V: "Förbjud vinstdrivande sjukvård" | Kurera.se
Eva Olofsson Vänsterpartiet Kureras valguide

V: ”Förbjud vinstdrivande sjukvård”

VALGUIDE2014: Vänsterpartiet vill förbättra folkhälsan genom förkortad arbetstid. Det ska också ges mer utrymme för friskvård i arbetslivet. Kemikalielagstiftningen bör skärpas väsentligt och till år 2020 bör andelen ekologiska jordbruk i Sverige fördubblas.

Eva Olofsson är riksdagsledamot och Vänsterpartiets talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor. Så här svarar hon på valguidens fyra frågor:

1. EKOLOGISKA LIVSMEDEL
Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 13 procent under 2013. Vid årets slut var strax över 4 procent av alla sålda livsmedel i Sverige ekologiska, medan resterande 95 procent var icke-ekologiska.

Hur tänker Vänsterpartiet kring ekologisk produktion av livsmedel? Bör det skapas fler incitament som gynnar miljövänliga alternativ?
– Vi vill införa tydliga mål och nya stöd för ökad ekologisk konsumtion och produktion. För att öka takten för ett hållbart jordbruk vill vi att Sverige antar ett mål som innebär att minst 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska vara ekologiskt odlad år 2020, det vill säga ungefär dubbelt så mycket som idag. Vi vill också ha ett mål om att hälften av maten som konsumeras i offentlig sektor ska vara ekologisk till år 2020. Med vår satsning ”Sverige – det hållbara matlandet” vill vi öka stödet för ekologisk odling och till kommuners och landstings konsumtion av ekologiska livsmedel.

2. HÄLSOKLYFTORNA

Forskare från Göteborgs universitet pekade nyligen ut flera tecken på ojämlikheter gällande människors hälsa i Sverige. Människor i resurssvaga förorter har tre gånger så ofta diabetes jämfört med de som bor i rikare stadsdelar. De behandlas mer än dubbelt så ofta för hjärtinfarkt och depressioner.

 

Vad bör ni politiker göra för att motverka hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper?
– En bra och jämlik hälsa är det viktigaste målet för vården, säger Eva Olofsson. Vinstdriven hälso- och sjukvård leder bort från strävan att ge vård efter behov och bör inte vara tillåten. Resurserna måste styras dit de bäst behövs. Beslutet om att påtvinga landstingen vårdvalssystem och lagen om valfrihetssystem (LOV) ska rivas upp. Vänsterpartiet satsar en öronmärkt miljard till primärvården med prioritering av områden med hög ohälsa så att vårdcentralerna ges resurser för att utveckla det förebyggande och uppsökande arbetet. De ska även arbeta med fler öppna mottagningar och längre öppettider. Angereds sjukhus i Göteborg är ett bra exempel utvecklar sitt arbete för att nå alla. Ohälsa hänger också samman med ökade klyftor i samhället, kort utbildning, arbetslöshet, trångboddhet och ekonomisk stress. Vänsterpartiet garanterar alla ungdomar jobb eller utbildning. Genom satsningar på bostadsbyggande, ökade resurser till välfärden, infrastruktur och klimatomställning skapar vi fler jobb. Vi vill återupprätta A-kassan och sjukförsäkring. Vi vill förbättra situationen för ensamstående föräldrar. Arbetsvillkoren för kvinnor inte minst inom välfärdsjobben måste förbättras. Vi vill korta arbetstiden. Ett jämlikt och jämställt samhälle ger bättre hälsa.

3. FYSISK INAKTIVITET
Fysisk inaktivitet beräknas kosta sju miljarder kronor årligen i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är också en av de främsta orsakerna till vi dör i förtid.  I dag pågår en ”träningsboom” med ökat träningsintresse i Sverige, men det blir inte fler personer som rör på sig. De som redan tränade har börjat träna mer, medan de som inte tränar är fortsatt inaktiva.

Bör det vidtas åtgärder politiska för att få fler svenskar att röra på sig?
– Vi ser att flera faktorer samverkar för en god folkhälsa. När det gäller fysisk aktivitet vill vi se till att skolan arbetar bra med frågan. Vi vill planera samhället för ökad aktivitet, prioritera gång och cyklister före bilar. Vi vill också se till att barn och ungdomar inte stängs ute av ekonomiska skäl. God tillgång till gratis fysisk aktivitet både inne och ute i närområdet. Ha ett barn- och genusperspektiv. Både flickor och pojkar skall ha möjlighet till fysisk aktivitet. Vänsterpartiet vill också satsa på arbetsliv där friskvård får utrymme.

– Vi vill rikta insatser till de som tränar rör sig minst. Till exempel bör man ordna aktiviteter, exempelvis gymnastik för kvinnor i bostadsområdet, genom samarbete med invandrarföreningar, pensionärsföreningar och idrottsrörelser.

– Vänsterpartiet vill se en återupprättad folkhälsopolitik som har som övergripande mål att minska klassklyftorna i hälsa, där man på ett systematiskt sätt påverkar de samhällsförhållanden och miljöfaktorer som skapar ohälsa.

4. KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN

I dag finns 4 000 gånger mer kemikalier i omlopp än för femtio år sedan. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen saknas det forskningsunderlag kring vilka effekter som majoriteten av de nya kemikalierna har för hälsa och miljö. De har också slagit larm om ”cocktaileffekten” – den hittills okända effekt som blandingen av kemikalier vi utsätt för kan få för vår hälsa på sikt.

 

Tycker du och Vänsterpartiet att kemikalielagstiftingen är tillräcklig som den ser ut idag?
– Nej. För att minska skadliga kemikaliers påverkan på miljö och hälsa vill vi skärpa lagstiftningen genom förbud samt öka beskattningen. Vi vill införa förbud mot Bisfenol A, farliga bromerade flamskyddsmedel, azofärgämnen och hormonstörande ämnen i produkter som riktar sig till barn.

– Vänsterpartiet vill även kraftigt öka anslagen till satsningen Giftfri vardag för att stärka arbetet med att begränsa kemikaliers påverkan på hälsa och miljö, säger Eva Olofsson. EU:s kemikalielagstiftning bör revideras så att barns hälsa sätts som första prioritet. Vi menar också att EU:s kemikalielagstiftning (REACH) har stora brister och bör förändras. Det bör införas ökade möjligheter att för enskilda länder att ha högre miljökrav. Inga nya kemikalier ska börja användas innan deras eventuella negativa påverkan har testats.

Av: Maja Sönnerbo

Läs: Fler intervjuer från Kureras valguide2014


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.