Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel

Fakta

10 skäl att undvika GMO
GMO är skadligt.
GMO smittar för all framtid.
GMO skadar miljön.
GMO ökar användningen av bekämpningsmedel.
GMO ger farliga bieffekter.
GMO ökar INTE skörden och motverkar INTE svält i världen.
Myndigheternas översyn av GMO är försumbar.
Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt.
Oberoende forkning och rapportering attackeras och förtrycks.
Omsorg om kommande generationer.
Källa: "Genmanipulation" av Bertil Wosk.

Den första långtidsstudien på GMO visar på cancer och förtida död – och läkemedelsjättarna dominerar forskningsområdet genteknik.
Det är hög tid att Svensson vaknar och lär sig vad GMO är, inser riskerna och slutar lägga locket på.

Det menar hälsorådgivaren, tillika Kureras bloggare Mia Hagenmalm, i en gästkrönika.

Idag vet många inte vad GMO är. I alla fall lägger de ingen större notis om det. Man lägger locket på.
GMO är något obehagligt och där sätter vi på skygglapparna och blundar för den eventuella fakta vi fått. Och misstror den nog också lite. Ja, man genmanipulerar något – men är det verkligen något du och jag behöver veta eller bry oss om? Nä, i så fall hade väl någon sagt till oss det, eller hur?
Ja, det kan man tycka men tyvärr fungerar det inte så. Men jag säger det nu. Och du har förmodligen hört något av det förut. Du har bara inte lyssnat. 

GMO är för svårt att ta in! Det är dessvärre så många människor funkar. Men – det är ytterst viktigt att vi får information och att vi själva ser till att lära oss om GMO.
För det är vår framtid jag pratar om. Din och min och våra barns. Så lyssna nu.

 

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Mia Hagenmalm

Mia Hagenmalm.

Genmanipulerad föda ger skador
…och inte bara i naturen där det slår ut våra viktigaste insekter och ger förändringar i ekosystemet. Det skadar även oss människor. GMO ger cancer, ADHD, autism och gud vet vad. Det är bara några av anledningarna till varför det är viktigt att skaffa sig kunskap om genmanipulerad föda.
En del forskare bedyrar att GMO inte alls är farligt. De har fel. Det är så att man faktiskt tillverkar en planta som tillverkar sitt eget insektsgift. Denna är giftig. Jag menar: hittar man bekämpningsmedel i urinen på mjölkkor som ätit GMO-foder, vad tror du kommer ut med mjölken då? Gissa.
I exempelvis Danmark ger man kreatur GMO-foder och Arla importerar hela en miljard liter mjölk från Danmark. Så det gäller att läsa på förpackningarna när det gäller mjölk, ost, keso och så vidare – och fråga sig: varifrån kommer produkten?
Ett tips! Förpackningar från Arla med den röda mjölkkossan på är svensk!

► Läs också: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Nyttoinsekter som dör – och skapar en ond cirkel
Inte bara vi människor får i oss giftet genom livsmedel från djuret som äter GMO-foder. Insekter dör, och inte bara skadeinsekter. Det gör även bin, så kallade nyttoinsekter och fåglar. Och vet du hur det blir om nyttoinsekterna dör? Jo, ingen mat på jorden! Det är allvarlig fakta! Dessutom skapar GMO resistenta insekter som exempelvis hos majsrotsbaggen. En studie i USA visar att majsrotsbaggen, som äter roten på majsen, har utvecklat resistens mot majssorten CRY3Bb 1. Den här majsen med benämning Cry3Bb 1 har genmodifierats för att kunna tillverka sitt eget gift just mot majsrotsbaggen. Där har man bitit sig själv i rumpan. Detta leder nämligen till att man måste tillverka ännu starkare bekämpningsmedel och det hela resulterar i en ond cirkel.

Vad är då GMO – genmanipulering?
Jo GMO, eller genmanipulerade organismer, betyder att man gör ett ingrepp i arvsmassan för att förändra en egenskap i en organism för att ge upphov till en önskad egenskap.
GMO sker främst inom jordbruksområdet. Man har haft som mål att förlänga produkens livslängd i butiken, underlätta transporter och göra förädlingen mer lönsam.

