Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna på cykel

Ut och njut: vårens effektiva träningsformer

I naturen får du träning och en rolig upplevelse i ett. Ta vara på ljuset och byt ut gymmet mot det gröna i vår. Här är tre aktiviteter som gör utomhusträningen till ren njutning – för både kropp och sinne.

Vandring
Få aktiviteter är så härliga och enkla som vandring. Att inviga våren med vandringskängorna på är både en fysisk utmaning och gott för sinnet.
Hur: Sverige har gott om fina vandringsleder, både i skogs-och fjällterräng. Det behöver inte alls vara särskilt svårt. Ge dig ut på skogsstigarna med en god vän och matsäck så är helgen räddad. Friluftsfrämjandet arrangerar gruppvandringar på många platser i landet. Du kan vända dig till dem för tips och råd.
Varför: Samtidigt som kroppen arbetar ger naturupplevelsen dig en chans att njuta och koppla av. Terrängen utmanar dina muskler, din kondition och balansförmåga.
Tips: Du kan hitta vandringsleder för alla nivåer. Att gå med stavar kan hjälpa i brant terräng och göra nedgången mer skonsam för knäna.

 

Mountainbikecykling
Enkelt, miljövänligt och effektivt. Cykling har något för alla. Om du är sugen på att kombinera träning med adrenalin är mountainbike något för dig.
Hur: En cross country-cykel tar dig igenom olika typer av terräng, både uppför och nedför. Be om tips i en cykelbutik eller leta upp lokala klubbar som kan hjälpa dig på vägen.
Varför:  Cykling i kuperad terräng trimmar både kondition, styrka och uthållighet – och är mycket underhållande.
Tips: Var inte rädd för lera, rötter och diken, det är så du lär dig tekniken och tränar din balans. Glöm inte hjälm!

Inlines
Högt tempo och hög energiförbrukning. Antalet inlines-frälsta ökar för varje år och det är inte svårt att förstå varför.
Hur: Ett par inlines köper du i en vanlig sportbutik. Sedan kan du välja nivån själv – kanske vill du åka till och från jobbet, nöta långa asfaltvägar eller utmana dig själv i kurvor och backar.
Varför: Inlines är en skonsam träningsform och den är samtidigt mycket underhållande och effektiv. Du tränar framförallt ländrygg, ben och rumpa.
Tips: Glöm inte hjälm och skydd på knän, armbågar och handleder.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.