Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Leende kvinna håller i kosttillskott

Vacker och välmående hud – inifrån

Bra kosttillskott för huden!

-Multivitamin och mineral: ger en bredd av alla vitaminer och mineraler du behöver utan risk för överdosering eller att ämnen försvårar för varandra.
-Omega 3, för goda fettsyror.
-Probiotika som en kur i cirka en månad. Sedan ska mikrobiomet kunna klara sig själv baserat på den push du gett den med goda bakterier.
-Kollagen och hyaluronsyra bidrar också med fukt och spänst för huden. Finns bland annat i dessa tillskott:
*New Nordics "Skin care collagen filler" med C-vtiamin som stödjer kollagenproduktionen.
*"Skin Care Hyaluron Active", tabletter som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster. Från New Nordic.
*Holistics "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver hyaluronsyra även keratin, vitaminer och mineraler.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver hyaluronsyra ett synergikomplex med örter och växter.

Att skönhet kommer inifrån är inte bara en klyscha! Här är den bästa näringstäta kosten och tillskotten som gör under för din hy.

Visst är det härligt att pyssla om sin utsida med olika krämer och serum. Men vi får inte glömma bort insidan, för hur vi mår där speglas på utsidan, i huden.

– En god näringsstatus är en väldigt bra grund att bygga ifrån. Upp till 80 proent av hudens status beror på vad vi äter, berättar Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om mogen hud

Huden är vår skyddsbarriär

Hudens viktigaste funktion är att vara en skyddsbarriär och det lyckas den med via näringstät kost som stöttar både kropp och hud.

 

– Antioxidanter är en viktig del i hudens skyddsfunktion. De skyddar mot oxidativ stress från bland annat solen, som leder till att hudens celler bryts ner och till för tidigt åldrande.

Flera vitaminer och mineraler har en antioxidant-effekt som ger en välmående hud:

  • Vitamin A: Stimulerar kollagenuppbyggnad och cellförnyelse. Vi får i oss vitamin A på två sätt: via retinol och retinylestrar från animalier samt genom karotenoider, som betakaroten från morötter. Ses som en bra “anti-age”-ingrediens. Bra även mot acne.
  • Vitamin C: Stöttar kollagenproduktionen, och är bra för sårläkning. När produktionen går ner med åldern får vi lätt rynkor. Brist på C-vitamin ger ökad risk för torr och rynkig hud.
  • Vitamin E: Inaktiveras i huden när vi bestrålas av UV, så det är bra att tillföra efter solning. Används även invärtes mot bland annat akne och eksem.
  • Vitamin B: Främst B7 (biotin) och B3 (niacin). B3 är en antioxidant som skyddar mot oxidativ stress och används även vid behandling mot acne.
  • Zink: Aktiverar de enzym som är viktiga för celldelning och immunförsvaret. Är även en antioxidant, som är bra vid acne, eksem, torr och känslig hud.

LÄS OCKSÅ: 7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Andra viktiga ämnen för huden är fettsyror, som omega 3 och 6, som motverkar torr hud och är antiinflammatoriskt. Samt pro och prebiotika. Att stötta tarmens mikrobiom underlättar för god hudhälsa och kan ge minskad inflammation i huden, förklarar Sara Nomberg.

Hon understryker dock att det tar minst 30 dagar för huden att förnya sig, och att du därför kan förvänta dig synliga resultat först efter så lång tid efter att ha adderat tillskott eller ändrat din kost.

LÄS OCKSÅ: Här är de värsta skönhetssabotörerna för din hud

Av Carolina Eriksson


Bra kosttillskott för huden!

-Multivitamin och mineral: ger en bredd av alla vitaminer och mineraler du behöver utan risk för överdosering eller att ämnen försvårar för varandra.
-Omega 3, för goda fettsyror.
-Probiotika som en kur i cirka en månad. Sedan ska mikrobiomet kunna klara sig själv baserat på den push du gett den med goda bakterier.
-Kollagen och hyaluronsyra bidrar också med fukt och spänst för huden. Finns bland annat i dessa tillskott:
*New Nordics "Skin care collagen filler" med C-vtiamin som stödjer kollagenproduktionen.
*"Skin Care Hyaluron Active", tabletter som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster. Från New Nordic.
*Holistics "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver hyaluronsyra även keratin, vitaminer och mineraler.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver hyaluronsyra ett synergikomplex med örter och växter.

Mat som ger en välmående och vacker hy

Havregryn: innehåller bl a zink, fibrer (prebiotika) och B-vitaminer.
Mjölksyrade grönsaker: är rika på probiotika, B12 och C vitamin.
Solrosfrön: innehåller E-vitamin, zink.
Lever: innehåller vitamin A, vitamin E, hela spektrat av B-vitaminer, folat, vitamin C.
Nötter och rapsolja: rika på bra fetter, som Omega 3.
Tips! Ett bra mått för vitaminrik mat är också att tänka färgstarkt: orange, grönt, blått, lila…

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.