Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Leende kvinna håller i kosttillskott

Vacker och välmående hud – inifrån

Bra kosttillskott för huden!

-Multivitamin och mineral: ger en bredd av alla vitaminer och mineraler du behöver utan risk för överdosering eller att ämnen försvårar för varandra.
-Omega 3, för goda fettsyror.
-Probiotika som en kur i cirka en månad. Sedan ska mikrobiomet kunna klara sig själv baserat på den push du gett den med goda bakterier.
-Kollagen och hyaluronsyra bidrar också med fukt och spänst för huden. Finns bland annat i dessa tillskott:
*New Nordics "Skin care collagen filler" med C-vtiamin som stödjer kollagenproduktionen.
*"Skin Care Hyaluron Active", tabletter som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster. Från New Nordic.
*Holistics "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver hyaluronsyra även keratin, vitaminer och mineraler.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver hyaluronsyra ett synergikomplex med örter och växter.

Att skönhet kommer inifrån är inte bara en klyscha! Här är den bästa näringstäta kosten och tillskotten som gör under för din hy.

Visst är det härligt att pyssla om sin utsida med olika krämer och serum. Men vi får inte glömma bort insidan, för hur vi mår där speglas på utsidan, i huden.

– En god näringsstatus är en väldigt bra grund att bygga ifrån. Upp till 80 proent av hudens status beror på vad vi äter, berättar Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om mogen hud

Huden är vår skyddsbarriär

Hudens viktigaste funktion är att vara en skyddsbarriär och det lyckas den med via näringstät kost som stöttar både kropp och hud.

 

– Antioxidanter är en viktig del i hudens skyddsfunktion. De skyddar mot oxidativ stress från bland annat solen, som leder till att hudens celler bryts ner och till för tidigt åldrande.

Flera vitaminer och mineraler har en antioxidant-effekt som ger en välmående hud:

  • Vitamin A: Stimulerar kollagenuppbyggnad och cellförnyelse. Vi får i oss vitamin A på två sätt: via retinol och retinylestrar från animalier samt genom karotenoider, som betakaroten från morötter. Ses som en bra “anti-age”-ingrediens. Bra även mot acne.
  • Vitamin C: Stöttar kollagenproduktionen, och är bra för sårläkning. När produktionen går ner med åldern får vi lätt rynkor. Brist på C-vitamin ger ökad risk för torr och rynkig hud.
  • Vitamin E: Inaktiveras i huden när vi bestrålas av UV, så det är bra att tillföra efter solning. Används även invärtes mot bland annat akne och eksem.
  • Vitamin B: Främst B7 (biotin) och B3 (niacin). B3 är en antioxidant som skyddar mot oxidativ stress och används även vid behandling mot acne.
  • Zink: Aktiverar de enzym som är viktiga för celldelning och immunförsvaret. Är även en antioxidant, som är bra vid acne, eksem, torr och känslig hud.

LÄS OCKSÅ: 7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Andra viktiga ämnen för huden är fettsyror, som omega 3 och 6, som motverkar torr hud och är antiinflammatoriskt. Samt pro och prebiotika. Att stötta tarmens mikrobiom underlättar för god hudhälsa och kan ge minskad inflammation i huden, förklarar Sara Nomberg.

Hon understryker dock att det tar minst 30 dagar för huden att förnya sig, och att du därför kan förvänta dig synliga resultat först efter så lång tid efter att ha adderat tillskott eller ändrat din kost.

LÄS OCKSÅ: Här är de värsta skönhetssabotörerna för din hud

Av Carolina Eriksson


Bra kosttillskott för huden!

-Multivitamin och mineral: ger en bredd av alla vitaminer och mineraler du behöver utan risk för överdosering eller att ämnen försvårar för varandra.
-Omega 3, för goda fettsyror.
-Probiotika som en kur i cirka en månad. Sedan ska mikrobiomet kunna klara sig själv baserat på den push du gett den med goda bakterier.
-Kollagen och hyaluronsyra bidrar också med fukt och spänst för huden. Finns bland annat i dessa tillskott:
*New Nordics "Skin care collagen filler" med C-vtiamin som stödjer kollagenproduktionen.
*"Skin Care Hyaluron Active", tabletter som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster. Från New Nordic.
*Holistics "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver hyaluronsyra även keratin, vitaminer och mineraler.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver hyaluronsyra ett synergikomplex med örter och växter.

Mat som ger en välmående och vacker hy

Havregryn: innehåller bl a zink, fibrer (prebiotika) och B-vitaminer.
Mjölksyrade grönsaker: är rika på probiotika, B12 och C vitamin.
Solrosfrön: innehåller E-vitamin, zink.
Lever: innehåller vitamin A, vitamin E, hela spektrat av B-vitaminer, folat, vitamin C.
Nötter och rapsolja: rika på bra fetter, som Omega 3.
Tips! Ett bra mått för vitaminrik mat är också att tänka färgstarkt: orange, grönt, blått, lila…

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Mage

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Hud

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.

Sifferballonger med år 2022 i guld

Gott nytt år önskar vi på Kurera!

Övrigt

Ett riktigt Gott nytt år vill vi på Kureras redaktion önska alla er läsare! Men innan vi tar oss an 2022 vill vi gärna summera 2021 lite. Vi är väldigt stolta över att Kurera vecka efter vecka har så många besökare. Vad har ni läst och klickat mest under året som gått?

Doftspridare

Må bra med hjälp av dofter

Hälsa

Naturliga parfymer, badoljor, lotions, doftpinnar, doftljus och doftspridare kan öka ditt välbefinnande – inte minst nu när mörker och kyla lägrat sig. Här förklarar vi allt från hur du kan bli piggare och känna mer lust, till hur du kommer till ro och sover bättre, med hjälp av dofter.