Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna halvligge i soffa och tar sig för magen

Vad är skillnaden mellan glutenintolerans och glutenkänslighet?

Gluten, glutein och gliadin

*Gluten är ett klistrigt protein som framför allt finns i vete, men även i korn och råg. Det består till 80 procent av de två proteinerna glutein och gliadin.
*Gliadin är extra svårt för kroppen att bryta ned till enskilda aminosyror och därför passerar det genom matsmältningen i större molekyler.

En del är känsliga för gluten utan att ha celiaki. Här reder vi ut skillnaden mellan celiaki och glutenkänslighet och hur du kan hjälpa din glutenkänsliga mage.

Gutenkänslighet är ett mindre känt tillstånd än glutenintolerans, celiaki. Från vissa håll har det dock avfärdats som en föreställning, alltså att man förväntar sig att må dåligt av att äta gluten, och då gör det. Men viss forskning pekar på att fler personer än man tror är just glutenkänsliga.

 

Här reder vi ut skillnaden mellan celiaki och glutenkänslighet och vad du kan göra för att hjälpa din glutenkänsliga mage.

LÄS OCKSÅ: Ligger virus bakom glutenintolerans?

Glutenkänslighet:

 • Innebär att man, efter att ha uteslutit celiaki och veteallergi, ändå får symptom av kost med gluten i, och att symtomen försvinner när man utesluter gluten.
 • Symtomen kan likna de besvär som fås vid celiaki: som gaser och uppsvälld mage, kramper i magen, förstoppning och/eller diarré, samt ledvärk och trötthet – utan att en läkare kan bekräfta att du har celiaki.
 • Inga skador i tarmen uppstår som vid celiaki och man får heller inte de antikroppar som syns i blodproverna för celiaki.
 • Forskarna har dock upptäckt att tarmbarriären hos människor med glutenkänslighet är försvagad, vilket leder till en inflammatorisk immunrespons i kroppen. De bildar också en annan typ av antikroppar än personer med celiaki, vilket gör att de inflammatoriska reaktionerna skiljer sig åt.
 • En studie från 2012  visade att glutenkänslighet kan vara upp till 30 gånger vanligare än celiaki. Bara ca 1 procent av de personer som har IBS har även celiaki, medan andelen IBS-patienter med glutenkänslighet (utan celiaki) är över 30 procent. Och när de äter glutenfri kost försvinner IBS-symtomen, enligt studien i fråga (från Caroccio A. med flera, se "Källor")
 • Glutenöverkänslighet utan celiaki kan ibland förväxlas med veteallergi som ger allergiska symtom som rinnsnuva, utslag och i allvarliga fall allergisk chock när man får i sig vete.

LÄS OCKSÅ: Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Celiaki:

 • En autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i tunntarmen och finns hos cirka 2 procent av befolkningen i Sverige. Kallas även glutenintolerans. Ökar bland barn, särskilt de som äter mycket gluten.
 • Innebär att kroppen angriper tunntarmens egna vävnad när man äter något med gluten i.
 • Hos vuxna kan symtomen vara diffusa. Några är trötthet, depression och viktminskning. Vanligt är också magbesvär, men de varierar från person till person och kan bestå av gaser, uppsvälldhet och förstoppning/diarré. Även trötthet, viktnedgång,  blodbrist, ledvärk och huvudvärk kan vara symtom, liksom svårigheter att bli gravid.
 • Hos barn är de vanligaste symtomen att de växer sämre än andra barn, att de får ont i magen, diarré/förstoppning, illamående och kräkningar, dålig aptit samt järn- och vitaminbrist.
 • Obehandlad celiaki kan i vuxen ålder ge järnbrist och vitaminbrist, eftersom tarmen inte kan ta upp näringsämnena lika effektivt när tarmluddet är borta eller skadat. Även laktosintolerans är ett symtom vid obehandlad celiaki. Detta eftersom tarmen har svårt att bryta ner laktos (mjölksocker) när det finns mindre av enzymet laktas i tarmen när tarmluddet är skadat. Likaså är blåsor i munnen, så kallad afte, ett symtom. Blåsor på huden kan också uppstå, främst på armbågar, skinkorna och underarmar, och kallas då  ”hudceliaki”. Även benbrott förekommer, på grund av oförmågan att ta upp kalk i tarmen, vilket leder till benskörhet.

LÄS OCKSÅ: Allergisk eller “bara” överkänslig?

Sofia Antonsson är dietist, och IBS-expert och grundare av Belly Balance.

Hur ser din erfarenhet ut av glutenkänslighet, hur ofta har personer som söker hjälp hos dig för magproblem i själva verket detta tillstånd, kanske i kombination med IBS, och inte konstaterad celiaki?

Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson

– Jag träffar ofta personer med IBS eller orolig mage som tror att det är gluten som är problemet eftersom de blir mycket bättre i magen när de tar bort bröd och pasta. När man då testar att lägga till gluten genom till exempel dinkelmjöl klarar de flesta av det utan att få symtom. Några personer får dock problem ändå kopplat till just gluten, men då handlar det vanligen inte om symtom kopplade till magen utan snarare ledvärk, migrän eller att man helt enkelt känner sig trött och energilös. Antalet som har glutenkänslighet är endast några procent enligt de studier som finns. För den som är osäker är det bra att ta hjälp av en dietist.

Vad kan man som "glutenkänslig" göra för att hjälpa sig själv? Räcker det att dra ner på gluten, eller bör man äta eller göra annat som främjar hälsan i tunntarm och mage?

Eftersom det inte finns några riktlinjer att följa för den som är glutenkänslig får man testa sig fram. Det kan vara så att man inte klarar gluten i vete, men att det går bättre med dinkel eller råg. Samma sak med surdegsbröd, det verkar också vara en del som klarar det bättre. Man får helt enkelt testa sig fram och inte bli onödigt begränsad. Självklart är det alltid bra att stärka upp tarmen så mycket man bara kan med fibrer och probiotika.

 

Källor:
Svenska celiakiförbundet
Belly balance
1177
Holistic

-Carroccio A, Mansueto P, Iacono G, Soresi M, et.al.:  "Non-celiac wheat sensitivity diagnosed by double-blind placebo-controlled challenge: exploring a new clinical entity
-"Intestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac disease"
-Subclass Profile of IgG Antibody Response to Gluten Differentiates Non-Celiac Gluten Sensitivity from Celiac Disease

Av Carolina Eriksson


Gluten, glutein och gliadin

*Gluten är ett klistrigt protein som framför allt finns i vete, men även i korn och råg. Det består till 80 procent av de två proteinerna glutein och gliadin.
*Gliadin är extra svårt för kroppen att bryta ned till enskilda aminosyror och därför passerar det genom matsmältningen i större molekyler.

Enzymer kan bryta ner gluten (hos dig som inte har celiaki)

Har du celiaki är det förstås helt nödvändigt att äta en helt glutenfri kost. Men glutenkänsliga personer, som råkat få i sig mat som innehåller gluten, eller vet redan innan att man kommer äta något med gluten i, kan testa att förebygga och tackla problemen genom att äta kosttillskott med enzymer.

Den vanligaste typen av glutenenzym kallas för "endopetidas" (PEP).
Det spjälkar de olika bindningarna inuti glutenproteinets aminosyrakedja.
Ett annat enzym är DPP-IV, som är en så kallad "exopeptidas". Det har en mer specifik funktion i tarmen och behöver hjälp av PEP för att helt bryta ner gluten eller gliadin.

Ett kosttillskott som kombinerar endopetidaser och exopetidaser är "Holistic Glutazym". De kombinerade enzymerna ska effektivt bryta ner glutenproteiner genom att spjälka aminosyrakedjan på flera ställen samtidigt. Enzymerna verkar såväl i magsäcken som i tunntarmen.

Glöm dock inte att ett tillskott inte kan ersätta en glutenfri diet för dig med konstaterad celiaki.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

 

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.