Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel

Fakta

10 skäl att undvika GMO
GMO är skadligt.
GMO smittar för all framtid.
GMO skadar miljön.
GMO ökar användningen av bekämpningsmedel.
GMO ger farliga bieffekter.
GMO ökar INTE skörden och motverkar INTE svält i världen.
Myndigheternas översyn av GMO är försumbar.
Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt.
Oberoende forkning och rapportering attackeras och förtrycks.
Omsorg om kommande generationer.
Källa: "Genmanipulation" av Bertil Wosk.

Den första långtidsstudien på GMO visar på cancer och förtida död - och läkemedelsjättarna dominerar forskningsområdet genteknik.
Det är hög tid att Svensson vaknar och lär sig vad GMO är, inser riskerna och slutar lägga locket på.

Det menar hälsorådgivaren, tillika Kureras bloggare Mia Hagenmalm, i en gästkrönika.

Idag vet många inte vad GMO är. I alla fall lägger de ingen större notis om det. Man lägger locket på.
GMO är något obehagligt och där sätter vi på skygglapparna och blundar för den eventuella fakta vi fått. Och misstror den nog också lite. Ja, man genmanipulerar något - men är det verkligen något du och jag behöver veta eller bry oss om? Nä, i så fall hade väl någon sagt till oss det, eller hur?
Ja, det kan man tycka men tyvärr fungerar det inte så. Men jag säger det nu. Och du har förmodligen hört något av det förut. Du har bara inte lyssnat. 

GMO är för svårt att ta in! Det är dessvärre så många människor funkar. Men - det är ytterst viktigt att vi får information och att vi själva ser till att lära oss om GMO.
För det är vår framtid jag pratar om. Din och min och våra barns. Så lyssna nu.

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Mia Hagenmalm

Mia Hagenmalm.


 

Genmanipulerad föda ger skador
...och inte bara i naturen där det slår ut våra viktigaste insekter och ger förändringar i ekosystemet. Det skadar även oss människor. GMO ger cancer, ADHD, autism och gud vet vad. Det är bara några av anledningarna till varför det är viktigt att skaffa sig kunskap om genmanipulerad föda.
En del forskare bedyrar att GMO inte alls är farligt. De har fel. Det är så att man faktiskt tillverkar en planta som tillverkar sitt eget insektsgift. Denna är giftig. Jag menar: hittar man bekämpningsmedel i urinen på mjölkkor som ätit GMO-foder, vad tror du kommer ut med mjölken då? Gissa.
I exempelvis Danmark ger man kreatur GMO-foder och Arla importerar hela en miljard liter mjölk från Danmark. Så det gäller att läsa på förpackningarna när det gäller mjölk, ost, keso och så vidare - och fråga sig: varifrån kommer produkten?
Ett tips! Förpackningar från Arla med den röda mjölkkossan på är svensk!

► Läs också: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Nyttoinsekter som dör - och skapar en ond cirkel
Inte bara vi människor får i oss giftet genom livsmedel från djuret som äter GMO-foder. Insekter dör, och inte bara skadeinsekter. Det gör även bin, så kallade nyttoinsekter och fåglar. Och vet du hur det blir om nyttoinsekterna dör? Jo, ingen mat på jorden! Det är allvarlig fakta! Dessutom skapar GMO resistenta insekter som exempelvis hos majsrotsbaggen. En studie i USA visar att majsrotsbaggen, som äter roten på majsen, har utvecklat resistens mot majssorten CRY3Bb 1. Den här majsen med benämning Cry3Bb 1 har genmodifierats för att kunna tillverka sitt eget gift just mot majsrotsbaggen. Där har man bitit sig själv i rumpan. Detta leder nämligen till att man måste tillverka ännu starkare bekämpningsmedel och det hela resulterar i en ond cirkel.

Vad är då GMO - genmanipulering?
Jo GMO, eller genmanipulerade organismer, betyder att man gör ett ingrepp i arvsmassan för att förändra en egenskap i en organism för att ge upphov till en önskad egenskap.
GMO sker främst inom jordbruksområdet. Man har haft som mål att förlänga produkens livslängd i butiken, underlätta transporter och göra förädlingen mer lönsam.

Hört namnet Monsanto?
Idag är sojabönan det viktigaste basmedlet i världen. Soja odlas konventionellt tillsammans med en hel del bekämpningsmedel. Roundup, som är ett av världens mest sålda ogräsmedel, står för den tredje största förgiftningsorsaken i USA och gör marken steril, förgiftar vattnet och dödar livet i havet. Roundup är framtaget av Monsanto, samma företag som lyckats ta fram genmanipulerade sojabönan Roundup Ready, vilket har ett passande namn eftersom att bönan är resistent mot företagets eget bekämpningsmedel Roundup!
Ja, det går att tjäna mycket pengar på att sälja sojabönor som är resistent mot bekämpningsmedel, men framförallt kan man sälja mer bekämpningsmedel. Företaget Monsanto har patent på sojabönan, men också på själva genen som kan säljas och manipuleras in i vilken organism som helst.
Soja är vanlig ingrediens i halv- och helfabrikat som till exempel pasta, bakverk, köttproduktioner, glass och barnmat.
Behöver jag säga mer? Googla gärna Monsanto så får du upp en hel del information, och åsikter, kring GMO och detta företags produkter.

Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

Första långtidsstudien visar på cancer och för tidig död
Den första långtidsstudien på GMO-mat visar att råttor som fötts upp med tre olika typer av genmanipulerad majs i 90 dagar fick allvarliga skador på flera organ, men särskilt på lever och njurar.
Hela 80 procent fick bröstcancer och 70 procent av honorna och 50 procent av hanarna dog i förtid. Råttorna fick bland annat GMO-majs tillverkade av Monsanto, en majs som odlas i USA och är föda till både människor och djur. Majsen finns i frukostflingor, tortillas och majssnacks.
När man förädlar eller avlar något finns det naturliga gränser för hur man kan förädla eller avla växter och djur. Naturen sätter själv gränser för vad som är möjligt eller inte möjligt och det finns vissa kontrollmekanismer som ser till att djur inte kan se ut hur som helst.

Läs också: Allt du behöver veta om GMO på två minuter

Flugor med 14 ben
Men med genmanipulation, alltså GMO, tar man ingen hänsyn till ovan nämnda mekanismer. Med GMO kan man spränga dessa gränser och korsa organismer på ett icke naturligt sätt. Som ett exempel har ett forskarlag i Schweiz, genom att manipulera kontrollgenen för ögon, kunnat skapa en fluga med 14 ögon, bland annat ögon på vingar och ben. I mitt tycke en väldigt onödig skapelse och dessutom skrämmande.

 

Kemi- och läkemedelsjättarna som dominerar genteknikens forskning
De multinationella företagen inom kemi- och läkemedelsindustrin är de som dominerar forskning inom gentekniken. Bland de främsta finns Monsanto, Du Pont, Sandoz och Giba- Geigy. Monsanto har bland annat utvecklat PCB, Agent Orange, vilket är ett avlövningsmedel som användes under Vietnamkriget för att göra vegetationen glesare och på så sätt komma åt gerillaförband. Man har också tagit fram DDT, ett väldigt giftigt insektsgift, Dioxin, Roundup som är ett totalbekämpningsmedel med akut giftighet samt aspartam (för övrigt ett väldigt vanligt artificiellt sötningsmedel du alltså bör vara väldigt försiktig med).
Det är också så att man genom GMO utvecklar resistens mot växtgifter som man själv producerar.

Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Vad kan då GMO-genmanipulerad ha för hälsoaspekter på oss människor?
Risken är överhängande att vi skapar nya sjukdomar och rena epidemier genom genmanipulation. Ett exempel på det är att militären i USA forskade på biologisk krigsföring med specifika egenskaper att sättas in mot speciella folkslag eller nationer.
En flertal experter anser att AIDS är resultatet av denna militära forskning, där ett genmanipulerat virus, HIV spreds via experiment med HIV- infekterat vaccin mot hepatit.
Och människokroppen vet inte hur den ska ta hand om genmanipulerad mat.
Bakterier i tarmen kan ta upp gener från grödor som har tillförts bekämpningsmedel, och börja producera bekämpningsmedel i våra kroppar!
Gener kan alltså göra så att vi själva börjar producera bekämpningsmedel! Riktigt obehagligt eller hur?

Därför får vi inte veta när livsmedel genmanipulerats
Man har även gjort studier på djur, och det har visat sig att DNA i maten kan ta sig in i kroppens organ, även hos foster!
Ethical Study Group On Genetic Modification Programmes And Food - det statligt tillsatta etiska rådet i England - påstår att det är helt säkert att äta djur som genmanipulerats med mänskliga gener. Men faktum är att när det för tjugo år sedan, bröt ut något många känner som galna ko-sjukan (BSE) var det efter att regeringens experter hade påstått att det var helt säkert att ge kor foder innehållande nermalda djurkadaver. Så var inte fallet: korna fick galna ko-sjukan! Och nu hävdar myndigheter att ett livsmedel från en genmanipulerad organism ska anses kemisk identisk med en icke manipulerad. Därför tycker de också att vi inte behöver upplysas om att livsmedlet vi äter är genmanipulerat.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Vill du äta människa?
Genmanipulering med mänskliga gener kan göra att vi äter människa. Visste du det? Om man manipulerar en gen flera hundra gånger i ett laboratorium och genen ursprungligen kommer från exempelvis en ko, ja, då är det en ko. Men om vi äter något som tillförts mänskliga gener är det människa vi äter. Detta menar Robert Jenkins på Genetics Forum i England. Så vi är kanske kannibaler utan att veta om det. Och vad det får för följder kan bara framtiden utvisa. Jag gissar i alla fall att vi inte är skapta att äta varandra!

