Våga vara lat på semestern | Kurera.se
familj ligger i gräset och tar det lugnt

Våga vara lat på semestern

Se upp med att göra semestern till en stressfälla!
Våga istället göra ... ingenting.

Semester - en tid för avkoppling och återhämtning i hängmattan eller några veckor av påtvingade släktbesök, husrenoveringar och barn som ska aktiveras?

Vänta med att bygga den där altanen
Att sätta upp orealistiska mål och planera semestern i detalj är inget som beteendevetaren och stressdoktorn Tomas Danielsson som skrivit boken ”Smart och lat” rekommenderar – tvärtom.
– Det är bättre att bygga altanen under våren och sedan sitta och njuta på den under sommaren. Skämt åsido så är det vissa som njuter av att få pyssla och bygga under semestern och det är helt okej, så länge man inte gör semestern till en tid för enbart projekt och där allt handlar om plikt och tvång, säger han.

LÄS OCKSÅ: Hälsorådgivarens tips för en skön semester

Ha en period på minst tre veckor för att ladda om
Vi lever i ett samhälle med ett uppskruvat tempo där utbrändhet har blivit en folksjukdom. Därför är det än viktigare att ta tillfället i akt och göra ingenting under semestern – istället för att tro att man ska hinna med allt som man inte hunnit med under året.
– Bland annat har brittiska forskare kommit fram till att man bör ha en period på minst tre veckor för att bromsa in och ladda om. Sedan är det såklart individuellt hur vi laddar våra batterier, det finns inget facit som passar alla, men det är någon slags måttstock.

 

LÄS OCKSÅ: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn

Blir mer sällan sjuka
Tomas Danielsson poängterar att de som törs vara lata också mer sällan blir sjuka.
– De får återhämtning och blir både mer kreativa, pigga och glada. De som istället konstant fyller upp sin tid får vare sig tid för återhämtning eller tid för reflektion.
Dessutom varnar han för att ha för många måsten under semestern.
– Försök att göra plikt-besöket hos din gamla moster under våren och hälsa på din gamla faster på tidig höst så ni inte fastnar i massa plikter under större delen av semestern. Det finns ju trots allt elva månader om året då ni kan umgås med släkt och vänner i trevliga portioner, säger han.

LÄS OCKSÅ: 12 tips för en skön semester (utan sommarplågor)

Trotsa uteserveringarna och dra ner persiennerna
Tomas Danielsson menar också att vi inte bör lägga för mycket krut och förväntningar under just sommarledigheten. Att trotsa uteserveringarna och istället dra ner persiennerna och se på en film fungerar det med.
– Man behöver inte vara nyttig och produktiv jämnt. Att vara på topp och leverera är spöken som man bygger upp själv, det är nästan aldrig någon annan som ställer sådana krav på en, säger han.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.