Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

I en artikel om HPV-vaccinet Gardasil tidigare i veckan kritiserade den före detta cancerforskaren Ann-Charlotte Stewart vaccinet. Hon menade att forskningen kring den är bristfällig och kallade massvaccinationen för en tidsinställd bomb. Vad tycker då chefsläkaren på Stockholms läns landsting, Henrik Almkvist, om frågan? Kureras reporter Maja Sönnerbo har frågat honom.

Vad säger chefsläkaren om Gardasil?

I en tidigare artikel kritiserade den före detta cancerforskaren Ann-Charlotte Stewart HPV-vaccinet Gardasil. Hon menade att forskningen kring vaccinet är bristfälligt och kallade  massvaccinationen för en tidsinställd bomb.
Vad tycker då chefsläkaren på Stockholms läns landsting, Henrik Almkvist, i frågan?
Kureras reporter Maja Sönnerbo har intervjuat honom. 

Gardasil har bara funnits i tio år. Hur kan man vara säker på att det inte finns långsiktiga biverkningar?
– Jag känner mig fullständigt trygg med Gardasils prövotid. När det gäller vaccin kommer sena biverkningar generellt inom några månader. Det finns inget vaccin som ger biverkningar efter flera år. Då är de ute ur kroppen för länge sedan.

 

Kan vacciner störa det naturliga immunförsvaret?
– Det saknas helt vetenskapliga belägg för ett sådant påstående. Det stämmer dock att om man genomgår en infektionssjukdom får man ett ännu starkare immunförsvar än om man vaccinerar sig mot den.

I den amerikanska databasen för vaccinskador VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) finns nästan 23 000 biverkningsrapporter om Gardasil. 104 av dem är dödsfall. Varför uppmärksammar ni inte de uppgifterna?
– När man gör en läkemedelsprövning måste man notera allt som händer med testpersonerna, oavsett om det har samband med medicinen eller inte. Motståndarna tar de här uppgifterna som argument mot vaccinerna, trots att symptomen inte har ett bevisat samband med medicinen. Dödsfall som rapporterats in kan till exempel bero på en bilolycka eller drunkning när man tittar närmare på enskilda fall.
– Gardasil har idag getts till 30 miljoner kvinnor i 90 miljoner doser. När ett preparat används av så många dyker självklart även sällsynta biverkningar upp bland biverkningsrapporterna.

Motståndare till Gardasil är kritiska till att man i många studier använt aluminiumbaserade adjuvansen som placebo. Man menar att biverkningarna därför inte skiljde sig nämnvärt mellan de olika grupperna. Vad tänker du om det?
– Jag kan för lite om det. Däremot kan jag säga att den enorma mängden kvinnor över hela världen som har fått Gardasil gör att jag känner mig trygg. Vi har dessutom myndigheter med oberoende experter som övervakar läkemedlens effekter.

Det är inte så att myndigheter och forskare i många fall är styrda av starka påtryckningar och ekonomiska incitament från läkemedelsindustrin?
– Att myndigheter skulle mörka biverkningar av läkemedel är för mig helt främmande. Varför skulle de göra det? Det är deras uppgift att övervaka. Om riskerna är för stora dras läkemedlen in.

 

Det finns väl en gråzon mellan de biverkningar som helt säkert kan kopplas till en medicin och de symptom som garanterat inte har ett samband med preparatet?
– Det finns ekonomiska incitament för läkemedelsföretag att uppmärksamma alla biverkningar. Om deras mediciner orsakar skador får de betala enorma skadestånd.

Är inte regelbunden cellprovtagningen ett tillräckligt skydd mot livmoderhalscancer? Måste man vaccinera sig också?
– Livmoderhalscancer är en allvarlig sjukdom med en svår behandling. Ungefär 450 svenskar drabbas varje år och 150 av dem dör. Cellprovtagningarna är jätteviktiga och effektiva, men de räcker inte alla gånger. Det finns livmoderhalscancer som utvecklas mycket snabbare än vad livmoderhalscancer vanligtvis gör. I de fallen kan vaccinet vara det som räddar dig.

Av Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.