Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna halvligge i soffa och tar sig för magen

Vad är skillnaden mellan glutenintolerans och glutenkänslighet?

Fakta: Gluten, glutein och gliadin


*Gluten är ett klistrigt protein som framför allt finns i vete, men även i korn och råg. Det består till 80 procent av de två proteinerna glutein och gliadin.
*Gliadin är extra svårt för kroppen att bryta ned till enskilda aminosyror och därför passerar det genom matsmältningen i större molekyler.

En del är känsliga för gluten utan att ha celiaki. Här reder vi ut skillnaden mellan celiaki och glutenkänslighet och hur du kan hjälpa din glutenkänsliga mage.

Gutenkänslighet är ett mindre känt tillstånd än glutenintolerans, celiaki. Från vissa håll har det dock avfärdats som en föreställning, alltså att man förväntar sig att må dåligt av att äta gluten, och då gör det. Men viss forskning pekar på att fler personer än man tror är just glutenkänsliga.

 

Här reder vi ut skillnaden mellan celiaki och glutenkänslighet och vad du kan göra för att hjälpa din glutenkänsliga mage.

LÄS OCKSÅ: Ligger virus bakom glutenintolerans?

Glutenkänslighet:

 • Innebär att man, efter att ha uteslutit celiaki och veteallergi, ändå får symptom av kost med gluten i, och att symtomen försvinner när man utesluter gluten.
 • Symtomen kan likna de besvär som fås vid celiaki: som gaser och uppsvälld mage, kramper i magen, förstoppning och/eller diarré, samt ledvärk och trötthet – utan att en läkare kan bekräfta att du har celiaki.
 • Inga skador i tarmen uppstår som vid celiaki och man får heller inte de antikroppar som syns i blodproverna för celiaki.
 • Forskarna har dock upptäckt att tarmbarriären hos människor med glutenkänslighet är försvagad, vilket leder till en inflammatorisk immunrespons i kroppen. De bildar också en annan typ av antikroppar än personer med celiaki, vilket gör att de inflammatoriska reaktionerna skiljer sig åt.
 • En studie från 2012  visade att glutenkänslighet kan vara upp till 30 gånger vanligare än celiaki. Bara ca 1 procent av de personer som har IBS har även celiaki, medan andelen IBS-patienter med glutenkänslighet (utan celiaki) är över 30 procent. Och när de äter glutenfri kost försvinner IBS-symtomen, enligt studien i fråga (från Caroccio A. med flera, se "Källor")
 • Glutenöverkänslighet utan celiaki kan ibland förväxlas med veteallergi som ger allergiska symtom som rinnsnuva, utslag och i allvarliga fall allergisk chock när man får i sig vete.

LÄS OCKSÅ: Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Celiaki:

 • En autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i tunntarmen och finns hos cirka 2 procent av befolkningen i Sverige. Kallas även glutenintolerans. Ökar bland barn, särskilt de som äter mycket gluten.
 • Innebär att kroppen angriper tunntarmens egna vävnad när man äter något med gluten i.
 • Hos vuxna kan symtomen vara diffusa. Några är trötthet, depression och viktminskning. Vanligt är också magbesvär, men de varierar från person till person och kan bestå av gaser, uppsvälldhet och förstoppning/diarré. Även trötthet, viktnedgång,  blodbrist, ledvärk och huvudvärk kan vara symtom, liksom svårigheter att bli gravid.
 • Hos barn är de vanligaste symtomen att de växer sämre än andra barn, att de får ont i magen, diarré/förstoppning, illamående och kräkningar, dålig aptit samt järn- och vitaminbrist.
 • Obehandlad celiaki kan i vuxen ålder ge järnbrist och vitaminbrist, eftersom tarmen inte kan ta upp näringsämnena lika effektivt när tarmluddet är borta eller skadat. Även laktosintolerans är ett symtom vid obehandlad celiaki. Detta eftersom tarmen har svårt att bryta ner laktos (mjölksocker) när det finns mindre av enzymet laktas i tarmen när tarmluddet är skadat. Likaså är blåsor i munnen, så kallad afte, ett symtom. Blåsor på huden kan också uppstå, främst på armbågar, skinkorna och underarmar, och kallas då  ”hudceliaki”. Även benbrott förekommer, på grund av oförmågan att ta upp kalk i tarmen, vilket leder till benskörhet.

LÄS OCKSÅ: Allergisk eller “bara” överkänslig?

Sofia Antonsson är dietist, och IBS-expert och grundare av Belly Balance.

Hur ser din erfarenhet ut av glutenkänslighet, hur ofta har personer som söker hjälp hos dig för magproblem i själva verket detta tillstånd, kanske i kombination med IBS, och inte konstaterad celiaki?

Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson

– Jag träffar ofta personer med IBS eller orolig mage som tror att det är gluten som är problemet eftersom de blir mycket bättre i magen när de tar bort bröd och pasta. När man då testar att lägga till gluten genom till exempel dinkelmjöl klarar de flesta av det utan att få symtom. Några personer får dock problem ändå kopplat till just gluten, men då handlar det vanligen inte om symtom kopplade till magen utan snarare ledvärk, migrän eller att man helt enkelt känner sig trött och energilös. Antalet som har glutenkänslighet är endast några procent enligt de studier som finns. För den som är osäker är det bra att ta hjälp av en dietist.

Vad kan man som "glutenkänslig" göra för att hjälpa sig själv? Räcker det att dra ner på gluten, eller bör man äta eller göra annat som främjar hälsan i tunntarm och mage?

Eftersom det inte finns några riktlinjer att följa för den som är glutenkänslig får man testa sig fram. Det kan vara så att man inte klarar gluten i vete, men att det går bättre med dinkel eller råg. Samma sak med surdegsbröd, det verkar också vara en del som klarar det bättre. Man får helt enkelt testa sig fram och inte bli onödigt begränsad. Självklart är det alltid bra att stärka upp tarmen så mycket man bara kan med fibrer och probiotika.

 

Källor:
Svenska celiakiförbundet
Belly balance
1177
Holistic

-Carroccio A, Mansueto P, Iacono G, Soresi M, et.al.:  "Non-celiac wheat sensitivity diagnosed by double-blind placebo-controlled challenge: exploring a new clinical entity
-"Intestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac disease"
-Subclass Profile of IgG Antibody Response to Gluten Differentiates Non-Celiac Gluten Sensitivity from Celiac Disease

Av Carolina Eriksson


Fakta: Gluten, glutein och gliadin


*Gluten är ett klistrigt protein som framför allt finns i vete, men även i korn och råg. Det består till 80 procent av de två proteinerna glutein och gliadin.
*Gliadin är extra svårt för kroppen att bryta ned till enskilda aminosyror och därför passerar det genom matsmältningen i större molekyler.

Enzymer kan bryta ner gluten (hos dig som inte har celiaki)

Har du celiaki är det förstås helt nödvändigt att äta en helt glutenfri kost. Men glutenkänsliga personer, som råkat få i sig mat som innehåller gluten, eller vet redan innan att man kommer äta något med gluten i, kan testa att förebygga och tackla problemen genom att äta kosttillskott med enzymer.

Den vanligaste typen av glutenenzym kallas för "endopetidas" (PEP).
Det spjälkar de olika bindningarna inuti glutenproteinets aminosyrakedja.
Ett annat enzym är DPP-IV, som är en så kallad "exopeptidas". Det har en mer specifik funktion i tarmen och behöver hjälp av PEP för att helt bryta ner gluten eller gliadin.

Ett kosttillskott som kombinerar endopetidaser och exopetidaser är "Holistic Glutazym". De kombinerade enzymerna ska effektivt bryta ner glutenproteiner genom att spjälka aminosyrakedjan på flera ställen samtidigt. Enzymerna verkar såväl i magsäcken som i tunntarmen.

Glöm dock inte att ett tillskott inte kan ersätta en glutenfri diet för dig med konstaterad celiaki.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.