Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

familj ligger i gräset och tar det lugnt

Våga vara lat på semestern

Se upp med att göra semestern till en stressfälla!
Våga istället göra ... ingenting.

Semester - en tid för avkoppling och återhämtning i hängmattan eller några veckor av påtvingade släktbesök, husrenoveringar och barn som ska aktiveras?

Vänta med att bygga den där altanen
Att sätta upp orealistiska mål och planera semestern i detalj är inget som beteendevetaren och stressdoktorn Tomas Danielsson som skrivit boken ”Smart och lat” rekommenderar – tvärtom.
– Det är bättre att bygga altanen under våren och sedan sitta och njuta på den under sommaren. Skämt åsido så är det vissa som njuter av att få pyssla och bygga under semestern och det är helt okej, så länge man inte gör semestern till en tid för enbart projekt och där allt handlar om plikt och tvång, säger han.

LÄS OCKSÅ: Hälsorådgivarens tips för en skön semester

Ha en period på minst tre veckor för att ladda om
Vi lever i ett samhälle med ett uppskruvat tempo där utbrändhet har blivit en folksjukdom. Därför är det än viktigare att ta tillfället i akt och göra ingenting under semestern – istället för att tro att man ska hinna med allt som man inte hunnit med under året.
– Bland annat har brittiska forskare kommit fram till att man bör ha en period på minst tre veckor för att bromsa in och ladda om. Sedan är det såklart individuellt hur vi laddar våra batterier, det finns inget facit som passar alla, men det är någon slags måttstock.

 

LÄS OCKSÅ: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn

Blir mer sällan sjuka
Tomas Danielsson poängterar att de som törs vara lata också mer sällan blir sjuka.
– De får återhämtning och blir både mer kreativa, pigga och glada. De som istället konstant fyller upp sin tid får vare sig tid för återhämtning eller tid för reflektion.
Dessutom varnar han för att ha för många måsten under semestern.
– Försök att göra plikt-besöket hos din gamla moster under våren och hälsa på din gamla faster på tidig höst så ni inte fastnar i massa plikter under större delen av semestern. Det finns ju trots allt elva månader om året då ni kan umgås med släkt och vänner i trevliga portioner, säger han.

LÄS OCKSÅ: 12 tips för en skön semester (utan sommarplågor)

Trotsa uteserveringarna och dra ner persiennerna
Tomas Danielsson menar också att vi inte bör lägga för mycket krut och förväntningar under just sommarledigheten. Att trotsa uteserveringarna och istället dra ner persiennerna och se på en film fungerar det med.
– Man behöver inte vara nyttig och produktiv jämnt. Att vara på topp och leverera är spöken som man bygger upp själv, det är nästan aldrig någon annan som ställer sådana krav på en, säger han.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.