Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Alla har fått höra att det är bra med vaccinering mot farliga sjukdomar, men då vissa trots detta har skadats eller blivit sjuka oroas många föräldrar över riskerna vare sig de vaccinerar sitt barn eller inte.

Vaccinationer på gott och ont

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

"Det enda säkra vaccinet är det som har aldrig använts."
- Dr James A. Shannon, National Institutes of Health, USA

Är det en god idé att vaccinera sitt barn?
Vi har alla fått höra att vaccinering är ett säkert och effektivt sätt att skydda barn från farliga sjukdomar. Men många föräldrar läser rapporter om vaccinationsskador och tror inte längre på att vaccinationer är helt ofarliga. En del föräldrar har till och med barn som blivit sjuka eller skadade i samband med vaccinationer. Olika rapporter och bestämda åsikter skapar osäkerhet och en svår sits för föräldrar, som upplever att de tar en risk vare sig de vaccinerar sitt barn eller inte. Jag kommer i det följande att presentera strategier som minskar risken, oavsett om du som förälder bestämmer dig för vaccinering eller inte. Främst uppehåller jag mig vid vaccinationsriskerna och den information som inte förmedlas av sjukvården.

Enligt Socialstyrelsens och Smittskyddsinstitutets rekommendationer vaccineras barn i Sverige mot minst åtta olika sjukdomar, med början vid tre månaders ålder och avslutning vid 12 år. För att betraktas som fullgott vaccinerat skall barnet vid 12 års ålder ha fått fyra doser vaccin mot polio, stelkramp och difteri samt två mot mässling, påssjuka och röda hund. Dessutom ges i vissa fall riktad vaccination mot tuberkulos och hepatit B. Vill du läsa mer om vacciner enligt myndigheternas syn, se www.smittskyddsinstitutet.se.

Försäljning och användning av vacciner
Läkemedelsindustrin tillverkar och säljer vaccin. Den tillhandahåller också information till sjukvårdspersonal, riksdag och allmänhet, utbildar läkare och har ett nära samarbete med Socialdepartementet. Vaccinationer är en jätteindustri, men dessvärre får läkare, myndigheter och föräldrar en ensidig information, som oftast betonar fördelarna och inte tar upp nackdelarna med olika vaccinationsprogram.

 

Vaccinationsskador
Vaccinering är ett mycket omdiskuterat ämne i naturmedicinska kretsar. Generellt tar man i samhället för givet att alla bör vaccinera sina barn och följa de rekommendationer som sjukvården ger. Alltfler studier, liksom granskning av vaccinationsstatistik, visar att vaccinering ger ett mycket bristfälligt skydd och många gånger är skadligt, ja, till och med kan leda till ett ökat antal dödsfall bland barn. Fler och fler föräldrar ifrågasätter därför vaccinering och vägrar att låta sina barn vaccineras.

I England och USA samt flera andra länder med avancerade vaccinationsprogram har man märkt en ökning av de sjukdomar som vaccinationerna är till för att minska. Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, rapporterar över 14 000 fall av vaccinationsskador varje år och uppskattar samtidigt att detta endast är ca 10 procent av den verkliga siffran. Om vaccin vore ett läkemedel skulle det har blivit indraget och förbjudet för länge sedan på grund av alla rapporterade fall av biverkningar och dödsfall.

De federala programmen i USA som sköter utbetalning av skadestånd har betalat ut över en miljard dollar till familjer vars barn blivit skadade. Den summan är låg i förhållande till alla familjer som har rapporterat skador men som inte fått någon ekonomisk kompensation.


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.