Annons
Annons

Vad säger ditt namn om din personlighet?

Ditt namn avslöjar mer om dig än du kanske tror! Ny forskning visar nämligen att våra namn kan påverka både vår personlighet, potentiellt stora beslut i livet – och även vårt utseende!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
26 maj, 2023
Vad säger ditt namn om din personlighet?

Ditt namn avslöjar mer om dig än du kanske tror! Ny forskning visar nämligen att våra namn kan påverka både vår personlighet, potentiellt stora beslut i livet – och även vårt utseende!

Hur många gånger i våra liv svarar vi på frågan ”vad heter du?”. Troligen tusentals gånger.Vårt namn betyder dock mer och avslöjar mer om oss än vi kanske tror. Det är inte bara som informationslapp om oss själva som hjälper andra människor att komma ihåg. För visst kan det vara lätt att föreställa sig en viss personlighetstyp när man hör ett visst namn?

LÄS OCKSÅ: Blinda bättre på att uppfatta kroppens signaler

Är du en Ruth eller Elizabeth?

I en studie av Handelshögskolan som har 12 år på nacken och som bland annat DN skrev om när den kom, så visade det sig att pojkar som fått y-namn, alltså förnamn som slutar på bokstaven Y, som Sonny, Benny, Jerry och Conny, tycktes löpa större risk att hamna i fängelse.

På liknande sätt har man kunnat läsa om den kraftiga överrepresentationen av namnet Johan bland VD-poster i svenska börsbolag, tätt följt av Anders och Per. Detta enligt en kartläggning av Dagens Industri i år. Och enligt en amerikansk studie med 400 deltagare förknippades namnet ”Elizabeth” i hög grad med en varm och kompetent person, medan ”Ruth” sågs som en kompetent, men inte så varm person.

Stereotyp syn på namn vanligt

Vi använder oss också av namn för att dra slutsatser, ofta stereotypa (eller rentav fördomsfulla), om andra personers etnicitet och sociala klass. En serie av experiment med tusentals amerikanska deltagare visade att det var vanligare att gissa på att en ”Mary”, eller en person med liknande namn som är vanligt bland europeiska amerikaner, hade både högre utbildning och inkomst än personer vid namn ”Lakisha”, som är vanligare bland afroamerikaner.

På liknande sätt kopplade de tillfrågade amerikanerna de typiskt latinamerikanska namnen till de lägsta inkomst- och utbildningsnivåerna. Vanliga namn bland asiatiska amerikaner var tvärtom kopplade till de högsta utbildnings- och inkomstnivåerna, precis som typiska namn bland europeiska amerikaner.

LÄS OCKSÅ: Simon Kyaga: “Öka din visdom och bli lyckligare”

Namnval skvallrar om värderingar

Sättet att välja namn till våra barn kan också skvallra om föräldrarnas kultur och värderingar. Att välja ett ovanligt/impopulärt namn kan enligt flera forskare tyda på en önskan att sticka ut och vara unik. Och tvärtom; vanliga namn kan tyda på en vilja att hjälpa sitt barn att ”passa in”. Och det återspeglar sig även i geografin, för i de delar av världen där befolkningen är mer individualistisk är också de relativt ovanliga barnnamnen vanligare.

Nya studier visar fascinerande nog att vi även kan se ut som våra namn! När såväl människor som datorer fick uppmaningen att gissa vilket av en handfull namn som en person på ett foto hade, så kunde de göra det oftare än slumpen.

LÄS OCKSÅ: Så kan god vänskap minska inflammation i kroppen

Styr namnet vårt öde?

De namn vi har fått kan även påverka vilken typ av karriär vi gör och var vi hamnar i livet. I en serie studier från USA fann man att kvinnor som hette Virginia var mer benägna att bo i orten Virginia Beach, än kvinnor som hette Mildred. De som hette Mildred var å andra sidan mer benägna än ”Virginias” att bo i Milwaukee.

Forskarna fann också att sannolikheten att män vid namn ”Dennis” jobbade som tandläkare (=dentist på engelska) var oproportionerligt stor. Forskarna bakom studierna menar att våra namn kan vara med och forma våra livsbeslut genom något som kallas indirekt egenkärlek (”implicit egotism”, på engelska).

Men andra efterföljande studier ifrågasätter att dessa sammanträffande skulle handla om att vårt namn omedvetet skulle styra vart vi bosätter oss eller vad jobbar med. Även om ”Dennis” var mer benägen att bli tandläkare än män som heter ”Walter”, så var de nämligen även mer benägna än ”Walter” att bli advokater.

Källa: Psychology Today, DN, Dagens Industri

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons