Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Quinoasallad

Våga välja vegetariskt

Fakta

Välj ekologiskt när du väljer grönt och äter du kött, ägg eller fisk- välj KRAV. Det kanske kostar lite mer men du får i dig betydligt mycket mer näring. Det ger livsenergi både för dig och planeten.

Köttkonsumtionen i Sverige minskade med två procent förra året. Man antar att detta beror på det ökade priset på kött. Två procents minskning av en väldigt hög konsumtion, bör tilläggas. Kurera fick en pratstund med författaren Inga-Britta Sundqvist som skrivit Vegetariska kokboken.

Enligt Jordbruksverket äter genomsnittssvensken 85 kilo kött per år. Trenden att äta enligt LCHF med mycket kött och mättat fett har hållit i länge och det har säkerligen hjälpt upp den siffran. På flera håll i världen börjar nu LCHF-trenden att mattas av. Fler och fler väljer nu att äta mer vegetariskt. Skälen till att äta mer vegetariskt är många.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker 

 

Många anledningar att äta vego
Det kan handla om etiska skäl. Människans hantering av djur kan ifrågasättas på många punkter.
Miljöperspektivet är ett annat, det krävs 2 300 kvadratmeter åkermark per person och år för blandkost medan det räcker med 1 500 kvadratmeter för vegetarisk kost. Köttproduktionen står för mer växtgasutsläpp än vad transportsektorn gör och det går åt 100 000 liter vatten för att få fram ett kilo nötkött.

Ett knippe morötterHälsoperspektivet
Tittar man på hälsoperspektivet finns det ännu fler skäl till att öka den vegetariska delen av kosthållningen. Den vegetariska kosten är full av fytokemikalier, karotenoider, flavonoider och antioxidanter. Antioxidanter skyddar oss från oxidativ stress och verkar som synergister – de ökar alltså varandras effekter.
Flavonoider finns i nästan alla grönsaker och frukter, har en inflammationshämmande effekt. De finns mest i de som växer ovan jord och det är de yttre delarna som innehåller mest. Ät alltså gärna skalet på äpplen och den vita hinnan på apelsinklyftorna. Flavonoider är värmekänsliga och försvinner alltså vid upphettning.
Vegetabilier är supermat för den som vill hålla sig frisk och ung. Se till att äta varierat och välj av alla olika färger.

Råkost
Raw food, eller råkost, har blivit en trend. Raw food innebär att maten inte värms mer än 42 grader. På så sätt bevaras näringsämnena och även alla enzymer.
Enzymer verkar som katalysatorer för alla kemiska processer i kroppen, de är livsviktiga. Kroppen producerar egna enzymer men den förmågan försämras vid stress, sömnbrist och åldrande. Matsmältningen är beroende av enzymerna, inga vitaminer, mineraler eller hormoner fungerar utan tillräcklig mängd enzymer. Genom att äta råkost får vi i oss rikligt med enzymer.
Näring och protein i vegetarisk kost
Men hur är det, kan man verkligen få i sig av alla näringsämnen om man äter en strikt vegetarisk kost? Hur är det med proteinbehovet, kan det tillgodoses?
Jo, det går. Det handlar om att kombinera säd, nötter, frön, bönor och linser. På så sätt tillförs kroppen de essentiella aminosyror som behövs. Det krävs intresse, engagemang och kunskap för kosthållningen om man väljer att äta hundra procent vegetariskt.

► Läs också: 6 tips som motverkar matsvinn

Ekologiskt
Ekologiskt odlade vegetabilier smakar mer och håller ofta längre. De innehåller mer näring. Quality Low Input Food Project, som är EU:s forskningsprojekt, visar att det finns upp till 40 procent mer antioxidanter i ekologiskt odlade grönsaker, frukter och sädesslag. Vid ekologisk odling får inte genmanipulering, bekämpningsmedel, gifter och handelsgödsel förekomma. Ekologiska livsmedel får inte heller innehålla några ämnen som kan skada människor eller natur. Väljer man grödor efter säsong maximeras näringsinnehållet ytterligare och det blir dessutom mer plånboksvänligt.

Inga-Britta Sundqvist ler

Inga-Britta Sundqvist, föreläsare och författare till Vegetariska kokboken.

Inga-Britta blev vegetarian redan som tolvåring
Den grönrutiga Vegetariska Kokboken har haft en given plats i det vegetariska köket sen den gavs ut för trettio år sedan. 2012 gavs den ut på nytt i en ny omarbetad och uppdaterad version med helt nytt bildmaterial.
Kurera fick en pratstund med författaren Inga-Britta Sundqvist som skrivit Vegetariska kokboken.
Redan som tolvåring tog hon beslutet att bli vegetarian. Hon var som hon själv säger, ett känsligt barn som ofta var sjuk och förkyld. Det etiska perspektivet var också avgörande, det bar henne emot att äta djur.

 

Vegetariskt 60-tal
Detta var i mitten på 60-talet, då var det inte många som talade om vegetarisk kost och det oetiska i att äta djur. Det fanns inga möjligheter till vegetarisk skolmat på den tiden, så helt vegetarisk kunde kosthållningen inte vara. Inga-Brittas mamma var dock positiv till dotterns val och gav henne pengar för att själv bege sig till hälsokostbutiken för att inhandla vad hon behövde komplettera kosten med. Som mamma var hon lite orolig för att Inga-Britta inte skulle få i sig av alla näringsämnen. Inga-Britta mins väl sitt första besök i hälsobutiken.
– Jag cyklade de dryga sex kilometrarna till butiken och just den dagen hade de provsmakning på torkade aprikoser. Det var det godaste jag någonsin smakat! Jag köpte aprikoser för alla pengar jag hade fått av mamma. Det blev en stor kartong! Mamma var inte helt nöjd med inköpet. Det var ju variation i den vegetariska kosten hon ville att jag skulle ha.

Holistisk syn på hälsa
Det fanns inte speciellt mycket böcker eller annan litteratur i ämnet på den tiden men Inga-Britta läste allt hon kom över och blev intresserad inte bara av kosten utan av den holistiska synen på hälsan. Som 15-åring lärde hon sig meditation av en zenbuddistisk nunna. Hon fortsatte att utbilda sig själv och som 22-åring började hon leda studiecirklar om den vegetariska livsstilen. Problemet var att hitta lämpligt kursmaterial. Att skriva eget var inte att tänka på. Inga-Britta är dyslektiker och har alltid fått röda bockar i kanten på allt hon skrivit i skolan. Men för 30 år skrev hon dock första versionen av Vegetariska kokboken.
Mycket har dock hänt på 30 år och i den nya uppdaterade versionen lyfts miljöperspektivet fram och många nya råvaror finns med som vi inte kände till förr.
Vegetariska kokboken är helt omarbetad med nya recept samt bilder, nyskriven näringslära och förutom miljöperspektivet har även det österländska sättet att se på hälsan tagits med.
Första boken riktade sig till deltagarna i Inga-Brittas studiecirklar, den här boken riktar sig både till den som levt länge som vegetarian och till den som bara vill lägga in mer vegetariskt i sin kosthållning.

Inga-Britta ger tre goda skäl till att våga välja vegetariskt:
1. Det är klimatsmart
2. Det etiska skälet. Både mot djur, miljö och världsekonomin
3. Av hälsoskäl

Av Carolin Helt


Fakta

Välj ekologiskt när du väljer grönt och äter du kött, ägg eller fisk- välj KRAV. Det kanske kostar lite mer men du får i dig betydligt mycket mer näring. Det ger livsenergi både för dig och planeten.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.