Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

I en artikel om HPV-vaccinet Gardasil tidigare i veckan kritiserade den före detta cancerforskaren Ann-Charlotte Stewart vaccinet. Hon menade att forskningen kring den är bristfällig och kallade massvaccinationen för en tidsinställd bomb. Vad tycker då chefsläkaren på Stockholms läns landsting, Henrik Almkvist, om frågan? Kureras reporter Maja Sönnerbo har frågat honom.

Vad säger chefsläkaren om Gardasil?

I en tidigare artikel kritiserade den före detta cancerforskaren Ann-Charlotte Stewart HPV-vaccinet Gardasil. Hon menade att forskningen kring vaccinet är bristfälligt och kallade  massvaccinationen för en tidsinställd bomb.
Vad tycker då chefsläkaren på Stockholms läns landsting, Henrik Almkvist, i frågan?
Kureras reporter Maja Sönnerbo har intervjuat honom. 

Gardasil har bara funnits i tio år. Hur kan man vara säker på att det inte finns långsiktiga biverkningar?
– Jag känner mig fullständigt trygg med Gardasils prövotid. När det gäller vaccin kommer sena biverkningar generellt inom några månader. Det finns inget vaccin som ger biverkningar efter flera år. Då är de ute ur kroppen för länge sedan.

 

Kan vacciner störa det naturliga immunförsvaret?
– Det saknas helt vetenskapliga belägg för ett sådant påstående. Det stämmer dock att om man genomgår en infektionssjukdom får man ett ännu starkare immunförsvar än om man vaccinerar sig mot den.

I den amerikanska databasen för vaccinskador VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) finns nästan 23 000 biverkningsrapporter om Gardasil. 104 av dem är dödsfall. Varför uppmärksammar ni inte de uppgifterna?
– När man gör en läkemedelsprövning måste man notera allt som händer med testpersonerna, oavsett om det har samband med medicinen eller inte. Motståndarna tar de här uppgifterna som argument mot vaccinerna, trots att symptomen inte har ett bevisat samband med medicinen. Dödsfall som rapporterats in kan till exempel bero på en bilolycka eller drunkning när man tittar närmare på enskilda fall.
– Gardasil har idag getts till 30 miljoner kvinnor i 90 miljoner doser. När ett preparat används av så många dyker självklart även sällsynta biverkningar upp bland biverkningsrapporterna.

Motståndare till Gardasil är kritiska till att man i många studier använt aluminiumbaserade adjuvansen som placebo. Man menar att biverkningarna därför inte skiljde sig nämnvärt mellan de olika grupperna. Vad tänker du om det?
– Jag kan för lite om det. Däremot kan jag säga att den enorma mängden kvinnor över hela världen som har fått Gardasil gör att jag känner mig trygg. Vi har dessutom myndigheter med oberoende experter som övervakar läkemedlens effekter.

Det är inte så att myndigheter och forskare i många fall är styrda av starka påtryckningar och ekonomiska incitament från läkemedelsindustrin?
– Att myndigheter skulle mörka biverkningar av läkemedel är för mig helt främmande. Varför skulle de göra det? Det är deras uppgift att övervaka. Om riskerna är för stora dras läkemedlen in.

 

Det finns väl en gråzon mellan de biverkningar som helt säkert kan kopplas till en medicin och de symptom som garanterat inte har ett samband med preparatet?
– Det finns ekonomiska incitament för läkemedelsföretag att uppmärksamma alla biverkningar. Om deras mediciner orsakar skador får de betala enorma skadestånd.

Är inte regelbunden cellprovtagningen ett tillräckligt skydd mot livmoderhalscancer? Måste man vaccinera sig också?
– Livmoderhalscancer är en allvarlig sjukdom med en svår behandling. Ungefär 450 svenskar drabbas varje år och 150 av dem dör. Cellprovtagningarna är jätteviktiga och effektiva, men de räcker inte alla gånger. Det finns livmoderhalscancer som utvecklas mycket snabbare än vad livmoderhalscancer vanligtvis gör. I de fallen kan vaccinet vara det som räddar dig.

Av Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

 

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.