Vad är det som styr vår aptit?

Det handlar inte om bristande karaktär, mättnadskänslor är blott ett avbrott i den konstanta hunger vi är begåvade med. Inte så konstigt kanske, det har historiskt handlat om ren överlevnad –  vi måste äta för att överleva. Kureras kostrådgivare och PT Carolin Helt berättar mer.

Idag är det större risk att vi äter ihjäl oss än att vi svälter ihjäl. Detta tar dock inte kroppens hungersignaler någon hänsyn till. Vad är det då som händer i kroppen när magen börjar kurra och suget sätter in? Och vad kan hjälpa oss att bara äta så mycket som vi faktiskt behöver?
Aptitregleringen styrs till största delen från hjärnan, närmare bestämt från hypotalamus som får input från mag- tarmkanalen, fettväven och från levern

Det finns olika hypoteser om vad som styr aptiten:
Lipostatisk teori: en ökad fettväv ger minskad aptit och en minskad fettväv ger ökad aptit. Trots denna epidemi av övervikt så finns det många människor som ligger på samma vikt år ut och år in utan till synes bry sig ett dugg om vad de äter och dricker. De känner av denna effekt och reglerar sitt energiintag omedvetet.
Glykostatisk teori: högt blodsocker sänker aptiten och lågt blodsocker ökar aptiten. Detta har vi nog alla känt, vid lågt blodsocker skriker kroppen efter energi.

 

Ökad mättnadskänsla
Termostatisk teori: sänkt kroppstemperatur ökar aptiten och hög kropps-temperatur minskar aptiten. När det är 30 grader varmt äter vi ofta lite lättare mat, vi har helt enkelt inte samma aptit. För att bli mätt på mindre mängd mat- ät och drick varmt, det ger en ökad mättnadskänsla.
Vid träning och annan fysisk aktivitet ökar vårt energibehov och då ökar även vår aptit, vilket är ganska logiskt. Tyvärr ökas aptiten även då vi är helt inaktiva, därför behöver vi fysisk aktivitet för att aptitregleringen ska fungera.

”Lyxmetabolismen”
Hunger är en stress för kroppen, samtidigt är stress en av faktorerna som frisätter hungersignaler. Fasta, lågt blodsocker och ett ökat energibehov sätter igång dessa signaler. Hungersignalerna håller dig vaken och ökar aptiten. De minskar på ”lyxmetabolismen”, de ser alltså till att kroppen inte gör av med mer energi än den måste, kroppstemperaturen sjunker exempelvis. De ökar fettinlagringen och den basala energiförbrukningen minskar.

Stimulerar tarmmotoriken
Orexin är ett hormon som frisätts som bidrar till en ökad vakenhet. Det är alltså inte bra för nattsömnen att gå och lägga sig hungrig. De som drabbas av sjukdomen narkolepsi eller ”sömnsjuka” har inget orexin i kroppen. Hormonet grelin är en av få hungersignaler som inte kommer från hjärnan utan från magsäcken. Det förbereder för kroppen för matintag genom att öka syraproduktionen, stimulerar bukspottskörteln och tarmmotoriken.

Den kraftigaste hungersignalen
NPY, neuropeptid-y, är den aktivaste och kraftigaste hungersignalen. NPY är den största boven när det gäller att göra oss överviktiga. Den ökar aptiten specifikt för sött och pressar hela tiden kroppen mot en positiv energibalans, mer energi in i kroppen än vad vi gör av med. NPY aktiveras av höga blodfetter.
Dopamin frigörs när du äter godis och läsk. Dopamin ger dig lustkänslor, endorfiner gör att du mår bra medan hormonet grelin skapar ökat sötsug och hunger. Det är därför du gärna äter mer sötsaker än vad som är bra när du en gång har börjat småtugga godis.

