Annons
Annons

Vad säger chefsläkaren om Gardasil?

I en artikel om HPV-vaccinet Gardasil tidigare i veckan kritiserade den före detta cancerforskaren Ann-Charlotte Stewart vaccinet. Hon menade att forskningen kring den är bristfällig och kallade massvaccinationen för en tidsinställd bomb. Vad tycker då chefsläkaren på Stockholms läns landsting, Henrik Almkvist, om frågan? Kureras reporter Maja Sönnerbo har frågat honom.

Redaktionen

18 december, 2012
Dela inlägget

I en tidigare artikel kritiserade den före detta cancerforskaren Ann-Charlotte Stewart HPV-vaccinet Gardasil. Hon menade att forskningen kring vaccinet är bristfälligt och kallade massvaccinationen för en tidsinställd bomb.
Vad tycker då chefsläkaren på Stockholms läns landsting, Henrik Almkvist, i frågan?
Kureras reporter Maja Sönnerbo har intervjuat honom.

Gardasil har bara funnits i tio år. Hur kan man vara säker på att det inte finns långsiktiga biverkningar?
– Jag känner mig fullständigt trygg med Gardasils prövotid. När det gäller vaccin kommer sena biverkningar generellt inom några månader. Det finns inget vaccin som ger biverkningar efter flera år. Då är de ute ur kroppen för länge sedan.

Kan vacciner störa det naturliga immunförsvaret?
– Det saknas helt vetenskapliga belägg för ett sådant påstående. Det stämmer dock att om man genomgår en infektionssjukdom får man ett ännu starkare immunförsvar än om man vaccinerar sig mot den.

I den amerikanska databasen för vaccinskador VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) finns nästan 23 000 biverkningsrapporter om Gardasil. 104 av dem är dödsfall. Varför uppmärksammar ni inte de uppgifterna?
– När man gör en läkemedelsprövning måste man notera allt som händer med testpersonerna, oavsett om det har samband med medicinen eller inte. Motståndarna tar de här uppgifterna som argument mot vaccinerna, trots att symptomen inte har ett bevisat samband med medicinen. Dödsfall som rapporterats in kan till exempel bero på en bilolycka eller drunkning när man tittar närmare på enskilda fall.
– Gardasil har idag getts till 30 miljoner kvinnor i 90 miljoner doser. När ett preparat används av så många dyker självklart även sällsynta biverkningar upp bland biverkningsrapporterna.

Motståndare till Gardasil är kritiska till att man i många studier använt aluminiumbaserade adjuvansen som placebo. Man menar att biverkningarna därför inte skiljde sig nämnvärt mellan de olika grupperna. Vad tänker du om det?
– Jag kan för lite om det. Däremot kan jag säga att den enorma mängden kvinnor över hela världen som har fått Gardasil gör att jag känner mig trygg. Vi har dessutom myndigheter med oberoende experter som övervakar läkemedlens effekter.

Det är inte så att myndigheter och forskare i många fall är styrda av starka påtryckningar och ekonomiska incitament från läkemedelsindustrin?
– Att myndigheter skulle mörka biverkningar av läkemedel är för mig helt främmande. Varför skulle de göra det? Det är deras uppgift att övervaka. Om riskerna är för stora dras läkemedlen in.

Det finns väl en gråzon mellan de biverkningar som helt säkert kan kopplas till en medicin och de symptom som garanterat inte har ett samband med preparatet?
– Det finns ekonomiska incitament för läkemedelsföretag att uppmärksamma alla biverkningar. Om deras mediciner orsakar skador får de betala enorma skadestånd.

Är inte regelbunden cellprovtagningen ett tillräckligt skydd mot livmoderhalscancer? Måste man vaccinera sig också?
– Livmoderhalscancer är en allvarlig sjukdom med en svår behandling. Ungefär 450 svenskar drabbas varje år och 150 av dem dör. Cellprovtagningarna är jätteviktiga och effektiva, men de räcker inte alla gånger. Det finns livmoderhalscancer som utvecklas mycket snabbare än vad livmoderhalscancer vanligtvis gör. I de fallen kan vaccinet vara det som räddar dig.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Annons