Hört namnet Monsanto?
Idag är sojabönan det viktigaste basmedlet i världen. Soja odlas konventionellt tillsammans med en hel del bekämpningsmedel. Roundup, som är ett av världens mest sålda ogräsmedel, står för den tredje största förgiftningsorsaken i USA och gör marken steril, förgiftar vattnet och dödar livet i havet. Roundup är framtaget av Monsanto, samma företag som lyckats ta fram genmanipulerade sojabönan Roundup Ready, vilket har ett passande namn eftersom att bönan är resistent mot företagets eget bekämpningsmedel Roundup!
Ja, det går att tjäna mycket pengar på att sälja sojabönor som är resistent mot bekämpningsmedel, men framförallt kan man sälja mer bekämpningsmedel. Företaget Monsanto har patent på sojabönan, men också på själva genen som kan säljas och manipuleras in i vilken organism som helst.
Soja är vanlig ingrediens i halv- och helfabrikat som till exempel pasta, bakverk, köttproduktioner, glass och barnmat.
Behöver jag säga mer? Googla gärna Monsanto så får du upp en hel del information, och åsikter, kring GMO och detta företags produkter.

Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

Första långtidsstudien visar på cancer och för tidig död
Den första långtidsstudien på GMO-mat visar att råttor som fötts upp med tre olika typer av genmanipulerad majs i 90 dagar fick allvarliga skador på flera organ, men särskilt på lever och njurar.
Hela 80 procent fick bröstcancer och 70 procent av honorna och 50 procent av hanarna dog i förtid. Råttorna fick bland annat GMO-majs tillverkade av Monsanto, en majs som odlas i USA och är föda till både människor och djur. Majsen finns i frukostflingor, tortillas och majssnacks.
När man förädlar eller avlar något finns det naturliga gränser för hur man kan förädla eller avla växter och djur. Naturen sätter själv gränser för vad som är möjligt eller inte möjligt och det finns vissa kontrollmekanismer som ser till att djur inte kan se ut hur som helst.

Läs också: Allt du behöver veta om GMO på två minuter

Flugor med 14 ben
Men med genmanipulation, alltså GMO, tar man ingen hänsyn till ovan nämnda mekanismer. Med GMO kan man spränga dessa gränser och korsa organismer på ett icke naturligt sätt. Som ett exempel har ett forskarlag i Schweiz, genom att manipulera kontrollgenen för ögon, kunnat skapa en fluga med 14 ögon, bland annat ögon på vingar och ben. I mitt tycke en väldigt onödig skapelse och dessutom skrämmande.

Kemi- och läkemedelsjättarna som dominerar genteknikens forskning
De multinationella företagen inom kemi- och läkemedelsindustrin är de som dominerar forskning inom gentekniken. Bland de främsta finns Monsanto, Du Pont, Sandoz och Giba- Geigy. Monsanto har bland annat utvecklat PCB, Agent Orange, vilket är ett avlövningsmedel som användes under Vietnamkriget för att göra vegetationen glesare och på så sätt komma åt gerillaförband. Man har också tagit fram DDT, ett väldigt giftigt insektsgift, Dioxin, Roundup som är ett totalbekämpningsmedel med akut giftighet samt aspartam (för övrigt ett väldigt vanligt artificiellt sötningsmedel du alltså bör vara väldigt försiktig med).
Det är också så att man genom GMO utvecklar resistens mot växtgifter som man själv producerar.

Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Vad kan då GMO-genmanipulerad ha för hälsoaspekter på oss människor?
Risken är överhängande att vi skapar nya sjukdomar och rena epidemier genom genmanipulation. Ett exempel på det är att militären i USA forskade på biologisk krigsföring med specifika egenskaper att sättas in mot speciella folkslag eller nationer.
En flertal experter anser att AIDS är resultatet av denna militära forskning, där ett genmanipulerat virus, HIV spreds via experiment med HIV- infekterat vaccin mot hepatit.
Och människokroppen vet inte hur den ska ta hand om genmanipulerad mat.
Bakterier i tarmen kan ta upp gener från grödor som har tillförts bekämpningsmedel, och börja producera bekämpningsmedel i våra kroppar!
Gener kan alltså göra så att vi själva börjar producera bekämpningsmedel! Riktigt obehagligt eller hur?

Därför får vi inte veta när livsmedel genmanipulerats
Man har även gjort studier på djur, och det har visat sig att DNA i maten kan ta sig in i kroppens organ, även hos foster!
Ethical Study Group On Genetic Modification Programmes And Food – det statligt tillsatta etiska rådet i England – påstår att det är helt säkert att äta djur som genmanipulerats med mänskliga gener. Men faktum är att när det för tjugo år sedan, bröt ut något många känner som galna ko-sjukan (BSE) var det efter att regeringens experter hade påstått att det var helt säkert att ge kor foder innehållande nermalda djurkadaver. Så var inte fallet: korna fick galna ko-sjukan! Och nu hävdar myndigheter att ett livsmedel från en genmanipulerad organism ska anses kemisk identisk med en icke manipulerad. Därför tycker de också att vi inte behöver upplysas om att livsmedlet vi äter är genmanipulerat.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Vill du äta människa?
Genmanipulering med mänskliga gener kan göra att vi äter människa. Visste du det? Om man manipulerar en gen flera hundra gånger i ett laboratorium och genen ursprungligen kommer från exempelvis en ko, ja, då är det en ko. Men om vi äter något som tillförts mänskliga gener är det människa vi äter. Detta menar Robert Jenkins på Genetics Forum i England. Så vi är kanske kannibaler utan att veta om det. Och vad det får för följder kan bara framtiden utvisa. Jag gissar i alla fall att vi inte är skapta att äta varandra!

