Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ph-remsa i ett vattenglas

Vad är alkaliskt vatten – och är det bra för hälsan?

Skillnad i pH-värde mellan vattensorter

* De vanligaste flaskorna med naturligt alkaliskt källvatten som säljs i hälskostaffärer har ett pH-värde på 8,2.

*Vanligt kranvatten i Sverige har ett pH-värde på det utgående vattnet från vattenverken på 8,5. Det värdet sjunker dock några tiondelar på väg genom ledningarna till kranen.

*Mineralvatten på flaska har vanligen ett neutralt (pH 7) eller lätt basiskt vatten i sina flaskor.

*Kolsyrat vatten däremot, har ett surt pH-värde eftersom den tillsatta koldioxiden som sänker pH-värdet och ökar surheten.

(Källa: Stockholm vatten och avfall, Medical News Today)

Alkaliskt vatten syns i dag i flaskor på hälsokosthyllorna. Men vad är det egentligen för något? Vilka hälsofördelar kan det annorlunda smakande vattnet ge – och vad ska den som är ovan drickare tänka på?

Tillverkare av de alkaliska vatten som säljs i butiker, liksom de konsumenter som gillar vattnet, framhåller flera fördelar för hälsan med att dricka vattnet. Men mer forskning behövs för att kunna verifiera eller förkasta de hälsopåståenden som görs. Enskilda studier har dock gjorts på vattnet. En labbstudie från 2012 har exempelvis visat att alkaliskt vatten skulle kunna avaktivera enzymet pepsin, som orsakar halsbränna och reflux.

Så vad är egentligen alkaliskt vatten och vad skiljer det från vanligt vatten respektive mineralvatten?

Vi frågade Kureras näringsexpert, naturläkaren Zarah Öberg.

LÄS OCKSÅ: Forskning visar: Rent dricksvatten ingen prioriterad fråga

Alkaliskt betyder högre pH

– Alkaliskt vatten är basiskt, fullt av alkaliska mineraler och har ett pH-värde som ligger över neutralt pH. När något är neutralt så ligger det på pH-värde 7, medan ett alkaliskt vatten ligger över 7. Det som är över pH-värde 7 är alltså alkaliskt, medan det som är under 7 är surt. Det är exempelvis vanligt med vatten som är alkaliskt och som ligger på över 8 i pH-värde. Motsatsen till alkalisk dryck är sur dryck, som ligger under pH-värde 7 och är försurande. Exempel på drycker som har lågt pH-värde och är försurande är kaffe och läsk.  Merparten av vår kost och dryck idag är sur och ligger under 7 i pH-värde, vilket i många sammanhang lyfts som en orsak till hälsoproblem och sjukdomar, förklarar Zarah Öberg.

 

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg.


Naturligt eller kemiskt framställt

Exempelvis har de vanligaste sorterna med naturligt alkaliskt källvatten som säljs i flaskform, ett pH-värde på 8,2.

Det finns naturligt respektive kemiskt framställt alkaliskt vatten, vad är skillnaden?

– Du kan basa upp vatten med hjälp av basiska mineraler, som tillsätts vattnet, eller så kan man använda källvatten som är naturligt basiskt från alkaliska mineraler. Ett vatten från egen brunn är också ofta lätt basiskt i sin natur.

LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

Försurning i kroppen

Skillnaden brukar alltså vara att man tillsätter mineralerna när det är en kemisk produkt, medan en naturlig produkt redan innehåller de mineraler som krävs för att drycken ska vara basisk, förklarar Zarah.

– Vid vissa reningsprocesser när du renar vatten, så tar man först bort alla mineraler i reningsprocessen och sedan basar man upp vattnet med alkaliska mineraler för att det ska bli mindre surt.

Vilka är de påstådda hälsofördelarna med alkaliskt vatten?

– Man pratar mycket om försurning i kroppen, och att man kan få inflammatoriska processer och problem i kroppen av försurning. Man kan då basa upp kroppen med mer basisk kost och dryck, som exempelvis med alkaliskt och basiskt vatten. Många upplever förbättring i inflammatoriska tillstånd, känner sig piggare, upplever lättare viktminskning, och får bättre avgiftning.

 

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom ett långt friskt liv

Mer mineraler ger vattnet annan smak

Den som har smakat alkaliskt vatten kan vittna om att det smakar väldigt annorlunda jämfört med vanligt kranvatten, eller mineralvatten. Nästan lite metalliskt.

Hur kommer det sig att smaken blir så annorlunda?

– Det blir en annan smak eftersom det innehåller mer mineraler. Jag dricker själv helst basisk dryck och försöker även att äta basisk kost i den mån det är möjligt. Det kan vara en vanesak med smaken och det kan också vara bra att ta det lite försiktigt i början, då många upplever utrensningssymtom när de börjar med alkaliskt vatten, särskilt om de äter väldigt sura livsmedel i vanliga fall. De kan röra sig om magbesvär, yrsel eller illamående och huvudvärk. Men det behöver naturligtvis inte gälla alla, och särskilt inte om man håller sig till låga mängder i början. Men jag har varit med om flera patienter som har märkt av symtom när de har druckit av väldigt basiskt vatten, så det kan vara bra att vara lite försiktig och börja med låg mängd.

Ett tips för den som har svårt för smaken kan vara att blanda vattnet med något med smak, till exempel lite färska hallon eller blåbär, tipsar Zarah Öberg.

– Det påverkar inte vattnet på ett negativt sätt, utan hjälper till med en fräsch sommarsmak.

Av Carolina Eriksson


Skillnad i pH-värde mellan vattensorter

* De vanligaste flaskorna med naturligt alkaliskt källvatten som säljs i hälskostaffärer har ett pH-värde på 8,2.

*Vanligt kranvatten i Sverige har ett pH-värde på det utgående vattnet från vattenverken på 8,5. Det värdet sjunker dock några tiondelar på väg genom ledningarna till kranen.

*Mineralvatten på flaska har vanligen ett neutralt (pH 7) eller lätt basiskt vatten i sina flaskor.

*Kolsyrat vatten däremot, har ett surt pH-värde eftersom den tillsatta koldioxiden som sänker pH-värdet och ökar surheten.

(Källa: Stockholm vatten och avfall, Medical News Today)

Visste du...

...att det även finns kosttillskott med alkaliska mineraler i pulverform, som sägs kunna väga upp och neutralisera den försurning som kroppen hamnar i på grund stress och dålig kost? Ett exempel är Alkaline infusion, som riktar sig till hår-, hud- och benhälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!