Ledde till epidemi
Aminosyran L-tryptofan är ett kosttillskott som används av miljoner människor världen över, bland annat mot sömnlöshet. Detta skapade sjukdomar när det japanska företaget Showa Denko förändrade tillverkningsprocessen så att en bakterie genmanipulerats för att tillverka L-tryptofan. Men den genmanipulerade bakterien tillverkade, förutom L-tryptofan, även mycket giftiga ämnen och detta ledde till att preparatet gav upphov till en epidemi av ämnesomsättningssjukdomen EMS (Equine Metabolic Syndrome) där 37 människor avled och 1 500 människor drabbades av permanenta skador och ett okänt antal drabbades av andra skador.

Allvarliga problem för allergiker att vänta
Det förekommer också att genetiskt material från nötter och skaldjur introduceras i andra livsmedel. Många människor är allergiska mot just nötter och skaldjur. Och eftersom att man INTE behöver ange om en produkt är genmanipulerad kan man vänta allvarliga problem för allergiker.

Läs också: Komikern: ”Jag vill inte mata mina barn med bekämpningsmedel”

 

Nya sjukdomar - och nya resistenta arter
De risker man tar med genmanipulation är bland annat rubbning av ekosystemet. Nya sjukdomar som sprids över artgränserna.
Allergiframkallande ämnen i livsmedel, ökad användning av växtgifter. Risken är också att genmanipulerande organismer överför sin främmande gen till andra arter via korsbefruktning. Det innebär att vi snart får växter och ogräs som också är resistenta mot bekämpningsmedel. Då kräver industrin nya bekämpningsmedel och mer genmanipulation för att rädda situationen. Dessa problem har dessutom redan dykt upp.
Sjukdomar bland grödor får större möjlighet att spridas när de till exempel innehåller gener som gör att de tål frost.
När en bakterie vid namn Klebsiella Plantieola genmanipulerades för att omvandla växtrester till etanol som bränsle inom jordbruket blev följden att ekologin i jorden förändrades och växterna dog av alkoholförgiftning eller andra sjukdomar. Den genmanipulerade växten slog ut, för växterna nödvändiga, mikroorganismer.

► Läs också: Debatt: "Miljöpartiet sviker sina väljare"

Sammanfattningen av det hela
Genmanipulation är ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder. När de skadliga effekterna upptäcks är det redan försent att rätta till problemen. Agera nu. Säg nej till genmanipulation.

Av Mia Hagenmalm, hälsorådgivare, kostbloggare, sångerska och världsmästare i kvinnlig barbershop

Källor:
"Genmanipulation" - av Bertil Wosk. Ladda ner hela foldern hos www.holistic.se
Kostdemokrati - Kraftig ökning av sjukligheten i USA sätts i samband med GMO-ogräsgift
och Studie: EPA-godkända GMO-insektsgifter dödar bin och förorenar hela livsmedelskedjan 
Vetenskapsradion - Resistent skalbagge i genmodifierad majs
Jordbruksverket - Riskvärdering av växtskadegörare
SvD - Ogräsmedlet Roundup kan ge cancer

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar - eller själv delta på Kurera debatt?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget.
Har du själv en debattartikel du vill få publicerad? Vi anser att alla personer med en åsikt/en passion/ett kunnande - oavsett profession eller titel - är intressanta och värda att lyfta fram. Mejla gärna ditt förslag till webbredaktor[at]kurera.se.


Fakta

10 skäl att undvika GMO
GMO är skadligt.
GMO smittar för all framtid.
GMO skadar miljön.
GMO ökar användningen av bekämpningsmedel.
GMO ger farliga bieffekter.
GMO ökar INTE skörden och motverkar INTE svält i världen.
Myndigheternas översyn av GMO är försumbar.
Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt.
Oberoende forkning och rapportering attackeras och förtrycks.
Omsorg om kommande generationer.
Källa: "Genmanipulation" av Bertil Wosk.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Kost

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

munnar

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

kvinna tar på svullen vad

Svullna vader? Det här kan det bero på

Hälsa

Ödem eller vätskeansamlingar i ben och framförallt vader är vanligt på sommaren om det blir riktigt varmt. Men svullnad kan bero på flera saker. Ibland kan det var helt ofarligt, men det kan också var precis tvärtom. Här får du några tips på hur du kan bli av med svullnad.

Collage: solkrämer för ansiktet + ung kvinna i solhatt som smörjer in ansiktet

Skönhetspanelen testar: Ansiktskräm med solskydd 

Hud

Huden i ansiktet utsätts extra mycket för solens strålar under sommaren. Utöver en solhatt är en riktigt bra solkräm för ansiktet ett nödvändigt skydd. Vi letar efter en miljö- och hälsovänlig produkt som låter oss njuta av sommaren med lite godare samvete. Vilken är vår solklara vinnare? 

 

Lemonadglas på rad

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Drycker och smoothies

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab" där hon hjälper cancerdrabbade tillbaka till livet, med hjälp av god och hälsosam mat. Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker, fulla av näringsämnen, vitaminer och skyddande ämnen för ditt immunförsvar.

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

 

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

 

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

 

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.