fler deltagare anmälda än startåret. Det tilltagande intresset för vegomat handlar troligtvis om en ökad medvetenhet bland konsumenter och någon sorts dominoeffekt, tror Sarah Mansouri, ansvarig för Välj Vego på Djurens Rätt.
– Vi får höra om mer forskning och rapporter som säger att vego är bättre för hälsa, miljön och framför allt djuren. Det har lett till att efterfrågan på veganskt ökar och att det finns mer produkter på marknaden, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Tillföra näringsämnen 
Enligt Sarah Mansouri finns det dock flera missförstånd kring vegankost som lever kvar, som att det är svårt att få i sig tillräckligt med näring när man äter veganskt.
– Sanningen är att du inte löper större risk att få näringsbrist som vegan än personer som äter animalier. Att äta varierat gäller även veganer. Vi behöver äta varierat och tillföra livsmedel i vår kost som innehåller näringsämnen som vi eventuellt saknar, säger hon.

4 tips hur du äter veganskt under en månad

  • Hitta alternativen till det du älskar att äta. Det kan vara ost, choklad eller fiskpinnar. Alla har sina motsvarigheter som är växtbaserade, så ge dem en chans!
  • Få med dig vänner och familj och anta utmaningen tillsammans. Dela med er av recept och olika vegotips som ni hittar! Kanske starta en veganuari-chattgrupp till exempel? Om du har svårt att få med dig vännerna, gå med i Facebookgrupper för veganer, det finns massvis med grupper där folk delar med sig av mattips av alla olika slag eller gärna svarar på frågor om näringsvärde.
   LÄS OCKSÅ:12 källor till protein för den som inte äter kött
  • Var öppen för nya smaker. Har du inte riktigt varit ett fan av tofu, bönor eller hummus tidigare? Eller aldrig testat att göra egen falafel? Passa på att våga och testa nya saker. Kanske gillar du tofu från ett annat märke, eller bönor i en speciell gryta?
  • Prova dig fram! Mycket som du redan älskar kanske redan är veganskt utan att du vet om det! Det finns många otippade veganska produkter. Till exempel är majoriteten av all pasta och bröd i butiken veganskt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".