Mättnadssignaler
Förmågan att känna hunger kan aldrig slås ut, det kan däremot förmågan att uppleva mättnad göra. Mättnad är som tidigare sagt bara ett uppehåll i vår ständiga hunger. Att vara mätt innebär ett välmående. Må bra hormonet serotonin frisätts och en lugn känsla infinner sig.
Mättnadssignalerna påverkar vårt belöningssystem, gör oss nöjda och motivationen att äta sjunker. Det ökar vår ”lyxmetabolism”, kroppstemperaturen ökar och den basala energiförbrukningen ökar. Mättnadssignalerna kommer främst från magen, tarmarna och fettväven.
Mättnadspeptiden CCK, colecystokinin frisätts av fett och protein och hämmar magsäckstömningen. Detta är en orsak till varför protein och fettrik mat mättar längre.
CCK hämmar frisättning av NPY, vår främsta hungersignal. CCK ökar vår serotoninhalt vilket ger oss tillfredställelse. CCK minskar frisättandet av dopamin.
Från tarmen utsöndras entrerotatin som är ett enzym som bryter ner fett. Det minskar även det dopamin och ökar frisättning av serotonin. Det är katabolt och ökar vår lyxmetabolism.

Det farligaste fettet
Leptin produceras i fettväven och hämmar hungersignalerna och ökar basal metabolismen. Detta borde betyda att ju mer fett på kroppen desto mindre hungrig, eller? Tyvärr finns det en feedback-mekanism som gör att leptin hämmar sin egen produktion och det uppstår en leptin resistens. Det farligaste fettet på kroppen, bukfettet, producerar dessutom bara hälften så mycket leptin. Vår historia som grottmänniskor i ständig jakt på föda för vår överlevnad ligger oss ständigt till last.

Vad kan vi då göra för att bibehålla en sund vikt utan att för den skull behöva vara mer eller mindre konstant hungrig?
Eftersom fett och protein ligger kvar längre i magsäcken och mättar under en längre tid, bör vi då urskillningslöst äta en fet och proteinrik kost?
Om vi baserar vår föda på mättat fett och rött kött kanske vi håller oss mätta men vi riskerar att få andra mindre positiva effekter. Mättat fett lagras lättare i fettväven då det är mycket stabilt och den typ av fett som kroppen gärna sparar på för senare bruk medan enkelomättat fett lättare går till förbränning. Fleromättat fett är det som är mest känsligt för oxidation, vilket medför att kroppen i första hand använder det som bränsle för att undvika radikalbildning.

Ett allt för högt intag av mättat fett kan bland annat orsaka:

  • Övervikt
  • Diabetes typ 2
  • Vissa cancerformer
  • MS
  • Eventuellt en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Ät fett men undvik det mättade fettet. Välj enkelomättat och fleromättat fett dessa fetter hittar vi främst i vegetabilier och fisk. Protein mättar bäst av alla näringsämnen. En proteinrik kost betyder alltså att man äter mindre utan att bli hungrig fort igen. Protein balanserar blodsockret vilket även det leder till en mer kontrollerad aptit. Protein innehåller kväve vilket ökar energiförbrukningen då det måste utsöndras via urinen. Detta tillsammans med mättnadseffekten gör ett ökad proteinintag till ett bra knep för att hålla vikten. Välj fisk, ägg, mjölk- och vegetabiliska proteinkällor i första hand. Rött kött och charkuteriprodukter innehåller en hög andel av de fetter vi bör undvika, kött från vilt är då ett bättre alternativ.

Tips
Kolhydrater är kroppens främsta bränsle, ät dem men välj dem med omsorg. Undvik raffinerade kolhydrater som snabbt går genom systemet som egentligen bara höjer blodsockret en kort stund och som sedan lämnar oss ännu mer sötsugna och hungriga. Ät fiberrikt, fibrer mättar och håller mage och tarmar sysselsatta.
Ät och drick varmt. Värmen signalerar mättnad. Motionera för att hålla energiförbrukningen igång. Därmed ser vi till att energibalansen hålls och vi håller vikten utan att vara hungriga.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

vete lök

Glutenöverkänslig – kanske inte

Kost

Är det gluten du inte tål eller kan det vara något annat som är boven i dramat. Länge har gluten toppat listorna som skurk när det kommer till uppblåst mage och att utesluta gluten ur sin kost har blivit lite av en trend. Men även om det kan finnas fördelar med att utesluta gluten ur kosten kan det faktiskt vara ett annat ämne i vete som ställer till det när det kommer till just magbesvär.

vinnare_l-argiplex_tota

Årets energiboost 2017 ger lust och energi

Hälsa

I Swedish Health Awards röstades L-Argiplex Total fram som Årets energiboost 2017. Produkten är den tredje generationen av L-Argiplex som varit en älskad lustprodukt för både kvinnor och män i nästan 15 år. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.