Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vad händer när vi inte får kramas?

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande?
– Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Kerstin Uvnäs Moberg är en av världens främsta experter på hur beröring påverkar kropp och själ. Hon upptäckte, som nybliven mamma, hur hennes kontakt med sitt barn förstärktes under amningen. Även hon själv blev lugnare och mådde bättre. Många år senare kunde hon visa på att det var just oxytocinet som hade den rogivande effekten.

– Vi behöver närvaro och ett ständigt tillflöde av beröring som är både snäll och vänlig. En vuxen som inte får fysisk beröring överlever förvisso, men lever knappast. Får vi inte beröring kan inte kroppen lagra näring på ett tillfredställande sätt eller helt läka sjukdomar och skador, säger hon.

 

Oxytocin kallas också för kärleks-hormonet eftersom det sänker stressnivån och ger oss en känsla av lugn, trygghet och ro. Det lindrar vår smärta och gör att vi känner tillit och kärlek till varandra.

För barn är beröring livsnödvändig. Äldre studier på barnhemsbarn visade att barn kan dö om de inte får fysisk beröring.

LÄS OCKSÅ: Få balans på hormonerna och må bra

Oxytocinet frisätts i möten med andra
Oxytocinsystemet är ett system som ger motvikt till de kamp- och flykthormoner och signalsubstanser som rinner till vid stressade situationer. Oxytocinet minskar halten av stresshormoner, sänker blodtrycket, ökar toleransen för smärta och har en tillväxtstimulerande effekt. Oxytocin gör att vår sociala förmåga ökar.

En studie på djur har visat att om man stryker dem med handen 40 gånger per minut kan frisättningen av må-bra-hormonet dämpa ångest, sänka blodtrycket och höja smärttröskeln.

Men vad gör man nu när man inte kan krama sina vänner, eller får träffa barn och barnbarn?

– Att vara isolerad är nog det värsta som kan hända en människa. Vi har behov av närhet och plockar man bort den biten kan vi få ångest och till slut bli deprimerade, säger Kerstin.

När vi får beröring frisätts må-bra horomonet och gör oss avslappnade och glada. Det är ett dagligt behov som behöver tillfredsställas för att vi ska må bra. Senare studier har visat att oxytocinet även frisätts när vi träffas och har trevligt. Det vill säga, oxytocinet rör inte bara på sig vid beröring, utan även när vi får en känslomässig beröring får vi även tillgång till må-bra hormonet.

 

– Genom att umgås med vänner, familj och träffa våra kollegor på jobbet stimulerar det system i kroppen som gör att vi känner välmående. Vi blir helt enkelt nöjdare och gladare när vi träffar andra människor, säger Kerstin.

LÄS OCKSÅ: Bidrottningsgelé ger hormonbalans

Singlar har extra stort behov
Hennes forskning har visat att oxytocin är adrenalinets raka motsats. Adrenalin utsöndras när vi blir rädda eller ställs inför en svår prövning som gör oss spända och stressade.

Oxytocin skapar ett förtroende och ett djupare känslomässiga band mellan människor. En undersökning från ett bibliotek visade att de besökare som blivit lätt berörda av bibliotekarien vid utlåningen var mer benägna att lämna tillbaka låneböckerna än de som inte blev berörda.

Kerstin beskriver påslaget av oxytocin som ett aktivt lugn som dröjer sig kvar och ger mersmak.

Den som bor ensam har extra stort behov av vänner och möten med andra för att må bra.

– Nu när vi tvingats till isolering för att förhindra smittspridning har tillvaron blivit mycket svårare, speciellt för oss över 70 år som under en lång tid inte kunnat träffa vänner, barn och barnbarn. Det är inte samma sak att bara prata i telefon eller vi videosamtla. Det är självklart bättre än att inte ha kontakt med andra, men det kan inte ersätta möten i verkligheten, förklara Kerstin.

 

När vi inte får påfyllan av må-bra hormonet uppstår en brist. Det är ungefär som väsentliga delar i hjärnan inte blir bevattnade.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Hitta ett mellanting
Att försäljningen av hundvalpar ökat är ingen slump, att klappa ett djur och att ha någon att bry sig om, det ger välbefinnande och lugn och vårt

– Ta en promenad ute i naturen, lyssna på fåglarna, andas in doften av blommor, skog och hav, det stimulerar också frisättningen av oxytocin. En annan sak som är bra är att ta ett varmt bad. Om kalla bad frisätter adrenalin så är motsatsen varma, mjuka och omslutande bad.

– När det här är över tror jag inte att vi kan ersätta alla möten med videosamtal eller telefon. Jag tror att nu mer än någonsin så har vi förstått hur mycket gemensamhet med andra ger. Vi kan nog dra ner något på möten i verkliga livet, men inte ta bort dom helt eftersom umgänge är så belönande för vårt må-bra-system.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

 

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.