Ledde till epidemi
Aminosyran L-tryptofan är ett kosttillskott som används av miljoner människor världen över, bland annat mot sömnlöshet. Detta skapade sjukdomar när det japanska företaget Showa Denko förändrade tillverkningsprocessen så att en bakterie genmanipulerats för att tillverka L-tryptofan. Men den genmanipulerade bakterien tillverkade, förutom L-tryptofan, även mycket giftiga ämnen och detta ledde till att preparatet gav upphov till en epidemi av ämnesomsättningssjukdomen EMS (Equine Metabolic Syndrome) där 37 människor avled och 1 500 människor drabbades av permanenta skador och ett okänt antal drabbades av andra skador.

Allvarliga problem för allergiker att vänta
Det förekommer också att genetiskt material från nötter och skaldjur introduceras i andra livsmedel. Många människor är allergiska mot just nötter och skaldjur. Och eftersom att man INTE behöver ange om en produkt är genmanipulerad kan man vänta allvarliga problem för allergiker.

Läs också: Komikern: ”Jag vill inte mata mina barn med bekämpningsmedel”

Nya sjukdomar – och nya resistenta arter
De risker man tar med genmanipulation är bland annat rubbning av ekosystemet. Nya sjukdomar som sprids över artgränserna.
Allergiframkallande ämnen i livsmedel, ökad användning av växtgifter. Risken är också att genmanipulerande organismer överför sin främmande gen till andra arter via korsbefruktning. Det innebär att vi snart får växter och ogräs som också är resistenta mot bekämpningsmedel. Då kräver industrin nya bekämpningsmedel och mer genmanipulation för att rädda situationen. Dessa problem har dessutom redan dykt upp.
Sjukdomar bland grödor får större möjlighet att spridas när de till exempel innehåller gener som gör att de tål frost.
När en bakterie vid namn Klebsiella Plantieola genmanipulerades för att omvandla växtrester till etanol som bränsle inom jordbruket blev följden att ekologin i jorden förändrades och växterna dog av alkoholförgiftning eller andra sjukdomar. Den genmanipulerade växten slog ut, för växterna nödvändiga, mikroorganismer.

► Läs också: Debatt: ”Miljöpartiet sviker sina väljare”

Sammanfattningen av det hela
Genmanipulation är ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder. När de skadliga effekterna upptäcks är det redan försent att rätta till problemen. Agera nu. Säg nej till genmanipulation.

Av Mia Hagenmalm, hälsorådgivare, kostbloggare, sångerska och världsmästare i kvinnlig barbershop

Källor:
”Genmanipulation” – av Bertil Wosk. Ladda ner hela foldern hos www.holistic.se
Kostdemokrati – Kraftig ökning av sjukligheten i USA sätts i samband med GMO-ogräsgift
och Studie: EPA-godkända GMO-insektsgifter dödar bin och förorenar hela livsmedelskedjan 
Vetenskapsradion – Resistent skalbagge i genmodifierad majs
Jordbruksverket – Riskvärdering av växtskadegörare
SvD – Ogräsmedlet Roundup kan ge cancer

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar – eller själv delta på Kurera debatt?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget.
Har du själv en debattartikel du vill få publicerad? Vi anser att alla personer med en åsikt/en passion/ett kunnande – oavsett profession eller titel – är intressanta och värda att lyfta fram. Mejla gärna ditt förslag till webbredaktor[at]kurera.se.

Fakta

10 skäl att undvika GMO
GMO är skadligt.
GMO smittar för all framtid.
GMO skadar miljön.
GMO ökar användningen av bekämpningsmedel.
GMO ger farliga bieffekter.
GMO ökar INTE skörden och motverkar INTE svält i världen.
Myndigheternas översyn av GMO är försumbar.
Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt.
Oberoende forkning och rapportering attackeras och förtrycks.
Omsorg om kommande generationer.
Källa: "Genmanipulation" av Bertil Wosk.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.